Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Emlak Dünyanın geleceğine yön verecek 19 dev proje - Emlak Haberleri
        1

        Avrupa'nın en büyük altyapı projesi olan ve 16.3 milyar euroya mal olacak 'Elizabeth Hattı'nın yüzde 90'ı tamamlandı. Son fotoğraflar da yapımcı şirket tarafından paylaşıldı.

        2

        Normalde ismi Londra Çapraz Hat Projesi olan proje, tamamlanmasının ardından Kraliçe'yi onurlandırmak için Elizabeth Hattı ismini alacak.

        3

        Proje tamamlandığında Londra'nın devasa metro hattına eklemlenecek ve Avrupa'nın en büyüğü olacak.

        4

        Elizabeth Hattı'nın toplam uzunluğu da 60 mil olacak. Toplam maliyeti 16.3 milyar euro olan projenin sadece ana tünel inşaatının maliyeti ise 1.6 milyar euroya ulaşacak.

        5

        Tünellerin inşaatı neredeyse bitmiş durumda ve tamamen döşenmiş raylar ilk trenini bekliyor.

        6

        Canary Wharf'ta bulunan bulunan istasyon su seviyesinin 18 metre altında oluşuyla dikkati çekiyor.

        13

        55 kilometre toplam uzunluğa sahip olacak dev yapının tamamlanan kısmı 22.9 kilometrelik köprü ve 6.7 kilometrelik de deniz altı tünelinden oluşuyor.

        14

        Köprünün yapımında 60 eyfel kulesi yapmaya yetecek 420 bin ton çelik kullanıldı ve 7 yıl süren inşaat sonunda tüm testlerin olumlu sonuçlandığı açıklandı

        15

        15 milyar doları aşan inanılmaz maliyetinin yanı sıra 7 işçi köprünün yapımında yüksekten düşerek hayatını kaybetmiş ve 129 tanesi de yaralanmıştı.

        16

        Çinli yetkililer köprünün denizaltı tüneli kısmının tamamlanmasıyla birlikte bir de seremoni düzenledi.

        17

        Çin'in önde gelen ekonomi ve sanayi merkezlerinden olan İnci Nehri Deltası bölgesindeki 3 şehri birbirine bağlayacak proje 4.5 saatlik mesafeyi 40 dakikadan az bir süreye indirecek ve ortaya 42 milyonluk dev bir şehir çıkacak.

        18

        Business Insider tarafından dünyayı değiştirecek yapılar arasında gösterilen proje trafiğe yıl sonunda açılacak.

        22

        Yılda 180 milyon ziyaretçi çekmesi beklenen projede 8 milyon metrekarelik tematik park alanı, 20 bin otel odası ve sayısız mağaza olacak. Projenin maliyeti 7 milyar doları aşacak.

        23

        KÖRFEZ GELİNİ | IRAK

        24

        Siyasi karışıklıklar ülkesi Irak, bir yandan kalkınmaya çalışıyor ve Basra Körfezi'inde yapılması planlanan 1152 metrelik gökdelen dünyanın en uzunu olmaya aday.

        25

        Güneş panelleriyle kendi enerjisini üretecek olan Körfez Gelini isimli bina 230 katlı. Park, ofis, otel, alışveriş merkezi ve konuttan oluşuyor. Tepesinde 188 metrelik dev bir anten de var.

        26

        PINGTANG TELESKOBU | ÇİN

        27

        Çin'in Guizhou bölgesinde, 2011 yılında yapımına başlanan teleskop 2016 eylül ayında tamamlanarak faaliyete geçti. 500 metre çapıyla dünyanın en geniş açıklığına sahip teleskobu unvanını da aldı.

        28

        Teleskop, dünyanın 1000 ışık yılı ötesinden dahi sinyal alabiliyor. Yıldızlararası iletişim sinyalleri ve molekülleri gözlemlemek başlıca amaçları arasında. Proje maliyeti ise 180 milyon dolar.

        29

        GOTTHARD TÜNELİ | İSVİÇRE

        30

        Alp Dağları arasındaki yolculuğu kolaylaştırmak için İsviçre'de düz bir hatta inşa edilen Gotthard Tüneli, yaklaşık 57 kilometre uzunluğunda ve dünyanın en uzunu olmasının yanı sıra 2450 metreye ulaşan derinliğiyle de eşsiz.

        31

        17 yılda tamamlanan tünel 1 Haziran 2016'da özel bir etkinlikle açıldı ve aralık ayında tam kapasiteyle faaliyete girdi. İnşaat boyunca 9 işçinin yaşamını kaybettiği tünel 10 milyar dolara mâl oldu.

        32

        ITAIPU BARAJI | BREZİLYA & PARAGUAY

        33

        Brezilya ve Paraguay sınırını kesen Parana nehri üzerinde kurulan hidroelektrik barajının yapımı 1984'te tamamlandı fakat kurulu kapasitesinin artması için sürekli jeneratör ekleniyor. Maliyeti 20 milyar doları aştı.

        34

        Modern yapıların yedi harikasından biri olarak gösterilen baraj, 2015 yılında toplam 90 terawatt saat enerji üreterek rekor kırdı. Paraguay tüm enerji ihtiyacının yüzde 75'ini, Brezilya ise yüzde 20'sini baraj sayesinde üretiyor.

        35

        JASPER GÜNEŞ ENERJİSİ ÇİFTLİĞİ | GÜNEY AFRİKA

        36

        Güney Afrika'nın Kimberley yakınlarındaki güneş enerjisi santralı yılda 180 bin megawatt temiz enerji üretiyor ve 80 bin hanenin ihtiyacını karşılıyor.

        37

        Google'ın da yatırım desteği verdiği proje, 260 milyon dolar bedelle yapıldı. Güneş enerjisi çiftliği, 2030 yılına dek genişleyerek kapasitesini arttıracak.

        38

        JIAOZHOU KÖPRÜSÜ | ÇİN

        39

        Jiaozhou körfezi bağlantı projesi kapsamında inşa edilen yapı, yaklaşık 26.7 kilometre uzunluğunda ve su üzerine yapılmış en uzun köprü unvanına sahip.

        40

        Komunist Parti döneminde projelendirilen ancak uzun süre yapılamayan köprü, Qingdao ve Huangdao arasındaki 4 saatlik yolculuğu 20-30 dakika arasına indirdi. Maliyeti 8.8 milyar dolar.

        41

        HYDERABAD RAYLI SİSTEMİ | HİNDİSTAN

        42

        Hindistan'ın 7 milyonluk nüfus yoğunluğu çok fazla olan Hyderabad şehrindeki proje, iki safhaya sahip ve toplam 170 kilometre uzunluğunda dev bir şehir içi transit yol olacak.

        46

        85 istasyonun bulunacağı 176 kilometrelik dev metro Arap Yarımadası için de bir ilk olacak ve seyahat alışkanlıklarını değiştirmesi bekleniyor. 2019 yılında faaliyet geçmesi planlanıyor.

        47

        SONGDO | GÜNEY KORE

        48

        Akıllı şehir konsepti kimilerine ütopya geliyor. Oysa Güney Kore kararlı davranarak uluslararası ticaret merkezini 2015 yılında akıllı şehre dönüştürdü.

        49

        600 hektar alana kurulan şehir henüz tamamlanmadı ancak komple LEED binalardan oluşuyor. Şehirdeki aydınlatma, ısınma, enerji vb. tüm ihtiyaçlar akıllı teknolojiye sahip. Sokaklar dahil her yer online.

        50

        LAGOS - CALABAR SAHİL DEMİRYOLU | NİJERYA

        51

        Çin tarafından üstlenilen 11 milyar dolarlık proje 500 bin istihdam yaratacak ve 1400 kilometre boyunca uzanacak.

        58

        Norveç bu nedenle tünellerle dolu. 30'dan fazlası su altında olmak üzere toplamı 900'ü bulan tüneller arasına yakında bir yenisi daha eklenecek.

        59

        Doğal güzelliği bozmamak için köprü yerine su altı yüzer tünel yapacak olan Norveç Sognefjord projesi için 25 milyar dolar harcayacak. 1.2 km. derinlikte ve 900 metre genişlikteki yapı türünün tek örneği olacak. Araçların yanı sıra belirli bölgelerde vapurlar, feribotlar da faydalanacak.

        60

        NANHUI YENİ ŞEHİR | ÇİN

        64

        102 yıllık kanal, daha fazla gemi trafiği için 5.4 milyar dolar harcanarak genişletildi ve geçen yıl faaliyete geçti. Kapasitesi 3 misli artan kanal inşaatında 40 bin işçi çalıştı.

        65

        TÜRKİYE KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ

        66

        Ülke çapındaki 20 yıl boyunca planlanan projede, olası deprem zararını azaltmak için 7 milyon eskimiş binanın yıkılacağı ve yenileneceği öngörülüyor.