Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Yeni iPhone'un fiyatı en az 7500 TL olabilir! - İş-Yaşam Haberleri
        1

        ABD’nin sanayi ve teknoloji devleri yeni başkan seçilen Donald Trump’ın talep ettiği gibi yurtdışındaki üretimlerini ABD’ye geri getirmeye hazırlanıyor. Gelen haberlere göre bu konuda ilk adımı atacak şirketlerin başında Ford ve Apple var

        2

        FORD ABD’DE KALIYOR, APPLE EVE GERİ DÖNÜYOR

        ABD’de yeni başkan seçilen Donald Trump daha başkanlık koltuğuna oturmadan ülke ekonomisini şekillendirmeye başladı.

        3

        Trump seçim öncesi konuşmalarında yurtdışında üretim merkezleri bulunan ABD’li şirketleri tekrar ABD’ye getireceğini söylemişti. Buna paralel Trump dün yaptığı açıklamada ABD’nin önde gelen şirketlerinden Ford’un üretimini Meksika’ya kaydırmaktan vazgeçtiğini duyurdu.

        4

        Japon Nikkei Gazetesi ise dün yayımladığı haberinde dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden ABD’li Apple’ın iPhone üretimini Çin’den ABD’ye taşımaya hazırlandığını bildirdi.

        5

        Gazete Apple ve Apple’ın Çin’deki üretimini gerçekleştiren Tayvanlı Foxconn yetkililerine dayandırdığı haberine göre ABD’li şirket üretimini tekrardan ABD’de yapabilmek için nelerin gerektiğini araştırıyor. Tayvanlı Foxconn ve Pegatron şirketleri Çin’de Apple için her yıl ortalama 200 milyon iPhone üretiyor.

        6

        YAN SANAYİ NEREDE?

        Şirketlerin iPhone üretimini olduğu gibi ABD’ye taşıma fikrine sıcak bakmadıklarını ancak konuyu inceledikleri belirtildi.

        7

        Cihazı üretmek için sadece fabrikalar değil çok geniş bir yan sanayiye de ihtiyaç duyulduğuna işaret eden yetkililer bu ortamın ABD’de kısa sürede oluşturulmasının imkânsız olduğunu söyledi.

        8

        Yan sanayiye olan mesafenin uzaması halinde hem maliyet hem de üretim sürelerinin artacağını belirten yetkililer bunun iPhone’ların fiyatlarını en az ikiye katlayacağı uyarısında bulundu.

        9

        APPLE YENİ İPHONE 8’İ ABD’DE ÜRETİRSE FİYATI 2000 $ OLUR

        - ABD’de iPhone üretimi için henüz yeterli fabrika olmadığı için tamamen yeni tesislerin yapılması gerekecek.

        10

        - Ancak mevcut üretim kapasitesini tutturmak için çok sayıda montaj ve teknisyen elemana ihtiyaç olacak.

        11

        - Trump, Meksikalılar gibi düşük ücretle çalışan işçileri ülkeden atmak istediği için çalışanların maaşları yüksek olacak.

        12

        - Yüksek maaş ve düşük çalışma saatleri hem üretim rakamlarını hem de cihazın adet bazında fiyatını etkileyecek.

        13

        - iPhone 8 ABD’de üretilecek olursa fiyatı en az 2000 bin dolardan başlayacak.

        14

        - Apple halen Çin’de ürettiği iPhone’ları ortalama 200 dolara mal ediyor ve 800- 850 dolara satıyor.

        15

        iPhone VERGİDEN KAÇAMAYACAK

        Başkanlık koltuğunu 20 Ocak’ta Brack Obama’dan devralmaya hazırlanan Donald Trump, seçim kampanyasında Çin’i hedef alarak seçilmesi halinde bu ülkeden gelen ürünlere yüzde 45 oranında gümrük vergisi getireceği sözü vermişti.

        16

        Bu hesaba göre Apple, iPhone üretimine Çin’de devam etmesi halinde cihazların ABD’ye girişinde fiyatları artacak. Şirket iPhone’ları ABD’de üretecek olursa da maliyet nedeniyle fiyatı artacak.

        17

        ‘FORD FABRİKAYI KAPATMAYACAK’

        Trump, Twitter’da Ford Başkanı Bill Ford’un kendisini telefonla aradığını ve şirketin Kentucky fabrikasını kapatmayarak Meksika’da üretim yapmayacağını yazdı.

        18

        Trump, başkan olduğunda Ford’un yurtdışında üretip ABD’ye getirdiği araçlardan yüzde 35 ek vergi alacağını duyurmuştu. Ford sözleşmeler nedeniyle Kentucky fabrikasını isteseler de kapatamayacaklarını açıkladı.

        19

        YÜKSEK BORÇ VE HARCAMALAR $’I ATEŞLEYECEK

        Dünya piyasaları milyarder Donald Trump’ın ABD’de başkan seçilmesine yönelik farklı tepkiler vermeye devam ediyor. Piyasalarda yaşanan gelişmelerde öne çıkan asıl konu ise dolarda gözlemlenen yükseliş oldu.

        20

        Yapılan yorumlarda başta gelişmekte olan ülkeler olmak üzere yatırımcıların olası bir krize karşı önlem için doları güvenli liman seçmeleri doları yükselttiği belirtiliyor.

        21

        Diğer yandan Donald Trump’ın altyapıya yönelik trilyon dolarlık yatırım planları duyurması ülkenin 20 trilyon dolar olan kamu borcunun daha da artacağı yönünde yorumlandı.

        22

        Düşük faiz ve bol para dönemini genellikle yüksek enflasyon takip ediyor. Böyle bir durumun ise gelecek sene ABD Merkez Bankası’nın (FED) planlanandan daha sık faiz artırması ihtimalini gündeme getireceği belirtiliyor.

        23

        ABD faizlerine yönelik yukarı yönlü her hareket ise dünya piyasalarında doların hızla değerlenmesi anlamına gelecek. Dolarda gözlemlenen yükseliş yatırımcıların bu yöndeki ihtimallere daha ağırlık verdiğini gösteriyor.

        24

        DEUTSCHE: EURO/$ SENEYE 0.95 DOLAR ÜZERİNE ÇIKAMAZ

        Avrupa piyasalarında doların yükselişi farklı yorumlara neden oluyor. AB’li finans çevreleri yıl içerisinde Euro/dolar paritesinin eşitleneceğini düşünüyor.

        25

        Yorumlarda ABD Merkez Bankası’nın (FED) bu süreci yavaşlatabileceği ancak Euro/doların eşitlenmesinin kaçınılmaz olduğu belirtiliyor. Alman Deutsche Bank ise daha ileri giderek Euro/doların 1.05’likmevcut seviyesinin kısa sürede 1 doların altına ineceğini düşünüyor.

        26

        Deutsche’ye göre Euro, 2017’de uzun süre 1 doların altında işlem görürken yıl sonunda 0.95 dolar/ sent olacak.

        Mahmut SANCAK/GAZETE HABERTÜRK

        27

        Bugüne kadar 800-850 dolara satılan iPhone'lar Türkiye'de ise en az 3000 TL fiyatla piyasaya çıkıyordu.