Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Emlak Emlak uzmanları konut fiyatlarının ucuzlayacağını söyledi - Emlak Haberleri

        Son zamanlarda döviz kurlarında yaşanan yükseliş, bir çok sektörün yanısıra ekonominin lokomotifi inşaat sektörünü de olumsuz etkiliyor.

        İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) İnşaat Müteahhitleri Meclis Başkanı Tahir Tellioğlu, son günlerde artan döviz kurları ve inşaat sektörü ile ilgili olarak artan döviz kurlarının inşaat sektörü üzerinde olumsuz etki oluşturduğunu ve sektörü iflasa sürüklediğini söyledi.

        ORTALAMA YÜZDE 15-25 ORANINDA DARALMA

        Son günlerde artan döviz inşaat kurlarının sektörü üzerinde olumsuz etki oluşturduğunu ve sektörü iflasa sürüklemekte olduğunu belirten Tellioğlu, Türkiye'de yıllardır tek hanenin 1-2 puan altında veya üstünde gerçekleşen enflasyon artışlarını dikkate aldıklarında inşaat ve müteahhitlik sektör karının ortalama yüzde 15-25 oranında olduğunu, dövizdeki son dalgalanmalarla artışın yüzde 25 civarına yükseldiğini, bunun da sektörün ortalama karından 10 puan daha fazla maliyet getirdiğini söyledi.

        VATANDAŞA YARAR

        Emlak uzmanları ise talepteki azalmanın ister istemez fiyatlarıda etkileyeceği görüşünde. Önümüzdeki dönemde satılmayan sıfır konutların fiyatlarında ciddi bir ucuzlama olacağı görüşü piyasada hakim.

        İNŞAAT MALZEMELERİNDEKİ KDV ORANI YÜZDE 18'DEN YÜZDE 1'E İNDİRİLMELİ

        Hükümetin inşaat malzemelerindeki KDV oranını yüzde 18'den, geçici bir süre ile yüzde 1'e indirerek inşaat sektörünün nefes almasını sağlanması gerektiğini söyledi. "Böyle bir durumu sektörün reel işleyişi açısından kaldırması mümkün değildir. Hele ki bazı iş ve imalat paylarının yüzde 90'lara kadar dövize dayalı hammadde ve çelik ürünleri olduğunu dikkate aldığımızda sektör adeta iflasa sürüklenmektedir." diyen Tellioğlu, şunları kaydetti:

        "Bu duruma karşılık hükümetten talebimiz; acilen, derhal kamu müteahhitlerine yönelik dövizdeki artış payı kadar, Bakanlar Kurulu'ndan fiyat farkı kararnamesiyle sektörün zararı maliyet dengesi açısından karşılanmalıdır. Yine özel sektör inşaat müteahhitleri; özellikle zorlamalı seçim takviminden dolayı piyasanın kısıtlanması, konut kredi faizlerinin artışı gibi sebepler neticesinde adeta duran, kilitlenen bir sektörün dövizdeki kur artışları nedeniyle zam yapması mümkün değildir.

        Özel sektöre yönelik de hükümetimiz inşaat malzemelerindeki KDV oranını yüzde 18'den, geçici bir süre ile yüzde 1'e indirerek sektörün nefes almasını sağlamalıdır. Bütün bu taleplerimiz her ne kadar sektör adına bir hak talebi ise de aynı zamanda ülkemiz ekonomisinin istihdam ve katma değer yükünü taşıyan birinci lokomotif sektör olarak korumak, istihdam ve ekonomik dengelerin bozulmaması, iflasların önüne geçilmesi açısından bu kararların alınması zaruri gerekliliktir."

        CHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ