Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Emlak Projeler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı her daire için otopark yeri ayıracak. - Emlak Haberleri

        Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, başta büyükşehirler olmak üzere ülke genelinde yaşanan otopark sorununu kökten çözmeye hazırlanıyor. Bakanlığın ilk defa başlatacağı “otopark sertifikası” uygulamasıyla, bölgeden ya da belediyelerce işletilen yol boyu otoparklardan her daire için bir yer ayrılacak, bu bölüm tapuda tescillenerek daireyle birlikte alınıp satılacak.

        OTOPARK SERTİFİKASI SATILACAK

        Otoparkların yapımından işletilmesine kadar tüm yetkiler belediyelere verilecek. Belediyeler işlettikleri otoparklardan elde ettikleri geliri, sadece yeni otopark alanlarının oluşturulması, kamulaştırma, otopark inşası ve işletmesinde kullanabilecek.Türkiye’de ilk olacak “otopark sertifikası” uygulamasından, belediyelerin “otopark hesabı” oluşturmasına kadar getirilecek birçok düzenlemeyle, Türkiye’de park yeri sorununun yaşanmadığı yeni bir dönem başlatılması planlanıyor.

        YENİ YÖNETMELİK ÇIKACAK

        Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin “otopark sorununu çözmek için devrimci nitelikte” olduğunu belirttiği düzenlemeye ilişkin ayrıntılar netleşiyor. Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğünce yapılan çalışmayla, bugünün koşullarına göre yetersiz kaldığı ifade edilen İmar Kanunu’ndaki otopark maddesi revize edilecek, bu kapsamda yeni bir yönetmelik çıkarılacak. Otoparklara ilişkin mevcut tebliğde “üç konut için bir otopark” şartı yer alırken, bu durum bugün “Hemen her ailenin bir aracı bulunduğu, hatta ikinci ve üçüncü araçların da kullanıldığı” göz önüne alınarak değiştirilecek. Düzenlemeye göre, yeni yapılarda, otopark sorunu kendi parseli içinde çözülecek. Çözülmesinin mümkün olmadığı durumlarda “otopark sertifikası” uygulaması devreye girecek.

        İSPARK'IN KANUNİ BOŞLUĞU MU VAR?

        Belediyelerin, otoparkla ilgili düzenleme yetkileri bulunmasına karşın işletmeciliğine yönelik kanundan gelen yetkileri bulunmuyor. Düzenlemeyle, artık otoparkların tasarımından yapımına ve işletmesine kadar bütün yetkiler belediyelere verilecek. Böylece bu konudaki boşluk giderilerek, kontrolsüz otopark işletmeciliği ortadan kaldırılacak. Kanunda, belediyelerin otopark hesabı oluşturmasına yönelik bir düzenleme de bulunacak. Otopark işletmeciliğinden elde edilen tüm gelirler bu hesapta toplanacak. Bu gelirin de sadece yeni otopark alanları oluşturulması, kamulaştırma yapılması ve otoparkların inşası ile işletmesinde kullanılması zorunlu tutulacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ