Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Emlak Projeler İmar artışı olmayan bölgelerde vatandaş riskli evini kendisi dönüştürecek - Emlak Haberleri

        HT-GAZETE

        Riskli yapıların kentsel dönüşümü için yeni bir model olan ‘Anahtar Teslim Kentsel Dönüşüm Projesi’ İstanbul İnşaatçılar Derneği’nin (İNDER) öncülüğünde başlıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ nın desteğiyle, Garanti Mortgage’ın Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu ile geliştirdiği projeyle birlikte inşaat şirketleri veya müteahhitlerin imar artışı ya da kendilerine düşecek ilave kat olmadığı için yapımını üstlenmeyi tercih etmedikleri binalar dönüştürülecek.

        DEĞER ARTIŞI VATANDAŞA

        Banka garantör olacak. Maliklerin kendi binalarını yapmaları ya da yaptırmaları için gereken finansman, koordinasyon ve garantörlük banka öncülüğündeki proje ortaklarıyla yönetilecek. Müteahhit hak edişlerini bankadan alacak. Evlerini yenilemek isteyenler süreç sonunda yeni dairelerini anahtar teslim alabilecek. Riskli alan olarak belirlenen 19.5 milyon yapıdan 2.5 milyonunun bukapsama girdiği tahmin edilirken, maliklerin istekleri göz önüne alındığında ortalama bir dairenin bu sistemle dönüşmesi metrekare fiyatı olarak 1.500 lira ile 2 bin 500 lira arasında yansıyacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Kentsel Dönüşüm ve Alt Yapı Genel Müdür Yardımcısı Hikmet Haspolatlı, projeyle dönüşümün emsal artışına bağlı kurgusunu değiştirmek için çalıştıklarını söyledi. Haspolatlı, “Emsal artışı beklentisi kentlerde baskı ve yoğunluk yaratıyor. Bunun önüne geçmek istiyoruz. Projenin değer artışı vatandaşa kalacak” dedi.

        ‘TABUT BINA’ YAPANLAR YIKIP EMSAL ALIYOR İNDER

        Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, 1999 depreminin üzerinden geçen 17 yılda ‘arpa boyu yol alınmadığını’ söyleyerek, afet yasasıyla çalışmaların hızlı başladığını, bu yeni projeyle ise çok önemli bir adım atıldığını ifade etti. Müteahhit adı altında meslekten ve sorumluluktan uzak onlarca insan olduğuna dikkat çeken Durbakayım, “Müteahhit sayısı 200 bini geçiyor. Tüm Avrupa’da 30 bini bulmaz. Bunlar ne malzeme buldularsa tabut binaları yaptılar. Şimdi bazıları bu binalara riskli raporu alıp bunları yeniden yapıp para kazanmaya çalışıyor” dedi. Projenin ‘iyi ve sorumlu müteahhitlerden’ havuz oluşturacağını belirten Durbakayım “Hem devlet, hem biz hem banka denetleyecek” dedi.

        3’TE 2 ÇOĞUNLUK KURALI UYGULANABİLECEK

        Projede tüm malikler anlaşamazsa kentsel dönüşüm yasasındaki gibi 3’te 2 çoğunluk kuralı uygulanabilecek. Kentsel dönüşümde uygulandığı gibi bakanlık, isteyene ya 4 puanlık faiz desteği ya da kira yardımı verecek.

        'GÜVENİLİR BİR SİSTEM OLUŞTURULACAK’

        ‘Garanti Mortgage Genel Müdürü Murat Atay proje ile binayı yapacak inşaat şirketinin hak edişleri bankadan alacağını söyledi. Atay, “Projeyle inşaat firmaları ve hak sahipleri açısından daha güvenilir sistem oluşturulacak” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ