Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Emlak Antalya yabancı yatırımcının gözdesi - Emlak Haberleri

        Yabancı yatırımcının İstanbul'dan sonra en fazla şirket kurduğu kent olan Antalya'da 3 bin 201 yabancı ortaklı işletme faaliyetini sürdürüyor.

        Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) verilerinden yapılan derlemeye göre, yabancı ortaklı şirketlerin ülke olarak dağılımına bakıldığında ilk sırayı 493 şirketle Rusya Federasyonu alıyor.

        Sermaye ülkesine göre Rusya'yı 438 şirketle Almanya, 185 şirketle Hollanda, 164 şirketle Suudi Arabistan, 142 şirketle Azerbaycan, 137 şirketle İngiltere, 135 şirketle Fransa, 120 şirketle İran ve 113 şirketle Kazakistan takip ediyor. Ayrıca, 98 Ukrayna, 93 ABD, 62 İspanya, 52 İtalya, 46 Avusturya, 45 Suriye, 34 Çin, 33 İsviçre, 32 Danimarka, 31 Britanya ve 29 Belçika uyruklu firma faaliyet gösteriyor.

        ATSO Başkanı Davut Çetin, yaptığı açıklamada, Antalya'da son 1 yılda 316 yabancı ortaklı şirketin açıldığını, 202 şirketin de kapandığını bildirdi.

        Antalya'nın Türkiye'nin dışa açılan kapısı olduğunu ve İstanbul'dan sonra en çok yabancı sermayeli şirketin Antalya'da faaliyet gösterdiğini anlatan Çetin, şöyle konuştu:

        "Antalya, Türkiye'nin turizm ve tarımsal üretim başkenti konumunda. Her yıl dünyanın dört bir yanından gelen milyonlarca turiste ev sahipliği yapıyoruz. Turizmle kuvvetlenen uluslararası dostluklar ticarete de güç veriyor. Antalya'yı uluslararası yatırımcıların ilgi odağı yapıyor. Turizm ve tarım sektörleri dışında sanayi sektöründe de yabancı ortaklı şirketlerimiz bulunuyor. Antalya Serbest Bölgesi de yabancı ortaklıkların olduğu bir bölgemizdir. Son yıllarda madencilik sektöründe de yabancı sermaye girişi oldu. Bunun dışında konut sektörüne dönük de şirket kuruluşları var."

        SON BİR YILDA 316 ŞİRKET AÇILDI

        Son bir yıl içerisinde 316 yabancı ortaklı şirketin açıldığını belirten ATSO Başkanı Çetin, bunlardan 32'sinin Almanya, 23'ünün Suudi Arabistan, 22'sinin Fransa, 20'sinin Rusya Federasyonu, 20'sinin İngiltere, 20'sinin İran'dan gelen sermayeler olduğunu söyledi.

        Çetin, "Güney komşumuz olan ve durumlarını yakından izlediğimiz Suriye sermayeli ortaklığa sahip 45 şirketin 15'inin, Irak ortaklı sermayeye sahip 22 şirketin 11'inin kaydını son bir yıl içinde gerçekleştirdik." dedi.

        Türkiye ve Antalya ekonomisinin zor bir süreçten geçtiğini, ancak Antalya ekonomisinin, desteklendiği takdirde her türlü güçlüğü aşacak potansiyele sahip olduğunu ifade eden Çetin, "Nitekim bu zor süreçte bile açılan yabancı ortaklı şirket sayısının kapanandan fazla olması, tıpkı bizim gibi uluslararası sermayenin de Antalya ekonomisine güvendiğini ortaya koyuyor. Hükümetin yatırım ortamının iyileştirilmesi yönünde attığı adımlar, gündemde olan teşvik sistemi değişikliği bu konuda katkı yapacaktır." diye konuştu.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ