Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Avrupa Birliği'nden 7 ülkeye bütçe uyarısı - İş-Yaşam Haberleri

        HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ

        Özellikle İtalya, Finlandiya ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi'ni uyaran Avrupa Komisyonu'nun açıklama beklediği diğer ülkeler ise Belçika, Portekiz, İspanya ve Litvanya oldu.

        Avrupa Birliği'nde ismi açıklanmayan bir yetkili yaptığı açıklamada özellikle İtalya, Finlandiya ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi ile ciddi sorunlar yaşandığını belirterek, bütçe planlamalarının muhtemelen Brüksel tarafından reddedileceğini açıkladı.

        İTALYAİÇİN DEPREM VE MÜLTECİ SORUNUN ALTI ÇİZİLDİ

        Avrupa Bölgesi'nin en büyük üçüncü ülkesi olan İtalya ekonomisinden, 2017 yılının sonu için Gayrısafi Milli Hasıla'ya oranla yüzde 2,3'lük bütçe açığı tahmin ediliyor. Ağustos ayında yaşanan depremin ve Kuzey Afrika ve Ortadoğu'dan Akdeniz üzerinden gelen mültecierin getirdiği yük İtalya ekonomisinde yaşanan bozulmaya gerekçe olarak gösteriliyor.

        Komisyon üyesi Valdis Dombrovskis ve Pierre Moscovici Roma'ya yazdığı mektupta planlanan 2017 bütçesi ile ilgili öngörülemeyen harcamalar kaleminin açıklığa kavuşturulmasını talep etti.

        İSPANYA VE PORTEKİZ HALA TEHLİKE SINIRINDA

        İtalya haricinde Belçika ve Portekiz hükümetleri de bütçelerinin Avrupa Birliği'nin çizgisi ile örtüşmediği, kırılganlıklara çok açık oldukları konusunda uyarıldı. İspanya ve Litvanya ise 2017 için planladıkları bütçeleri güncellemek ve gözden geçirmek için Avrupa Birliği'nden ek süre istedi. Bu iki ülkede hükümetin yeni kurulmuş olması nedeniyle bir gecikme yaşandığı açıklandı.

        İspanya ve Portekiz ise Avrupa Birliği'nin yaptırımlarından kaçınmak için bütçelerinde kesinti yapmalarına rağmen Avrupa Birliği fonlarında bir kesinti tehlikesinin sınırında bulunuyorlar.

        Avrupa Birliği bu hafta başından itibaren üye ülkelerin 2017 için planladıkları bütçeleri gözden geçirmeye başladı. Önümüzdeki 3 hafta içerisinde Avrupa Birliği bütçeleri onaylayacak yada reddederek bu ülkelerde düzeltme talep edecek.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ