Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Emlak 40 il aynı anda patlatılacak! - Emlak Haberleri

        Deniz Çiçek/ Habertürk

        Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, afet dönüşümüne Ekim ayı içinde 30 ilde aynı anda başlamaya karar verirken, gözler, yıkılacak semtlere çevrildi. Bakanlık, öncelikli olarak dönüştürülecek semtleri ve binaları, vereceği nota göre belirleyecek. Buna göre, rist notu yüksek çıkan bina önce yıkılacak. İstanbul'da yıkım konusunda başı çeken belediyeler ise Şişli, Esenler, Beyoğlu, Küçükçekmece, Bağcılar ve Adalar olarak dikkat çekti.

        PATLAYICINI AL DA GEL

        Şehircilik Bakanlığı, 30 civarında ilde aynı anda kentsel dönüşümün startını verecek. Türkiye'nin her tarafından illerin yer alacağı yıkım, adeta bir şenlik havasında başlatılacak ve tüm binalara aynı anda yıkım kazması vurulacak. Yıkımların büyük bölümünde makineli yıkımlar yanında patlatma yöntemi de uygulanacak. Böylece, Türkiye'de ilk defa üst yapı işlerinde böyle büyük ölçekli patlatmalı yıkım yapılmış olacak. Bakanlık, patlatma yapacak firmaların belirlenmesi için ihale açacak. Firmalar, patlayıcılarını kendisi bulup ihaleye katılacak..

        NOTU YÜKSEK OLAN ÖNCE YIKILACAK

        Bakanlığın kapısını çalan pek çok belediye, bölgelerinin kentsel dönüşüm kapsamına alınarak yenilenmesini isterken, bakanlık ise Ekim ayında başlayacak kentsel dönüşüm öncesi harıl harıl bu projeleri değerlendiriyor. Kendisine ulaşan projeleri hak sahipliği, jeofizik ve jeolojik açıdan inceliyor. Bakanlık, kentsel dönüşümde sadece deprem riskine bakmayacak; binaların deprem, sel, uçak düşmesi, yangın ve patlama riski gibi durumlarına da bakarak, bunlara risk notu verecek. Nota göre de Türkiye genelinde bir risk haritası yaratılacak. Haritada notu yüksek olan yerlere öncelik verilecek.

        KAMU BİNALARI ÖNCELİKLİ OLACAK

        Bakanlık, vatandaşlara örnek olması açısından öncelikli olarak kamu binalarını yıkacak. Bu kapsamda 200 bin metrekarelik 130 kamu binası yıkılacak. Bu kapsamda, normal binalar ve gecekondular yanında kamu binaları ve lojmanlar da yıkılacak. Binası yıkılacaklar bakanlıklar arasında Milli Eğitim, Milli Savunma, İçişleri ve Maliye bakanlıkları yer alıyor.

        BELEDİYELER YIKIM SIRASINA GİRDİ

        Yıkılacak yerleri belirlemek için sıkı bir çalışma yürüten bakanlığa Şişli, Şişli, Beyoğlu, Küçükçekmece, Esenler, Bağcılar ve Adalar gibi belediyelerden başvurular geldi. Şişli Belediyesi, gecekondu semtleri olan Kuştepe ve Ayazağa'da kentsel dönüşüm isterken, Küçükçekmece Belediyesi, Halkalı, İnönü, İstasyon, Kanarya, Kartaltepe, Cennet, Yeşilova için başvurdu. Esenler Belediyesi ise Çiftehavuz ve Oruçreis bölgeleri için dönüşüm istedi. Ataşehir Belediyesi, Yeniçamlıca, Mimarsinan, Mevlana bölgeleri ile Bostancı, Orta Sanayi Bölgesi ile Örnek, Esatpaşa mahallelerinin yeniden yapılandırılmasını talep etti. Beyoğlu'nda ise Tarlabaşı, Örnektepe, Kasımpaşa için dönüşüm yapılacak.

        Öte yandan Adalar için de kentsel dönüşüm başvurusu geldi. Heybeliada, Kınalıada, Burgazada ve Büyükada'nın riskli bulunan bazı noktalarının yeniden inşaa talep edildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ