Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Emlak Projeler Antalyada Demirkapı Tüneli'nde 4 dakikada karasal iklimden Akdeniz iklimine geçiş sağlanacak - Emlak Haberleri

        Antalya 13. Bölge Müdürlüğünce sürdürülen tünel ve yol yapım çalışmaları, Antalya-Konya arasındaki mesafeyi 90 kilometre kısaltacak. Konya-Antalya arasında Seydişehir-Akseki-Manavgat üzerinden sağlanan yola alternatif olacak yeni yol, Konya-Beyşehir-Derebucak-Gembos güzergahından Gembos ve Eynif ovalarından geçerek, Antalya'nın Serik ilçesine bağlanacak.

        Akdağ'da yapımı devam 5 kilometrelik Demirkapı Tüneli ise Antalya'yı İç Anadolu'ya daha da yakınlaştıracak. Karayolları 13. Bölge Müdürü Şenol Altıok, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tünelde rutin çalışmaların sürdüğünü söyledi.

        İmalatın hedeflenen sürede tamamlanacağını belirten Altıok, "2016 yılının sonunda tünel ve yolun bitmiş olmasını bekliyoruz. Tünel imalatında bin 920 metre aşıldı. Tek tüp ve 12 metre genişliğinde inşası devam ediliyor" diye konuştu.

        Altıok, tünel ve yeni güzergahın tamamlanmasıyla bölgenin sosyo ekonomik yapısının yanında turizm aksının da etkileneceğini anlatarak, Demirkapı'nın Akdeniz ile İç Anadolu'yu birbirine bağlayacağının altını çizdi. Altıok, tünelin diğer bir önemli özelliğinin de iki bölge arasındaki iklim farkını hissedilir derece ortaya koyması olduğuna işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

        "İki bölge arasında bariz sıcaklık farkı görülüyor. Tünelin iki ucu arasında bazen yağış farkı bile yaşanıyor. Konya tarafında yağmur yağarken Antalya tarafındaki tünel çıkışında günlük güneşlik bir havayla karşılaştık. Konya'da 20 dereceyken Antalya'da 35 dereceyi gördük. Tünelden 80 kilometre hızla 4 dakikada geçilebilecek. Tünelin her iki yakası arasında şu anda 8-10 derece sıcaklık farkı var. Antalya tarafındaki sıcak, nemli ve bunaltıcı havadan Konya'ya serin bir ortama geçiliyor. Bir kaç hafta önce Konya tarafına çok şiddetli yağmur yağdı ama diğer tarafta açık ve sıcak bir hava vardı. İmalatı devam eden tünelde bir ucunda yağmur yağarken diğer ucunda nemli ve sıcak bir havayla karşılaşabiliyorsunuz. Bu müthiş, çok farklı bir şey."

        GÜNDE 8 METRE İLERLEME SAĞLANIYOR

        Yüklenici firmanın şantiye şefi Amaç Altıntaş da tüneldeki çalışmaların 24 saat esasına bağlı olarak devam ettiğini söyledi. Şantiyede 200'ü aşkın personelin çalıştığını aktaran Altıntaş, "Her iki noktadan çalışmalar sürüyor. Günde ortalama 8 metre ilerlemeye sağlıyoruz. Delme patlatmanın ardından tahkimatla imalatımız sürüyor. İmalat sırasında bazı zorluklarla da karşılaşıyoruz. Zemin yapısı ciddi formasyonel değişiklikler gösteriyor fakat ilerleme buna bağlı olarak proje bazlı devam ediyor."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ