Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Emlak Mecidiyeköy Çamlıca teleferik hattına onay geldi - Emlak Haberleri
        1

        Üsküdar ile Çekmeköy arasında ulaşımın süresini 27 dakikaya indirecek metronun İspanya'da üretilen vagonlarından ikisi daha TIR'lardan alınarak dev vinçlerle raylara yerleştirildi.

        2

        Böylece deneme seferinde kullanılacak aracın 6 vagonunun raylara indirilmesi 3 günde tamamlandı ve montaj aşamasına geçildi.

        3

        Çalışmaları takip eden İBB Genel Sekreteri Hayri Baraçlı, gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek sürücüsüz metro araçlarıyla toplu taşıma hizmeti vereceklerini bildirdi.

        4

        Yeni metro hattında 126 vagonla yolcu taşınacağını belirten Baraçlı, şöyle konuştu:

        5

        "Bizim için önemli olan unsur, sürücüsüz araçların olmasıdır. Cumhurbaşkanımız liderliğinde gerçekleştirdiğimiz yerlileştirmede ilk adımı da bu araçlarla atıyoruz. Bizler bu projeleri gerçekleştirirken ilkleri de ortaya çıkarmak istiyoruz.

        6

        İnşallah vatandaşlarımız bu hizmeti alırken hakikaten konforu ve rahatlığı bu bölgede sağlayacaklar. Başkanımızla beraber birçok projeye imza atıyoruz.

        7

        Bu hatta 20 kilometrede 16 istasyonda hizmet vereceğiz. 2017'nin ocak ayında Yamanevler'e kadar deneme seferleri başlayacak. 2017 içerisinde de hattın tamamını hizmete açacağız."

        8

        Araçlarda otomatik kapı sistemi bulunduğu bilgisini veren Baraçlı, Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy hattının Marmaray ve metrobüse entegre edileceğini dile getirdi. İstanbul'da raylı yatırım sistemlerinin hızla sürdüğünü kaydeden Baraçlı, 6 hat için ihaleleri tamamlayacaklarını sözlerine ekledi.

        9

        Anadolu Yakası'nın ikinci büyük metro hattı, Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy güzergahında 20 kilometrelik mesafeyi kapsıyor. Bu hatta, Üsküdar, Fıstıkağacı, Bağlarbaşı, Altunizade, Kısıklı, Bulgurlu, Ümraniye, Çarşı, Yamanevler, Çakmak, Ihlamurkuyu, Altınşehir, İmam Hatip Lisesi, Dudullu, Necip Fazıl, Çekmeköy-Sancaktepe olmak üzere 16 istasyon bulunuyor.

        10

        Yeni hat, 16 istasyonun yanı sıra çift tüp metro tüneli ve 2,7 kilometrelik bağlantı tüneli ile bakım-onarım-depo sahasından oluşuyor. İlk olarak Üsküdar'dan Yamanevler'e kadar 9 istasyonun gelecek ocak ayında hizmete alınması planlanıyor. İstasyonlarda peron ayırıcı kapı sistemi (PAKS) kuruluyor.

        11

        Sürücüsüz otomatik araçların kullanılacağı metroda 21 adet 6'lı dizi olarak 126 vagonla hizmet verilecek. Saatte tek yönde 65 bin yolcu taşıma kapasitesine sahip olacak araçlar, saatte 80 kilometre hıza kadar ulaşabilecek. Üsküdar İstasyonu'ndan Marmaray'ın bir istasyonuna yer altından yolcu geçişi sağlanacak.

        12

        Altunizade İstasyonu'nda metrobüsten metro hattına yolcu geçişleri gerçekleştirilecek. Dudullu İstasyonu'nda planlama aşamasında bulunan Bostancı-Dudullu Hattı ile ortak bir istasyon yapısı oluşturulacak. Yeni metro hattının hizmete alınmasıyla bir yılda atmosfere salınan karbondioksit emisyonundaki azalma 77 bin 246 ton olarak hesaplandı.

        16

        İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi Kasım ayı Toplantısı İBB'nin Saraçhane'deki binasında gerçekleşti.

        17

        Meclis'te Çamlıca'ya metro hattı inşa edilmesine ilişkin imar planı değişikliğini içeren komisyon raporu oylamaya sunuldu.

        18

        Rapor, CHP'li meclis üyelerinin "ret" oyuna karşılık, AK Partililerin "evet" oyu kullanması sonucunda oy çokluğuyla kabul edildi.

        19

        Meclis'ten geçen karara göre, Altunizade'den Çamlıca'ya kadar uzanacak 3 buçuk kilometre uzunluğunda metro hattı inşa edilecek.

        20

        Yapımı devam eden Çamlıca Camisi'nin açılmasıyla hareketliliğin artacağı bölgeye rahat ulaşım için raylı sistem inşa edilecek.

        21

        Altunizade Köprülü Kavşağı'ndan başlayacak hat, Küçükçamlıca Mahallesi'nden Ferah Mahallesi'ne oradan da Çamlıca Camisi'ne kadar uzanacak.

        25

        Bu proje sayesinde, sabah ve akşam saatlerinde Boğaz geçişlerini kullananlar için büyük sıkıntı olan ulaşım akslarına alternatif bir güzergah oluşturulacak.
        AA

        26

        İŞTE HATLA İLGİLİ TÜM DETAYLAR

        27

        HT İSTANBUL

        Mecidiyeköy’den başlayıp Zincirlikuyu, Altunizade ve oradan da Çamlıca’ya ulaşımı teleferik ile sağlayacak proje ile Çamlıca Camii’ne ulaşmak isteyen yolcular kolaylıkla ulaşım sağlayacaktı.

        28

        Fakat çok konuşulan o teleferik projesi iptal edildi. 10 kilometre hat üzerinde 6 istasyondan oluşan ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) 2016 bütçe programına da giren teleferik projesinin iptaline ilişkin teklif 21 Temmuz günü İBB Meclisi’nde görüşüldü.

        29

        Oylanan İmar ve Bayındırlık Komisyonu raporunda Mecidiyeköy- Zincirlikuyu-Altunizade- Çamlıca arasındaki teleferik güzergâhında farklı ulaşım alternatiflerinin bulunduğu bu yüzden teleferik projesinden vazgeçildiği ifade edildi. Komisyon, projenin iptalini kamu yararı taşıdığı için uygun buldu.

        30

        İptal kararı mecliste CHP ve AK Partililerin oyları ile kabul edildi. AK Parti grubu da tek telli teleferiğin uygulamada sorunlar yaratacağı gerekçesiyle projeden vazgeçildiğini açıklad.

        31

        METRO 3.5 KM UZAYACAK

        32

        İptal kararının ardından İBB’nin HT İstanbul’a yaptığı açıklamada, teleferik ulaşımına alternatif olarak metronun geleceğini belirtti.

        33

        Şu ifadelere yer verdi: Mecidiyeköy’den başlayıp Zincirlikuyu, Altunizade ve oradan da Çamlıca’ya ulaşımı sağlayacak teleferik projesi iptal edildi fakat teleferik yerine metro gelecek.

        34

        Yeni bir metro değil Altunizade’den itibaren mevcut olan metro uzatılarak Çamlıca Camii’ne ulaşım sağlanacak. Metro 3.5 kilometre daha uzatacak fakat direkt camiye kadar gitmeyecek, yolcuları caminin yakın bir noktasında kurulacak durak ile camiye ulaştıracak.

        35

        Kübra GENÇ / HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ

        Haliç Kemerburgaz Karadeniz sahili (dekovil) raylı sistem projesi için “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir” kararı verildi. Haliç Kemerburgaz Karadeniz sahili dekovil raylı sistem projesi toplamda 55 kilometrelik tek raydan meydana gelecek. Söz konusu güzergah üzerinde 14 adet istasyon bulunacak.

        36

        Haliç – Kemerburgaz Karadeniz Sahili Dekovil Raylı Sistem Projesi yapımı planlanan Eminönü - Alibeyköy Tramvay hattı ile Santral İstanbul istasyonunda, inşası devam eden Kabataş - Mahmutbey metro hattı ile Sadabad İstasyonunda, yapımı planlanan Kağıthane - İTÜ Ayazağa metro Hattı ile TT Arena istasyonunda entegre olacağından İstanbul'un birçok ilçesine hizmet vereceği ve kentin toplu ulaşım sisteminin çok önemli bir halkası olacağı düşünülüyor.

        37

        Haliç – Kemerburgaz Dekovil Raylı Sistem Projesi, Santral İstanbul İstasyonu'ndan başlıyor. Bu istasyonda Kağıthane Deresi'nin diğer yakasından geçmesi planlanan Eminönü - Alibeyköy tramvay hattı ile entegre olacak.

        38

        İkinci durak olan Kağıthane Belediye istasyonu planlanmış durumda. İstasyon belediyeye erişimi kolaylaştıracak. Hat Hasbahçe Caddesi'ni takip ederek 3. istasyon olan Sadabad Meydanı' na ulaşıyor. Burası Kağıthane'nin en merkezi noktası ve yolcu hareketliliği açısından en yoğun istasyon olması planlanıyor.

        39

        Sadabad'dan sonra yoluna Cendere Caddesi'nde devam eden hat, aynı isimle anılan 4. istasyon Cendere'ye geliyor. Bu istasyon, Seyrantepe - Levent - Hasköy Kavşağı'na yakın bir konumda planlanıyor. Cendere Caddesi'nde devam eden hat, Sadabad Viyadüğü'nün altından geçip TEM Otoyolu'nu dik keserek TT Arena'nın yanında planlanan TT Arena istasyonuna ulaşıyor.

        40

        TT Arena'dan sonra Kemerburgaz Caddesi'nde yoluna devam eden hat, yaklaşık 11 kilometreyi istasyonsuz geçtikten sonra Mimar Sinan - Göktürk Kavşağı'nda planlanan Hamidiye istasyonuna ulaşıyor. Hat Selanik Bulvarı üzerinden yoluna devam ederek bin 100 metre sonra Kemerburgaz istasyonuna geçiyor. Buradan devam
        eden hat, Göktürk Kavşağı ayrımında Mithatpaşa istasyonuna ulaşır. Buradan 2 kola ayrılan hattın bir kolu Ayvadbendi Mesire Alanı'na yönelen hat, burada Ayvadbendi istasyonuna ulaşır.

        41

        Daha sonra Yovankoru'dan geçerek Karadeniz sahiline varıyor. Hattın diğer kolu ise sırası ile Göktürk, Odayeri ve Ağaçlı'dan geçerek Karadeniz sahiline gelir ve diğer kolla birleşerek ring oluşturur.

        42

        İstanbul Avrupa Yakasında Eyüp, Kağıthane ve Sarıyer ilçelerinde servis vermesi düşünülen proje “Haliç – Kemerburgaz Dekovil Raylı Sistem Projesi” olarak planlanmış durumda. Hattın başlangıcı, Santral İstanbul'dan başlıyor. Buradan Kağıthane Belediye, Sadabad Meydanı, Cendere, TT Arena, Hamidiye, Kemerburgaz, Mithatpaşa, Ayvadbendi, Yovankoru, Ağaçlı ve Odayeri'den geçerek Göktürk istasyonunda son buluyor. Göktürk istasyonundan da Mithatpaşa istasyonuna bağlanarak ring oluşturuyor.

        43

        Türkiye'nin sürücüsüz ilk metro hattı olacak Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy-Sancaktepe metro hattında çalışmalar hız kesmeden devam ediyor.

        44

        Yıl sonunda hizmete alınması planlanan metro hattının şantiyesinde çalışmaları görüntülendi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 2004 yılından bu yana devreye aldığı metro yatırımlarıyla kentte ulaşımı rahatlatmayı amaçlarken, daha hızlı, konforlu ve güvenli toplu ulaşım için yeni hatların inşası da devam ediyor.

        45

        İstanbul’un ulaşım yükünü çeken toplu taşıma araçlarının başında gelen metro, 2015’te raylı sistemlerde İstanbulluların ağırlıklı tercihi olarak öne çıktı.

        46

        Türkiye'nin sürücüsüz ilk metro hattı olacak Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy-Sancaktepe metro hattında da çalışmalar aralıksız devam ediyor. Hattın Yamanevler istasyonunda kaba inşaat sona ererken, ince işçiliğe geçildi.

        47

        Araç ve yaya trafiğini engellememek için hat ve istasyonların inşaat çalışması özenle yapılırken, 24 saat esasına göre devam eden çalışmalarda 2 bin 430 personel görev yapıyor.

        48

        Bazı istasyonlarda inşaat çalışmaları sürerken, rayların döşendiği istasyonlarda tavan, havalandırma elektromekanik sistemler ve yan duvarların kaplaması yapılıyor.

        49

        Yıl sonunda hizmete alınması planlanan hatla, Üsküdar-Sancaktepe arasında yolculuk süresi 24 dakikaya inecek. 20 kilometrelik hatta 16 istasyon bulunurken, 2 bin 750 metresi tünelden oluşacak.

        50

        SÜRÜCÜ KABİNİ YOK

        51

        Sürücüsüz ve otomatik sistemle kendini park edebilme özelliğine sahip olan metro, dünyadaki en yeni teknolojiyi kullanacak. Sürücü kabini olmayacağı için yolcuların en önde tünelleri izleyerek seyahat edebileceği hatta, vagon içleri ve istasyonlar kameralarla takip edilecek, vatandaşların güvenliği için peron kapı sistemi kullanılacak.

        52

        Dört ilçeden geçecek hatta Üsküdar, Fıstıkağacı, Bağlarbaşı, Altunizade, Kısıklı, Libadiye, Çarşı, Ümraniye, Çakmak, Ihlamurkuyu, Altınşehir, Lise, Dudullu, Toplu Konutlar, Çekmeköy ve Sancaktepe istasyonları yer alacak.

        53

        Hat tamamlandığında Sancaktepe’den metroya binen yolcu, Ümraniye'ye 12,5, Üsküdar’a 24 dakikada, Yenikapı'ya 36, Levent’e 55,5, Atatürk Havalimanına 71 dakikada ulaşacak.

        54

        İŞTE İSTANBUL'U BEKLEYEN DİĞER PROJELER

        55

        Kübra GENÇ / HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ

        Sultanbeyli Kurtköy hızlı tren projesi için ÇED süreci başladı. 320 milyon liralık yatırımla inşa edilecek hat, Üsküdar Çekmeköy metro hattını Sarıgazi Sultanbeyli yönünde uzatmak amacıyla proje ve fizibilite çalışmaları tamamlanmış bulunan metro hattını, Sultanbeyli'den Kurtköy'e uzatmak üzere inşa edilecek.

        56

        Sultanbeyli Kurtköy metro hattı Çekmeköy Sultanbeyli hattı, Ankara İstanbul YHT projesi ve Üsküdar Marmaray istasyonu ile Altunizade metrobüs hattıyla entegre halinde olacak. Hat ayrıca; Sabiha Gökçen Havalimanı-Kurtköy ve Marmaray ile Kadıköy Tuzla metro hatlarıyla da entegre olacak.

        57

        Hat Sultanbeyli'den başlayacak ve Kurtköy hızlı tren istasyonunda son bulacak. Hattın toplam uzunluğu 5,35 kilometre olacak. Duraklar sırasıyla; Gölet, Akşemsettin, Fuar alanı ve Kurtköy hızlı tren olarak adlandırılacak. Söz konusu metro hattına 2019'da başlanması 2023 yılı başlarında işletmeye açılması planlanıyor.

        70

        2 kilometrelik teleferik hattının toplam yolculuk süresi ise 6,5 dakika olacak.

        71

        Eyüp teleferik hattı ise Alibeyköy Eminönü raylı sistem hattıyla entegre olacak.

        72

        Bu hat içinde 18 durak yer alacak. Bu duraklar Eminönü, Haliç, Cibali, Fener, Balat, Feshane, Eyüp Teleferik, Devlet Hastanesi, Silahtarağa Mahallesi, Sakarya Mahallesi, Alibeyköy Merkez, Alibeyköy Metro, Cep Otagarı, Eyüp, Belediye, Demirkapı, Bayrampaşa, Meydan olarak belirlenirken bu hat hakkında henüz net bir başlangıç tarihi belli olmasa da 2 yıl içinde tamamlanması öngörülüyor.

        73

        İhaleye konu teleferik hattına bağlanacak Miniatürk Vialand teleferik hattı Miniatürk, Alibeyköy, İstanbul Caddesi, Vialand duraklarından 4 dakikada geçecek ve 3,5 kilometre uzunluğunda olacak.

        74

        MECİDİYEKÖY ÇAMLICA TELEFERİK HATTI

        75

        Saatte 6 bin yolcuyu Anadolu Yakası’ndan Avrupa Yakası’na taşıyacak olan Mecidiyeköy-Çamlıca teleferik hattına belediyeden onay geldi.

        79

        2013 yılında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın twitter adresinden duyurduğu proje önümüzdeki dönem projelerin içinde yer alıyor.

        80

        Mecidiyeköy-Çamlıca teleferik hattı istasyonları ise ; Mecidiyeköy, Zincirlikuyu, Altunizade, Büyük Çamlıca, Küçük Çamlıca, Cami'den oluşuyor.

        81

        Söz konusu teleferik hattının animasyon görüntüleri de yayınlandı.