Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Emlak Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde emlak fiyatları çakıldı - Emlak Haberleri

        Terör örgütü PKK'nın son dönemde artan saldırıları, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde emlak sektörüne darbe vurdu, bölgede terör olaylarının etkisiyle emlak fiyatlarında büyük oranda düşüş yaşandı.

        Diyarbakır Emlak Komisyoncuları ve Müşavirleri Derneği (DİEM-DER) Başkanı Mustafa Koç, terör olaylarından en fazla Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin etkilendiğini, emlak sektöründe yaşanan durgunluğun piyasayı olumsuz etkilediğini söyledi.

        "Kentte emlakçılar 800'den 200'e düştü. Olaylar nedeniyle bazıları kepenk kapattı, bazıları da bölgeden gitti. Ev sahipleri, 'Geleceğimiz belirsiz' düşüncesiyle dairelerini satışa çıkardı" diyen Koç, çatışmalar nedeniyle hiçbir müteahhidin ruhsat alıp yeni bina yapımına başlamadığını belirtti. İmkanı olanların da gelecek kaygısı ile parasını konuta yatırmak istemediğine dikkati çeken Koç, "Şu anda bazı bölgelerde yüzlerce 'satılık' afişi görebilirsiniz. Eskiden günde 40 daire satılırken şimdi 10 günde 2 daire satılmıyor" diye konuştu.

        Emlakçı Sadık Taşkıran da 6-8 Ekim'de düzenlenen izinsiz gösterilerden bu yana emlak sektöründe durgunluk yaşandığını, son bir aydır da işlerin tamamen durduğunu söyledi.

        Bölgeden gitmek isteyen çok sayıda kişi olduğunu ve vatandaşların evlerini satışa çıkardıklarını belirten Taşkıran, daha önce satılık ev ararken şimdi evleri satacak müşteri bulamadıklarını vurguladı.Taşkıran, "Diyarbakır'da ekonominin hiç bu kadar kötüye gittiğini görmedim. Bunların sebebi Diyarbakır'daki olaylardır" dedi.

        BATMAN

        Emlakçı İzettin Kara ise olaylar nedeniyle kentteki daire fiyatlarında yüzde 60 düşüş olduğunu, artık kimsenin satılık daire sormadığını söyledi.

        Olayların ekonomiye büyük darbe vurduğunu dile getiren Kara, 200 bin liralık dairenin 160 bin liraya dahi satılmadığını aktardı.

        Emlakçı Aytaç Sevilmez de Güneydoğu'da artan olayların ciddi anlamda göçe neden olacağını belirtti.

        "Bölge insanı ve bölgeye atanan memurlar bir an önce dairelerini satıp buradan gitmek istediklerini belirtiyor" ifadesini kullanan Sevilmez, şunları kaydetti:

        "Daire fiyatları 250 binden 170 bine düştü. Gizli bir ekonomik kriz Güneydoğu'yu bekliyor. Bir çok firma bölgeden gitti. Bu yaşananlardan büyük üzüntü duyuyor, bir an önce barışın sağlanmasını istiyoruz. İmkanı olanlar başka bölgelere gidiyor, fakat biz Batmanlılar burada kalmaya mecburuz. Bölge insanı barış ve huzur istiyor. Akşam eve gittiğimizde iş yerimizi, işe gittiğimizde de evimizi düşünmek istemiyoruz."

        MARDİN

        Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Mardin Şube Başkanı Nurettin Kasap ise Mardin merkezde 5 yıllık konut ihtiyacı kadar konut yapıldığını, 20 bin konutluk bir ruhsat alımı olduğunu fakat bunun 5 bininin bekletildiğini aktardı.

        Kasap, 6-8 Ekim olaylarının olumsuz etkisi atlatılmaya çalışılırken, komşu ülkelerdeki gelişmeler ve bölgede son dönemde artan terör olayları nedeniyle ekonomik sıkıntıların arttığını kaydetti.

        "Son birkaç ayda yaşanan gelişmeler tüm ülkede sıkıntıya yol açtı" diyen Kasap, "Diğer bölgelerde siyasi ve ekonomik sıkıntılar varken bölgemizde buna güvenlik sorunu da eklendi. Bu olaylar moral ve motivasyonumuzu son derece olumsuz etkiledi. Bütün sektörlerde olduğu gibi inşaat sektöründe de büyük sıkıntıya yol açtı. İşlerin yeniden eskiden olduğu gibi rayına oturmasını bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

        SİİRT

        Emlakçı Haşim Tetik ise bölgede yaşanan olaylardan sektörün ciddi manada etkilendiğini belirterek, müteahitlerin çeklerini ödeyemez duruma geldiğini söyledi.

        "Sektör olarak dibe düştük. Bu dönemde hiç satış yapamadık. Durum çok vahim. Şu anda çeklerimizi ödemekte güçlük çekiyoruz" diyen Tetik, hızla huzur ve güven ortamının yeniden tesis edilmesi gerektiğini aktardı.

        Emlakçı Nurettin Kebapçı da 7 Haziran öncesi ile şimdiki piyasa arasında yüzde yüz fark olduğunu kaydederek, son dönemde artan olaylar nedeniyle ise emlak sektörünün tamamıyla durduğunu anlattı.

        İnşaat sektörünün büyük sıkıntıda olduğunu vurgulayan Kebapçı, şunları kaydetti:

        Yaklaşık 700 daire bitmiş durumda ama müşteri yok. İnşaat sektörü Siirt'te bitme noktasına geldi. En büyük üzüntümüz yeniden bölgemizden başka bölgelere göç başladı. Burada düzeni olan da tayin isteyip bölgeden gidiyor. İş adamı da başka bölgelerde yatırım yapıyor. Kamulaştırma bedeli alanlar paralarını bankada bekletiyor. Herkes belirsizlikten tedirginlik duyuyor." Kebapçı, Çözüm Süreci'ndeki huzur dolu günleri özlemle beklediklerini sözlerine ekledi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ