Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Türkiye'nin en iyi spikerlik kursları! - İş-Yaşam Haberleri

        Her gün kahvaltımıza, akşam yemeğimize misafir olan, bazen en güvendiğimiz bazen en hayran olduğumuz isimler onlar...

        Işıltılı ekranın etkileyici yüzleri, etkileyici sesleri:

        Spikerler ve sunucular...

        Ekran önüne çıkmak, her gün milyonların karşısında olmak, şüphesiz günümüzde birçok insanın hayallerini süslüyor. Ancak ya nasıl bir yol izleyeceklerini bilmiyorlar ya da hayallerini erteleme aşamasına geçiyorlar. Peki spikerlik ya da sunuculuk yapmak, yalnızca Türkçe'yi güzel konuşmaktan ve etkileyici bir ses tonundan mı ibaret, yoksa işin içine çok daha profesyonel aşamalar mı giriyor?

        Hayallerinizde spiker ya da sunucu olmak varsa ilk yapmanız gereken yol haritanızı belirlemek ve tecrübeli bir kursa kayıt yaptırmak... MEB onaylı sertifikalar veren bir kurs; eğer doğru seçimi yapmışsanız beklentilerinizin çok ötesinde bir kamera önü altyapısı oluşturmanıza yardımcı olabilir.

        Haberturk.com olarak sizler için Türkiye'nin en iyi spikerlik, sunuculuk ve oyunculuk kurslarını araştırdık.

        Medya Mektebi

        Öğretmenleri arasında Sonay Dikkaya, Veyis Ateş, Oğuz Haksever, Fatih Portakal gibi deneyimli isimlerin yer aldığı Medya Mektebi; öğrencilerine Türkiye'nin en başarılı TV kanallarında eğitim fırsatı sunuyor oluşu, teknik açıdan geliştirilmiş prompter uygulamaları, kameralararası dönüşlerin çalışılabildiği çoklu kameralı haber stüdyosu, kendi özel öğrenci radyosu ve televizyonuyla öne çıkıyor.

        Medya Mektebi'nde teorik derslerin dışında, uygulamalı canlı tv yayınları yapabilir, kanalların spiker adaylarında özellikle aradığı yayın tecrübesini fazlasıyla edinebilirsiniz.

        Mektep'te bunun yanı sıra tüm öğrenciler, haberciliğe hazırlanmaları için sahada röportaj yapma fırsatı buluyor.

        “Spikerlik sadece okumak değildir” prensibiyle hareket eden Medya Mektebi’nde FOX TV Haber Genel Yayın Yönetmeni Doğan Şentürk ve NTV’nin kıdemli ekran yüzü Oğuz Haksever haber yazma eğitimleri de veriyor.

        Ulusal haber kanallarının yöneticileri ve deneyimli oyuncuların tavsiyeleri ile hayat bulan kurs süresince kurgu, montaj gibi teknik bilgilerle kamera önü ve arkası için tam anlamıyla hazırlık sağlanmış oluyor.

        Öğrenciler stüdyo ışıkları, makyajları ve giyecekleri kıyafetler hakkında bilgi sahibi olurken; kendilerine özel imaj çalışması yapma fırsatı da buluyorlar.

        Medya Mektebi'nin eğitim kadrosunda;

        * Oğuz Haksever

        * Fatih Portakal

        * Veyis teş

        * Sonay Dikkaya

        * Doğan Şentürk

        * Devran Volkan Alkan / Ses ve Nefes Koçu

        * Banu Gökçül / İmaj Danışmanı

        bulunuyor.

        Başkent İletişim Akademisi

        Diksiyon, Spikerlik, Seslendirme ve Oyunculuk alanında faaliyet gösteren bir başka kurs ise Başkent İletişim Akademisi. Rüştü Asyalı, Cihan Ünal, Altan Erkekli gibi isimlerin eğitim verdiği kurs yetkilileri; son zamanlarda dizi ve sinema oyuncularını, televizyon kanallarında yarışma ve çeşitli programlar sunarken gördüklerini belirterek, ''Sunuculuk mesleğinde sahip olunması gereken en önemli özellik ekran karşısında rahat ve doğal olabilmektir. Bunlara, Türkçe'yi güzel konuşması, sesini etkili kullanması, duruş, jest ve mimikler vb. özellikler de eklenmelidir. Eğer, oyuncu, sunuculuk mesleğinin gerektirdiği niteliklere sahipse tabii ki sunuculuk da yapabilir. Bizler, kullandığı dile saygılı olmayan, anadilini güzel kullanma konusunda gereken özeni göstermeyen, sadece görselliğe önem vererek bu mesleği yaptığını iddia edenlere eleştiriyle yaklaşıyoruz. Oyuncuların büyük kesiminin de bizimle aynı

        duyarlılığa sahip olduğunu düşündüğümüzden, ayrıca sunuculuk yapması bizi mutlu eder." diyor.

        Başkent İletişim Akademisi Genel Müdürü Levent İnce; eğitim almak isteyenlerin oranlarını ise şöyle açıkladı, "Spikerlik gruplarında bayanların, seslendirme gruplarında erkeklerin çoğunlukta olduğunu,

        oyunculuk gruplarındaysa oranın birbirine yakın olduğunu söyleyebilirim. Televizyon kanalları haber spikeri olarak çoğunlukla bayan spiker tercih ediyor. Filmlerde genellikle erkek oyuncu sayısı kadın oyuncu sayısına oranla çoğunlukta olduğu için erkek seslendirme sanatçılarına ihtiyaç biraz daha fazla. Oyunculukta herkese ihtiyaç var. Ancak, bu söylemlerimiz yüzeysel bir genelleme olabilir. Nitekim, erkek spor spikeri ve muhabiri oranı da bayanlara göre daha fazla. Ya da perfore seslendirenlerin de çoğunlukla erkek olduğunu söyleyebiliriz."diyor.

        Kuş Dili Eğitim Merkezi

        Spikerlik Sunuculuk Diksiyon, Etkili Konuşma ve Profesyonel İletişim Teknikleri eğitimleri veren Kuş Dili, 27 yıllık tecrübesini öğrencileriyle paylaşıyor. İlk olarak İzmir Kuşdili Spikerlik Kursunu açan merkez, Ekim ayından itibaren eğitim programlarının içerisine Sinema Televizyon Dizi Oyunculuğu, Seslendirme Dublaj ve Drama Temel Oyunculuk Eğitimlerini katmış ve Eğitimlerine katmıştır.

        Dialog Anlatım İletişim

        Can ve Arsen Gürzap tarafından kurulan Dialog Anlatım İletişim; Türkiye’de “Etkili Konuşma”, “Spikerlik”, “Spor Spikerliği” gibi alanlarda eğitim vermeye başlayan ilk özel kurum olma unvanına sahip. Bugüne dek yaklaşık 2500 kişiye mesleki eğitimler, 4000 kişiye kişisel gelişim eğitimleri vermiş olan merkez; kendini geliştirmek, yenilemek, kendine yatırım yapmak isteyen profesyonellerin, politikacıların, sanatçıların, sanatçı adaylarının, kariyer değiştirenlerin, sahne korkusu olanların, sesini duyuramayanların hayatında yeni pencereler açmayı hedefliyor. Dialog Anlatım İletişim'in eğitimci kadrosunda Burçin Şimşek, Cem Öğretir, Ali Düşenkalkar, Ayhan Kavas gibi deneyim isimler bulunuyor.

        Kariyer Akademisi

        Kariyer Akademisi'nde verilen diksiyon eğitimleri doğru, güzel ve etkili konuşma, görüntü, beden dili, toplumsal ve kurumsal görgü kuralları, imaj değişimi (hangi elbise ile hangi aksesuarı kullanacaksınız, hangi renkleri, hangi ortamlarda giyeceksiniz gibi konular üzerinde yapılan çalışmalardır), etkin bir ses tonu, topluluk önünde heyecanınızı kontrol altına alabilme teknikleri, özgüven geliştirme gibi eğitimler veriliyor. Kişilerin ana dillerini, toplum önünde doğru, rahat ve anlaşılır biçimde kullanmaları, gerekli bilgi ve beceriyi kazandırmak amacıyla yapılan Diksiyon ve Spikerlik Eğitimi Çalışmaları'na katılmak için en az ilkokul mezunu olmak şartı aranıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ