Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Emlak En çok hangi evler isteniyor? - Emlak Haberleri

        Ankara Tüm Emlakçılar Meslek ve Esnaf Odası (ATEM) Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Rıfat Yetkin, ev almayı düşünenlerin tercihinin güvenli siteler olduğunu söyledi.

        Yetkin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, insanların konut alımında güvenli olması nedeniyle sosyal donatılara da sahip site içindeki evleri tercih ettiğini belirtti.

        İnsanların almayı düşündüğü evin ilk olarak genişliğine dikkat ettiklerini vurgulayan Yetkin, kadınların evin mutfak ve yatak odası bölümüyle, erkeklerin ise eve ait otopark olup olmadığıyla ilgilendiğini ifade etti.

        Şehir dışından iş amaçlı olarak birkaç günlüğüne başka kente giden işadamları ve üniversiteyi kazanarak şehir değiştirmek zorunda kalan öğrencilerin daha çok ''1 1'' olarak da bilinen stüdyo tipi evlere yöneldiğini anlatan Yetkin, yerleşik oturmayı düşünenlerin ise bu tip daireleri tercih etmediğinin altını çizdi.

        Eskiden konutların yatırım amaçlı alındığını anımsatan Yetkin, günümüzde ise evin boş kalsa da aylık aidat, yakıt parası zorunluluğu nedeniyle yatırımdan çok ikamet amaçlı tercih edildiğini vurguladı. Yetkin, gayrimenkul anlamında yatırım için klasik apartman dairesinin, ikamet içinse site içinde evin seçildiğini söyledi.

        Konut satışlarında son dönemde bir hareketliliğin göze çarptığına işaret eden Yetkin, bunun en önemli nedeninin ekonomik istikrar olduğunu söyledi. ''Ekonomide istikrar olduktan sonra vatandaş için yaz, kış, bahar dönemi farketmiyor. Elinde imkan olsun, istediği şeyi bulduğu takdirde alabiliyor'' diyen Yetkin, eskiden yaz dönemlerinde yurtdışından gelen gurbetçilerin yatırım amaçlı ev aldıklarını ve bu nedenle yaz döneminin daha hareketli olduğunu kaydetti.

        Türkiye'de ekonomik krizin en yoğun yaşandığı dönemde gayrimenkul satışının zirve yaptığını anımsatan Yetkin, şunları kaydetti:

        ''Resmi kayıtlara göre krizden önceki ve sonraki dönemlerde ise konut satışı düşmüş. Gayrimenkul aslında en büyük ve güvenli yatırım aracı. Çünkü uzun vadede büyük artış elde edersiniz. Bugün altın daha gündemde olsa da uzun zamanda, altın, döviz, borsa neyi baz alırsanız alın gayrimenkul, onları geçmiştir. Zenginlik parayla değil, gayrimenkullerle ölçülür.''

        YABANCILAR EMEKLİLİKTE, TÜRKLER EVLENİRKEN EV ALIYOR

        Yabancıların Türkiye'de konut almak için daha çok Antalya, Marmaris, Kuşadası, Bodrum gibi sahil kesimleri tercih ettiğini dile getiren Yetkin, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde arazi satın alan, İç Anadolu Bölgesi'nde ise daha çok yenilenebilir enerji üretmeye yönelik olarak arsa talep eden yabancıların olduğunu anlattı.

        Türkiye'den ev alan yabancılar arasında Avrupa'nın her kesiminden insanların olduğunu belirten Yetkin, ''Yurtdışından gelip buradan konut alanlar daha çok emekliliğini hak etmiş kişiler oluyor. Türkiye'de ise yeni evliler ya da evini değiştirmek isteyenler ev alıyor'' dedi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ