Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Emlak Tatil bölgelerinden ev alacaklara uyarı - Emlak Haberleri

        Muğla il genelinde 13 yıl içinde yaklaşık 4 kat büyüyen inşaat sektörü çarpık kentleşme, denetimsizlik ve rant gibi bazı sorunları beraberinde getirdi. Yabancılar mülk edinirken korsan emlakçılar tarafından dolandırılmalarının önüne geçilmesi için bilgilendirici broşürler dağıtılmaya başlandı.

        Muğla Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Ercan, korsan emlakçıların herkesi mağdur ettiğini, bunun yanı sıra kendilerini ve devleti zarara uğrattıklarını açıkladı. Başkan Ercan, Muğla'nın turistik bir olması bakımından 1174 kilometrelik sahil şeridiyle Türk ve yabancı yatırımcıların gözbebeği olduğunu belirterek şöyle dedi:

        "Bölgemizde yapılan her türlü alım satım kiralama gibi işlemlerde yasal prosedürlerin işlemesi için bizlere öğretilen bilgiler doğrultusundan doğru işlemlerin yapılması için tapu müdürlüklerine de kimlik kartlarımız ve bakanlığımızca uygulanması istenilen iş takip formlarımızla yardımcı olduğumuz gibi sorumlulukta almaktayız. Ancak, tüm bu olumlu işlemlere karşın sertifika, vergi numarası, işyeri ve sorumluluğu olmayan kendimize ve yabancılara emlakçı olarak tanıtan bazı kişiler mesleğimizi küçük düşürdükleri gibi yaptıkları yanlış işlemler ve yönlendirmelerle mesleğimizin ve ülkemizin itibarını düşürmektedirler."

        Korsan emlakçıların kayıt altına alınması gerektiğini belirten Ercan, bu güne kadar dernek ve federasyona defalarca yaptıkları müracaat ve şikayetlerinden bir sonuç alamadıklarını belirterek, "Bu tip korsan emlakçılar kayıt altına alınmadığı sürece vergi kaybı devam edecektir. Bizler başta valiliğimiz olmak tüm kurumlarımızdan korsan emlakçılara karşı yaptığımız çalışmalara destek vermesini talep ediyoruz" diye konuştu.

        Muğla'nın dünyaca ünlü turistik ilçeleri Bodrum, Datça, Marmaris ile Fethiye'de Türk ve yabancıların mülk edinirken korsan emlakçılar tarafından dolandırılmalarının önüne geçilmesi için bilgilendirici broşürler dağıtılmaya başlandı. İlçelerde dağıtılmaya başlanan broşürlerde de şu uyarılar yer aldı:

        "Konut almadan önce mutlaka yetkili ve kayıtlı bir emlak müşavirine danışın. Türkiye'de gayrimenkul alabilmeniz için satın alacağınız yerin izni olup olmadığını Tapu Sicil Müdürlükleri'nden öğrenin. Almak istediğiniz konutun imar planı içerisinde konut alanı olarak tescil edilmiş olmasına dikkat edin. Beğendiğiniz gayrimenkulün tapusu yoksa kesinlikle almayın. Tapu üzerinde ipotek, amme alacağı, haciz varsa bu durumlar düzelmeden gayrimenkulü satın almayın. Katalog ve maket üzerinden pazarlık yapmayın. Gayrimenkulü mutlaka yerinde görün. Alacağınız gayrimenkul bir bina ise belediyeden yapı ruhsatı ve kullanma izni olup olmadığını araştırın. Gayrimenkulün bina deprem yönetmeliğine ve Türk Standartları Enstitüsü (TSE) standartlarına göre yapılıp yapılmadığını kontrol ettirin. Gayrimenkulü mal sahibi adına satan şahısların, noterlikçe verilmiş vekaletnamesi olup olmadığını görün. Gayrimenkulün üzerinde haciz, ipotek ve önceki dönemlere ait borcu olup olmadığını, belediye veya özel idare imar müdürlüğünden öğrenin. Belediye mücavir alanları dışında kalan yerlerden gayrimenkul almayın. Noterlerde yapılan satış vaadi sözleşmesi tapu yerine geçmez. Bu nedenle tapu almadan kesinlikle ödeme yapmayın. Resmi kayıtlara girebilmesi için tapu müdürlüğüne emlakçılar odasından alacağınız iş takip formu ile gidin. Konut anlaşması yaparken konuşulan ve anlaşmaya vardığınız bütün konuları bir mukavele ile tespit edin. Gayrimenkulün hissedarı olduğu durumlarda tüm hisse sahiplerince satıcıya vekalet verilip verilmediğini öğrenin."

        Muğla'da 2016 yılının ilk 10 aylık döneminde yabancılara toplam 842 konut satıldı. Bu konutlardan 485'nin Bodrum'da satıldığı bildirildi. Bodrum'u sırasıyla Fethiye ve Marmaris'in takip ettiği belirtildi.

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ