Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Emlak Konut kampanyalarıyla satışları arttı - Emlak Haberleri

        Emlak Konut GYO ve GYODER üyesi firmaların kampanyalı satışları da konut sektöründeki canlanmada etkili olurken; satışlardaki yukarı hareketin Ekim ayında da sürmesi bekleniyor. TÜİK'in açıkladığı konut satış istatistiklerine göre, ipotekli satışlar Eylül'de yüzde 46.7 artışla 42,083 olarak gerçekleşti. Konut kredili satışlardaki güçlü yükselişin etkisiyle Türkiye genelindeki konut satışları da aynı dönemde 17.8 artarak 108,918 adet oldu.

        İpotekli satışlar, konut kredi faizlerindeki yüksek seyir, siyasi gelişmeler ve uzun bayram tatillerinin etkisiyle yılın ilk yedi ayı boyunca kesintisiz şekilde iki basamaklı gerileme kaydetmiş; bu yıl ilk kez Ağustos'ta yüzde 1.2 ile hafif artış göstermişti. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben de Eylül ayında yaptığı değerlendirmede, son aylarda konut kredilerinde yaşanan faiz düşüşünün konut kredisi talebine artış getirdiğini söylemişti.

        Merkez Bankası (TCMB) geçtiğimiz aylarda TL cinsi zorunlu karşılıklar ve bazı dilimlerde rezerv opsiyon katsayılarında değişikliğe gitmiş, TL zorunlu karşılık oranlarını tüm vade dilimlerinde indirmişti. Bankacılık sektörünü rahatlatmaya yönelik bu adımların ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan konut kredisi faizlerinin yüzde 9'a doğru indirilmesi çağrısında bulunmuş; Ağustos ayından itibaren de bankalar konut kredisi faizlerini aylık bazda yüzde 1'in altına çekmeye başlamıştı.

        KONUTTAKİ HAREKETLENME EKİM'DE SÜRÜYOR

        TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, "Ortalamada yüzde 1.1 seviyelerinde seyreden konut kredi faizlerinin yüzde 1'in altına gelmesiyle konut satışlarında hareketlenme oldu. Ayrıca GYODER ve Emlak Konut'un kampanyaları da piyasayı canlandırma anlamında destek oldu" dedi ve ekledi: "Bu canlanmanın Ekim ayında da devam ettiği görülüyor. Eylül ayında bayram tatili nedeniyle bir hafta eksik işlem yapıldığı da göz önüne alındığında, Ekim rakamlarında yukarı hareketin devam edeceğini düşünüyoruz."

        Emlak Konut GYO ve GYODER bünyesindeki konut üreticileri, piyasadaki bekleme eğilimini kırmak ve satışları artırmak için Ağustos ayında peşinat ve faiz indirimine yönelik kampanya düzenlemiş; gösterilen ilginin ardından Emlak Konut kampanyasını yılsonuna kadar, GYODER ise 15 Ekim'e kadar uzattığını açıklamıştı.

        OCAK-EYLÜL SATIŞLARI GEÇEN YILA GÖRE YATAY SEYRETTİ

        TÜİK verilerine göre, Ocak-Eylül döneminde ise toplam konut satışları geçen yıl aynı döneme göre yatay kalarak 935,811 adet olarak gerçekleşti. Aynı dönemde ipotekli konut satışları ise yüzde 10 gerileyerek 303,381 adet oldu. Eylül ayında ipotekli konut satışlarının toplam satışlara oranında da artış gözlendi.

        Bu yılın ilk dokuz ayı toplamında yüzde 32.4 olan ipotekli satışların toplam satışlar içindeki payı, Eylül ayı özelinde yüzde 38.6'ya yükseldi. Diğer yandan yabancılara yapılan konut satışları Eylül'de bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 27.8 azalarak 1,276 oldu. İlk dozu ayda ise yüzde 18.4 gerileyerek 13,210 olarak gerçekleşti.

        Reuters

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ