Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Bakan Şimşek'ten MTV için yeni model açıklaması - İş-Yaşam Haberleri

        Şimşek, bir televizyon kanalında katıldığı programda soruları yanıtladı. Motorlu taşıtlarda uygulanması planlanan ÖTV düzenlemesi hakkındaki soru üzerinde Şimşek, söz konusu tasarının TBMM'de olduğunu kaydetti.

        Şimşek, Türkiye'nin vergilendirme sisteminin motor hacmine göre olduğunu ancak bunun dünyada terk edildiğini söyledi.

        Bu konuda aracın değerine de bakmak istediklerini anlatan Şimşek, "Biz motor hacmine göre ÖTV koyduğumuz için bazı markalar, çok pahalı otomobilleri daha düşük vergiden yararlanabilmek için daha düşük motorla Türkiye'ye özgü modellerle yaptılar. Biz değeri de dikkate alalım dedik. Dolaylı vergilerde değeri de bir miktar dikkate alan bir modele gidiş için yasal altyapı oluşturuyoruz." ifadelerini kullandı.

        Şimşek, bu noktada kritik eşikler belirleneceğini belirterek, "Şu değeri aşan otomobil, motor hacmi 1.1 dahi olsa vergide şu orana tabi olacak diyeceğiz." dedi.

        Bedelli askerlikle ilgili bir soru üzerine Şimşek, şu anda bu konunun gündemde bulunmadığını, konunun muhatabının da ilgili bakan olduğunu ifade etti.

        Şimşek, vergi ve harçların ekim ayı enflasyonu ile ortaya çıkan yüzde 3,8'lik yeniden değerleme oranında artıp artmayacağının sorulması üzerine de "Bizim uzun süreli oturmuş bir modelimiz var ama Bakanlar Kurulunun yetkisi de var." dedi.

        Bakanlar Kurulunun bu yetkiyi kullanıp kullanmayacağına ilişkin soru üzerine ise Şimşek, bu konuda yorum yapmanın doğru olmayacağını bildirdi.

        "RUSYA VE ÇİN BATI'YA ALTERNATİF DEĞİL"

        Başbakan Yardımcısı Şimşek, Çin ile ilişkilerde bir potansiyel artışının söz konusu olup olmadığı sorusu üzerine de Çin'in satın alma gücü paritesi bakımından dünyanın en büyük ekonomisi olduğunu söyledi.

        Türkiye'nin uzun süre Asya'yı ihmal ettiğine dikkati çeken Şimşek, "Asya, bizim firmalarımız tarafından hala görünmeyen bir bölge. Halbuki yükselişte olan bir bölge burası. Biz Hindistan ve Çin'de neredeyse yokuz. Son yıllarda bu alanda ilerleme kaydetmek için ciddi bir çaba var." diye konuştu.

        Şimşek, Çin ile geçen sene yüksek düzeyde bir ekonomik diyalog sürecinin temellerinin atıldığını hatırlatarak, bu kapsamda ilk toplantının yarın yapılacağını, burada çok kapsamlı çerçevede iki ülke ilişkilerinin masaya yatırılacağını bildirdi.

        Çin, Rusya ve diğer bölgelerle ticareti, yatırımları geliştirmek için yoğun bir çaba gösterdiklerini vurgulayan Şimşek, "Çin ve Rusya ile olan ilişkiler, Batı ile olan ilişkilere alternatif değil. Bugün ABD ile AB'nin ekonomik büyüklüğünün toplamı 38 trilyon dolar, Rusya'nın ekonomik büyüklüğü ise 1,2 trilyon dolar. Onun için ilişkiler tabii ki gelişecek ama Batı'dan da hiçbir şekilde kopma noktasına gelmememiz lazım. Zaten böyle bir şey de gündemde değil." değerlendirmesinde bulundu.

        Şimşek, Türkiye'nin Çin ile ticaretinde tek yönlü bir trafik olduğuna işaret ederek, bunun sınırlanması gerektiğini, yarınki çabaların amacının da bu olduğunu dile getirdi.

        BES'TE OTOMATİK KATILIM DÜZENLEMESİ

        Şimşek, yeni yılla birlikte uygulamaya konulacak Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) konusunda da bilgi vererek, şöyle devam etti:

        "Kanun genel çerçeveyi çiziyor, uygulama esaslarını Bakanlar Kurulu çıkaracak, yakında çıkar. 45 yaşın üstündekileri sisteme otomatik dahil etmeyeceğiz, bu yaşın altındakileri dahil edeceğiz. Bu birinci husus. 100'den fazla çalışanı olan şirketlerle başlayacağız.

        Biz bunu Türkiye'nin tasarrufları düşük olduğu için yapıyoruz. Bugün Türkiye'nin bütün sorunlarının temelinde tasarruf düşüklüğü var. Dünyada bize benzer ülkeler 100 lira gelir elde ediyorsa 31 lira tasarruf ediyorlar, Türkiye ise 14 lira tasarruf ediyor, 86 lirasını mideye indiriyor. Halbuki bu dönemde bizim daha çok yatırım yapmamız lazım.

        Tüketim talebini artırmaya çalışmak orta ve uzun vadeli bir perspektif olamaz. Orta-uzun vadede kamu, özel sektör, hane halkı, şirketler daha çok tasarruf edecek."

        Şimşek, sistemin genelde zorunlu olarak lanse edildiğinin ancak böyle olmadığının altını çizerek, "Bu otomatik katılım. Sistem başladığı zaman bildirimde bulunulacak. İki ay içerisinde istediğiniz zaman bu sistemden çıkabilirsiniz. Dolayısıyla zorunlu değil. Diyelim ki iki ay içerisinde karar vermediniz, kaldınız, sizden kesintiler yapıldı, devlet katkı verdi. Çıkmak isterseniz istediğiniz zaman çıkarsınız ama çıktığınız zaman devlet 'Ben sana katkıyı veremem. Katkı vermem için şartları tutturman lazım, varsa bir masraf o masraf düşülür' diyecek." ifadelerini kullandı.

        "Sistemdeki parayı yatırıma kanalize edeceğiz"

        Şimşek, sistemde toplanacak fonu yatırımlara kanalize etmeye çalışacaklarını anlatarak, "Para, sizin hesabınızda duracak, devlet dokunmayacak ama bu para ya bankalara mevduat olarak ya da bir şekilde eninde sonunda yatırıma konu olacak bir tasarruf olarak duracak. Siz ikinci bir emekliliğe hak kazanacaksınız az da olsa kenara bir miktar koyacaksınız." diye konuştu.

        Şimşek, Türkiye'nin bu alışkanlıklarını kaybettiğini vurgulayarak, tasarrufların artırılması gerektiğine işaret etti.Her şeyi devlet karşıladığı için tasarrufların düştüğünü kaydeden Şimşek, devletin daha rasyonel olması gerektiğini söyledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ