Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Fed'in kritik faiz kararı açıklandı - İş-Yaşam Haberleri

        Tüm dünyanın nefesini tutarak beklediği karar açıklandı. ABD Merkez Bankası (Fed) faizleri 0.25 puan artırarak yüzde0.50-0.75 aralığınayükseltti. Fed 2017 yılında 3 kez faiz arttırımı yapabileceğini açıklamasının ardından dolar tüm para birimleri karşısında hızla değer kazandı.

        1 DOLAR KAÇ LİRA OLDU? 1 EURO KAÇ LİRA OLDU?

        DOLAR KARARLA UÇUŞA GEÇTİ

        Karar öncesinde uluslararası piyasalarda 3.4650 TL'den işlem gören dolar, 3.53 TL'ye çıktı. Fed'in faiz kararının ardından euro/dolar paritesi de 1,06'nın altına indi. Altının ons fiyatı da 1161 dolardan 1152 dolara indi.

        Fed faiz kararının ardından yaptığı açıklamada, kararın oybirliğiyle alındığı ifade ederken şunları söyledi: "İşgücü piyasasında bir miktar daha iyileşme görüyoruz. Enflasyon görünümü iyileşmeye devam ediyor ancak hala yüzde 2'nin altında. Ekonomik aktivite yıl ortasından bu yana ılımlı hızda genişliyor."

        DOLARDA YÜKSELİŞ SÜRECEK Mİ?

        Destek Menkul Değerler’in Fed kararı sonrası piyasalarla ilgili beklentileri şöyle:

        “Küresel piyasalarda FED kararı sonrası Dolarda varlıklarında yükseliş artarken, kurun 3.50 seviyesini aşması önemli bir hareketlenme olarak dikkat çekti. 3.50 artık rol değişimine uğrayarak yeni günde teknik destek noktası olarak izlenebilir. Bu seviye üzerinde kaldığı sürece 3.54-3.55 direnci görülebilir. Buna bağlı olarak endekste eksi bir açılış görme olasılığımız yüksek. 76000 desteği altında bir fiyatlama söz konusu olursa, geri çekilmeler görülebilir.

        Piyasalarda gözler artık yeni günde Avrupa Parlamentosunun Türkiye ile müzakerelerinin durdurulması yönündeki tavsiye kararını görüşülebileceği AB liderler zirvesine dönmüş durumda. Bugün ve yarın sürecek AB liderler zirvesinde Türkiye'nin müzakereleri dondurulması tavsiyesi kabul edilmezse, bu karar TL varlıklarını olumlu yönde etkileyebilir ve kurda tansiyon düşebilir. Fakat FED'in bu kararı ve 2017 yılına dair beklentilerinden dolayı gelişmekte olan ülke para birimlerinde baskı devam edebilir. Artık yılı kapatırken, piyasalar artık TCMB'nin son faiz toplantısını beklemeye başladı.”

        FED BAŞKAN: "KADEMELİ FAİZ ARTIŞINA DEVAM EDEREK..."

        Fed Başkanı Janet Yellen karar sonrası düzenlediği basın toplantısında, "Ekonomik aktivite yılın ortasından bu yana ılımlı şekilde büyüyor. Enflasyonun önümüzdeki yıllarda yüzde 2 hedefine yaklaşmasını bekliyoruz. Önümüzdeki 3 yılda ortalama işsizlik oranının yüzde 4.5 olması bekleniyor. Ekonomik koşullardaki gelişme kademeli faiz artışına izin veriyor. Kademeli faiz artışına devam ederek politika hedeflerimize ulaşabileceğiz. Ekonomik koşullar belirsizliğini sürdürüyor. Mali politikalarda değişim ekonomik görünümü etkileyebilir. Fonlama oranında oldukça ılımlı bir düzeltme yapıldı. Açık Piyasa Komitesi'nin faiz artırım beklentilerindeki değişim oldukça sınırlı" dedi.

        FED EKONOMİK PROJEKSİYONLARINI REVİZE ETTİ

        Fed, Aralık toplantısında ABD ekonomisine ilişkin beklentilerini de güncelledi.

        Bu yılki ortalama büyüme tahminini yüzde 1,8'den yüzde 1,9'a çıkaran Fed, gelecek yılki büyüme beklentisini de yüzde 2,0'den yüzde 2,1'e yükseltti. Bankanın 2018 ve 2019 büyüme projeksiyonları ise sırasıyla yüzde 2 ve yüzde 1,9 olarak belirlendi. Bu oranlar, eylül ayında yayınlanan bir önceki projeksiyonlarda yüzde 2 ve yüzde 1,8 seviyesindeydi.

        Bu yıla ilişkin ortalama enflasyon beklentisini ise yüzde 1,3'ten yüzde 1,5'e yükselten Fed, gelecek iki yıla ilişkin enflasyon beklentilerini ise değiştirmeyerek, sırasıyla yüzde 1,9, yüzde 2,0’de sabit tuttu. Bankanın 2019'a yönelik enflasyon beklentisi de yüzde 2'de bırakıldı. Fed, aynı zamanda çekirdek enflasyon beklentilerinde hiçbir değişikliğe gitmedi. Banka, çekirdek enflasyonun 2016 sonunda yüzde 1,7, 2017 sonunda yüzde 1,8 ve 2018 ile 2019 sonunda ise yüzde 2 seviyesinde gerçekleşmesini bekliyor.

        Öte yandan, FOMC üyelerinin ortalama işsizlik oranı beklentileri bu yıl için yüzde 4,8'den yüzde 4,7'ye ve 2017 için yüzde 4,6'dan yüzde 4,5'e çekildi. Banka, işsizlik oranının 2018 ve 2019'da yüzde 4.5'te denge bulacağını öngörüyor.

        FED YETKİLİLERİ GELECEKYIL ÜÇ FAİZ ARTIŞI BEKLİYOR

        Piyasaların Fed'in ekonomik projeksiyonlarında en çok dikkat ettiği "noktasal grafik" ise FOMC üyelerinin faiz oranına yönelik beklentilerini yükselttiğini gösterdi.

        Buna göre, 17 FOMC üyesinin 2017 sonuna ilişkin faiz oranı beklentisinin ortalaması yüzde 1,1'den yüzde 1,4'e çıktı. Bu beklenti, Fed’in gelecek yıl 25 baz puanlık üç faiz artışı yapılabileceğine işaret ediyor.

        Benzer şekilde, 2018 ve 2019 yıllarına yönelik faiz projeksiyonları ise sırasıyla yüzde 1,9'dan yüzde 2,1'e ve yüzde 2,6'dan yüzde 2,9'a yükseltildi.

        "DOLARIN DEĞER KAZANACAĞI BİR DÖNEME GİRDİK"

        Işık FX Analisti Gizmen Nalbantlı, Fed kararıyla ilgili olarak HABERTURK.COM'a şu değerlendirmede bulundu: "FED yılın son toplantısında 25 baz puan faiz artırarak beklentiyi karşıladı. Faiz kararından daha önemli olan 2017 tahminleri ise 2 faiz artışından 3 faiz artışına revize edildi. Ekonomik aktiviteye dair yorumlarda iyileşme görülürken, Trump etkisi ile piyasa bazlı enflasyon ölçümlerinde kayda değer bir artış olduğu ifade edildi. Büyüme ve enflasyon tahminlerinde ise revize oldukça düşük. Trump’ın teşvik paketinin büyüme ve enflasyona yapacağı etki tahminlerde gözükmüyor. Mart toplantısında bunların devreye girmesi ve istihdam piyasasına katkı yapacağı algısının oluşması ile birlikte FED önümüzdeki yıl daha şahin olabilir.

        Karar sonrası basın toplantısında açıklamalar yapan FED Başkanı Yellen, metine paralel olarak ekonomini iyi performans göstermeye devam edeceğini, iş gücü koşullarının güçleneceğini belirtti. FED’in net bir şekilde önünü görmeden faiz patikasında daha agresif bir politika izlemeyeceği görülüyor. Yellen’ın özellikle üzerine vurgu yaptığı verimlilik ve üretkenlik artışı, Trump’ın ekonomiyi desteklemesi koşuluyla sağlanabileceğine yönelik bir beklenti var. Bu da toplantıdan FED adına çıkardığımız en olumlu sonuç.

        2017 yılında 3 faiz artışı öngörüsü ile birlikte doların dünyada değer kazanmaya devam edeceği bir döneme girmiş bulunmaktayız."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ