Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Emlak İstanbul'da konut alan kira geliriyle yatırımını 21 yıl geri alıyor - Emlak Haberleri

        Serkan ÖZGER / GAZETE HABERTÜRK

        IMF’nin, Türkiye’de konut fiyatlarındaki artışın ‘kira getirisini yaya bıraktığı’ tespitinin ardından gözler yeniden konuta yatırılan paranın kira geliri olarak kaç yılda döndüğüne çevrildi. İstanbul genelinde bakıldığında parasını faiz ya da alternatif yatırımlar yerine konuta yatırıp kiraya verenlerin parasını ortalama 21 yılda çıkardığı görülüyor. Ancak İstanbul’da öyle ilçeler var ki geri dönüş yılı 30 yıla kadar yaklaşıyor. İstanbul’da konuta parasını yatırıp en hızlı geri dönüş sağlayan bölgelerin başında 15 yılla İstinye, 16 yıl ile Kadıköy ve 17 yılla Topkapı geliyor. Ancak dünyada bu sürenin 12 yıl düzeyinde olduğunu unutmamak lazım. İstanbul’da hızlı gelişim gösteren bölgelerden biri de Ayazağa ve Seyrantepe aksı. Hem konut hem de ofis projelerinin yükseldiği, Türk Telekom Arena’nın çevresinde inşa edilen Skyland İstanbul, Vadistanbul, Nurol Life gibi projeler yatırımcıların dikkatini bölgeye yöneltiyor. Bölgedeki bu yeni projelerin metrekare satış fiyatı 9 bin TL civarında ve metrekaresi 35 liradan kiralanabiliyor. Bu bölgeden konut satın alanların yatırımları yaklaşık 21 yılda kira geliri olarak geri dönüyor. Yeni konut projelerinin mümkün olmadığı İstanbul’un Anadolu yakasındaki Acıbadem, Göztepe, Altunizade gibi eski ilçelerinde kira getirileri artsa da satılık konut fiyatlarındaki artış oranını yakalayamıyor. Altunizade’de konutların metrakare satış fiyatı 6 bin 700 TL civarında ve metrekaresi 21 TL’den kiralanabiliyor. Altunizade’de konut yatırımı yapan birisi kira geliri olarak yatırımını ancak 27 yılda geri alabiliyor. Acıbadem’de konutların metrekare satış fiyatı 8 bin TL düzeyinde ve metrekare kira bedeli 27 TL. Acıbadem’de kira getirisi olarak amortisman süresi 25 yıl civarında. Avrupa yakasının yeni konut projesi bulunmayan, İstanbul’un merkezi denilen Etiler, Levent gibi bölgelerinde konut yatırımları 23-25 yıl civarında yatırımcısına geri dönüyor. Etiler’de metrekare satış fiyatı 18 bin TL, metrekaresi 55 TL’den kiracı bulunabiliyor. Etiler’de konut sahibi olanlar yatırımlarını 27 yıl gibi bir sürede kira geliri olarak geri alabiliyor.

        KARTAL’DA 22 YILA ULAŞIYOR

        Bu verilere baktığımızda İstanbul’un merkezindeki bu ilçelerde yatırılan paranın kira yoluyla 25-30 yıl arasında çıkardığı görülüyor. Beylikdüzü, Halkalı, Kartal gibi kent merkezinden uzak ilçelerde bu rakam 15-25 yıl bandına çekiliyor. Kartal’da konut metrekare fiyatları 4 bin TL ve metrekare kiralama bedeli 15 TL civarı. Kartal’da konut sahibi olan bir yatırımcı, yatırdığı parayı 22 yılda kira getirisi olarak çıkarabiliyor.

        FİYATTA DÜNYA 7’NCİSİYİZ

        IMF’nin raporuna göre konut fiyat artışında Türkiye 7’nci sırada. Ancak fiyat artışı kira artışının yüzde 42 üzerinde seyrediyor.

        KENTSEL DÖNÜŞÜM SATIŞ FİYATINI ARTIRIYOR, KİRAYA O KADAR HIZLI YANSIMIYOR

        IMF’nin konut verilerini değerlendiren Türkiye Sınai Kalkınma Bankası Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, “Son 5 yılda satılık evin fiyat artışının kira artışının yüzde 42 üzerinde olmasının en büyük sebebi kentsel dönüşüm” dedi. Maya, Kadıköy’de kentsel dönüşüme girmeden önce bir konutun değerinin 800 bin lira civarındayken, dönüşümden sonra bu rakamın 1 milyon 200 bin TL düzeylerine çıktığını söyleyerek “Konut sahipleri, evin değerindeki bu artışı bir anda kiracıya yansıtamıyorlar” dedi.

        İSTANBUL EMLAKÇILAR ODASI BAŞKANI NİZAMETTİN AŞA: ‘1 MİLYON KONUT STOKU VAR’

        5 seneden bu yana fiyatlarda balon oluştuğunu söylüyorum. Özellikle merkezdeki evlerde fiyatlar çok yüksek. TÜİK’in verilerine göre 1 milyonun üstünde satılmayan konut bulunuyor. 2015 yılında 1 milyon 290 bin konut satıldı ama emlak piyasası bunu hissetmedi. 2012-2013 yılında İstanbul’da satın alınan konut, kendisini ortalama 17 yılda amorti edebiliyordu. Bu rakam şimdi 20 yılın üstüne çıktı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ