Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek: Şeytan taşlamaktan reformları devreye alamadık - İş-Yaşam Haberleri

        Sefer YÜKSEL / GAZETE HABERTÜRK

        Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye ekonomisinin 2008 yılından beri küresel ve bölgesel gelişmeler dahil olmak üzere pek çok olay yaşadığını ve büyük direnç gösterdiğini belirterek “Muhtemelen en kötü dönem geride kaldı” dedi. İş Bankası ile Dünya Gazetesi’nin ortaklaşa düzenlediği geleneksel “İş’le Buluşmalar” toplantısında konuşan Şimşek, sıkıntıları çok iyi bildiklerini ve Türkiye’nin mevcut reform programının çok iyi olduğunu söyledi.

        “Çok iyi bir yol haritamız var” diyen Şimşek şöyle devam etti: “Şeytan taşlamaktan, diğer problemlerle mücadele etmekten arzuladığımız hızda reformları devreye alamadık. Ama inanıyorum referandum sonrasında ülkenin önü hızla açılacak. Belirsizlikleri geride bırakıp reformları uygulamaya koyacağız” dedi. Türk ekonomisinin inanılmaz dirençli olduğunu ve üst üste şoklar da yaşansa kamunun brüt borç stokunun milli gelire oranının yüzde 38’in üzerine çıkmayacağını vurgulayan Şimşek, “Son 10-15 yıldır Türkiye stratejik bir borç yönetimi uyguluyor. Öncelikle Türk Lirası borçlanacağız dedik, kur riskini atlatmak için. 2002’de borcumuzun yüzde 58’i dövizdi şimdi üçte biri. Aynı zamanda sabit faizle borçlanacağız dedik. Yine 2002’de borçların yüzde 55’inin faizi neredeyse üç ayda bir yenileniyordu şimdi tam tersi. Ve vadeyi artırdık, eskiden 9 aylıktı ortalama vade. Şimdi yurtiçi borçlanmada 70 ay, yurtdışı borçlanmada 15 yıl” diye konuştu.

        ‘KÖTÜMSER OLMAMIZA GEREK YOK’

        Türkiye’nin 2008 krizinden Ortadoğu krizine, hatta FETÖ’nün darbe girişimine kadar gelen süreçte yaşanan tüm şokları direnç göstererek atlattığına değinen Şimşek, “Gelecekle ilgili kötümser olmanıza gerek yok. Evet, sıkıntılar var ama bu sıkıntıları aşmak için yoğun bir çaba içerisindeyiz. Türkiye felaketlerden nasibini aldı. Türkiye ekonomisi diğer sıkıntıları da aşabilir” diye konuştu.

        ‘TÜKETİCİYİ KORUYUN’

        Şimşek, işadamlarına “Aslında tüketiciyi iyi korursak, üreticiyi iyi korumuş oluruz” tavsiyesinde bulundu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ