Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Emlak Kampanyalar Viaport Venezia Satış ve Pazarlama Direktörü Cenk Hayırlıoğlu ile Söyleşi - Emlak Haberleri

        Nihan Urel : Viaport Venezia için yaptığınız kampanya 2013 bahar dönemi konut kampanyalarının en cazibi. Kampanya ile birlikte projeye ilgi nasıl?

        Cenk Hayırlıoğlu : Kampanyaya 20 Mart’ta başladık. Henüz 2 ay bile olmadı. Başlangıcından bugüne 200 civarında müşterimizi daire sahibi yaptık. Biliyorsunuz bugünlerde konut almak isteyen müşterilerin yaklaşık %90’ı ilk konutlarını alıyorlar. Bu alımlarda yatırımı yapan şirkete güven çok önemli.

        Nihan Urel : Satışa çıkan, lanse edilen bu kadar konut projesinden hep aynı insanlar mı daire sahibi oluyor, ev sahibi olmayan kaldı mı ? 2. ve 3. turu dönenler var mı ?

        Cenk Hayırlıoğlu : 2. ve 3. turu dönen %10’luk bir kısım, 2. 3. 4. turu hatta 5. turu dönenler var. Örneğin 20 daire alan müşterimiz var. Böyle %10’luk bir yatırımcı grubu var.

        Nihan Urel : %10’u yüksek bir oran. Sadece sizin projeniz için değil İstanbul’daki yatırım fırsatı sunan tüm projeler için İstanbul geneline yayarsak %10 ciddi bir finansman demek.

        Cenk Hayırlıoğlu : Bu kesim yatırımlarını gayrimenkulle değerlendiriyor. Onun dışındaki yatırımcılar eski evlerini yeniliyorlar veya kirada oturuyorlarsa yeniliyorlar, ama genelde alımlar hep yeni.

        Nihan Urel : Gayrimenkul dışında İstanbul’da eğer patron değilseniz veya iş güç sahibi değilseniz yatırımını nasıl değerlendirebilirsiniz ki, var mı alternatif bir yol?

        Cenk Hayırlıoğlu : Son zamanlarda bir trend oldu biliyorsunuz altına bir yöneliş düşüncesi hakim. Fakat altın son zamanlarda yatırımcısına fazla kaybettirdi. Altın spekülatif bir değer fakat gayrimenkul spekülatif bir değer değil. Gayrimenkul her zaman için değer kazanan bir yatırım, eğer doğru bir lokasyondan, doğru projeden ve doğru firmadan alım yapıyorsanız. Bu 3 doğruyu yakalıyorsanız zaten korkmayın. Bir de İstanbul’u konuşuyorsak. Amerikalı bir eğitmenin şöyle bir araştırması var; dünyada yaşanılacak 28 tane şehir var ve bu 28 şehirden biri de İstanbul, ama fiyat açısından 28. Sıradaki İstanbul. Bu müthiş bir veri ve müthiş fırsat. Yabancı yatırımcılar bunu görüyor. Önümüzdeki 5 sene içerisinde bu fiyatlar hakikatten çok farklı bir noktalara gelecek ve artık İstanbul Londra gibi Paris gibi Tokyo ve New York gibi bir merkez olma yolunda hızla ilerliyor. Belki önümüzdeki 5 sene içerisinde İstanbul’un fiyatlarını ilk 20 ilk 15 hatta sonrasında ilk 10’nun içerisinde görebiliriz.

        Nihan Urel: %90’nı oturum için alıyorlar diyebilirmiyiz?

        Cenk Hayırlıoğlu: Hayır, %90’nı oturum için alıyor demeyelim. Projeler ilk satışa çıktıklarında yatırımcı talebi daha fazla oluyor daha sonrasında bitişe yakın oturumcu talebi artıyor. Fakat bu son yaptığımız kampanya bir yıl ötelemeli taksit kampanyası yatırımcı talebini de çekti. Yatırımcılar daha küçük dairelere yöneliyorlar. Çünkü 1+1 daireler kolay kiraya verilebildiği, daha çok prim yaptığı için yatırımcı talebi görüyor. Büyük daireler daha çok oturum için satın alınıyor. Venezia projesinde ilk etapta satışa çıktığında bir %50-55 civarında yatırımcı ilgi duydu. Fakat şuanda yavaş yavaş bu ibre oturumcu yönüne doğru kayıyor. İnsanların evini satıp buraya geçmek ya da var olan borcunu ödeyip öyle gelme düşünce ve beklentileri var. Yeni kampanyamızda bu 1 yıllık süreyi müşteriye vermemiz yani %5 peşin taksitlerin 1 yıl sonra başladığı model, oturumcu modelini direk öne çekti. İnsanlar evinlerini satacaksa onlara 1 yıl süre verdik dolayısıyla oldukça keyifli gidiyor.

        Nihan Urel : Her zaman gayrimenkulü alırken kazanmak gibi bir şey vardır. İnsanlar satın aldıktan sonra eğer eski tabirle topraktan giriyorsanız teslim olunca kaç paraya ben burayı satarım, ne kadara kiraya veririm hesabı yapıyorlar. Sizin hem alırken fırsatınız var hem de kazandırma fırsatınız var.

        Cenk Hayırlıoğlu: Çok doğru, aslında her türlü malda maalesef alırken kazanacaksınız, ondan sonrasında çok yapacağınız bir şey kalmıyor. Çünkü onun bir ederi var. Venezia projesinin şuanda ortalama satış fiyatımız 4.000 - 4.200 TL. Satış fiyatımız projenin bitiminde yaklaşık 6.500 - 7.000 TL rantını görecektir. Bu ortalama satış fiyatları kanalarda gondollar yüzmeye başlamasının ardından rakamların bu seviyeye gelmesini bekliyoruz. Bu noktada alım yapan yatırımcı yaklaşık %55 civarında prim kazancına ulaşacak ve projenin içerisinde yaşantı, alışveriş merkezi, ofisler ve otel tamamen projeyi bu ön gördüğümüz değere çabuk ulaşmasını sağlayacak ve eğer bunu bir yatırım aracı olarak görüyorsa tüketici çok çabuk kiralanmasını sağlayacaktır. Çünkü sadece yalın bir bina değil bunun içerisinde sosyal bir yaşantı var, bir alışveriş merkezi var, iş merkezi var ve bir oteli var. Bakıldığında tek başına bir şehir.

        Nihan Urel : Bu bölgedeki diğer projelerden en büyük farkınız ve avantajınız sadece konsept değil, satış aşamasında imkânlarınız.

        Cenk Hayırlıoğlu : Venezia projesi zaten konsept olarak bambaşka bir proje. Venedik İtalya'nın en güzel şehirlerinden biri, yılda 30 milyon turist çeken bir bölgeden bahsediyoruz. Bu konsepti İstanbul’a getirme fikri zaten başlı başına bir ticari başarıdır. Düşünün projenizin içerisinde Venedik’in dar sokakları, kanaları, gondollarıyla, San Marko meydanından bir kesit var. Orada uçan güvercinler artık İstanbul’da da uçacak. Bu fikir diğer projelerden ayırıyor zaten sizi, fakat Venedik’i yapmamız bunu tüketicinin beğenisine sunmamamız anlamına gelmiyor. Kampanyamızı tüketici yaptı aslında, son zamanlarda o kadar çok “biz bu projeye sahip olmak istiyoruz ama süre” şeklinde gelen talepleri değerlendirdik ve buna göre şekillendirdik.

        Nihan Urel : Finansman gücünüzü konuşturmuşsunuz.

        Cenk Hayırlıoğlu : ViaPort Venezia projesi Türkiye'nin gayrimenkul sektöründeki en büyük 5 yatırımından biri, yaklaşık 1,5 milyar TL’lik bir yatırım. Via Properties ve Gürsoy ortaklığının bu projenin gücünü gösteriyor.

        Nihan Urel: Projenizde konutun dışında birde yakın zamanda ticari ürünlerde satışa çıkacak

        Cenk Hayırlıoğlu: İtalya Venedik de olmayan ama burada bir şey daha var. Venedik de ofisinizde olacak. Eylül ayında planlarımızda ofis alanlarını satışa çıkartmak var.

        Nihan Urel : Ofisler hakkında biraz bilgi alabilirmiyiz

        Cenk Hayırlıoğlu: Ofisler yaklaşık 50 bin metre karelik bir alana sahip ve İtalyan tarzı 4 metre yüksekliğinde tavan şeklinde olacak.

        Nihan Urel : İstanbul’daki projelerin tamamında konutun dışında bir ofis konsepti var. Konut + Ofis, Konut + AVM ve Ofis + Otel konseptleri var. Ama buradaki ofislerin %95’i, belki daha fazlasında Home Ofis. Yani sadece yönetim planında ofis olarak da kullanılabilinir yazıyor. Sizinki yine bu şekilde mi?

        Cenk Hayırlıoğlu: Projemizde ofisler home ofis tarzında olmayacak. Tamamen bağımsız bir şekilde projenin içerisinde ticari ruhsatlı KDV’Sİ %18 olacak. Bu kompleks içerisinde ayrıca 4 yıldızlı 250 yataklı bir otel yapmayı planlıyoruz. Ofisleri kendi başına bambaşka Venedik manzaralı, İtalyan tarzı bir konsepti benimseyerek müşterilerimizin beğenisine sunacağız. Şuanda bile ofislerle ilgili %25-30’na daha satışa çıkmadan ön talep aldık. Talepler burada daha önce konut almış, ev sahibi olmuş misafirlerimizden geldi. Bu ofis fikri projenin başından beri düşünülmüş bir şeydi.

        Nihan Urel : Diyelim karı koca ayda eline 5 bin TL geçiyor. Birikmiş 50.000.-TL var. Buradan daire sahibi olmak istiyor. Nasıl bir ödeme planıyla karşılaşacaklar. Bize nasıl yardımcı olacaksınız?

        Cenk Hayırlıoğlu: Proje fiyatlarımız yaklaşık 276 bin liradan başlıyor. 276 bin liralık bir daireden örnek verelim. 50 bin lirayı istemiyoruz. Sadece %5 peşinat istiyoruz. Buda yaklaşık 10 bin lira civarında bir rakam verdikten sonra 40 bin liranız size kalmış olur. Kendi yatırım ve değerlendirmelerinizi yapabilirsiniz. 1 yıl sonra bize yaklaşık 2.800 TL tutarında ödemeler yapmaya başlıyorsunuz.

        Nihan Urel : 1 yıl sonra zaten teslim edilmiş olacak?

        Cenk Hayırlıoğlu: Proje yaklaşık olarak 1,5 yıl sonra teslim ediliyor. Teslimde %5 peşinattan kalan %20 peşinat bakiyesini teslim alırken ödeniyor bunun dışına başka bir ödeme yapmıyorsunuz. Aylık sabit 2.800 TL’lerle devam ediyorsunuz. Eğer oturacaksanız bu projede zaten kiradan kurtuluyorsunuz ya da yatırım amaçlı aldıysanız da bu taksitler kiracılarınız tarafından ödenecektir zaten.

        Nihan Urel : Projeden yabancıya ne kadar sattınız?

        Cenk Hayırlıoğlu : Projenin %67’sinin satışını gerçekleştirdik konut kısmının yani 2.200 dairenin. Bu rakamın yaklaşık %12’si yabancı müşterilerimiz. Çinli bir genel müdürden, Belçikalı bir kaptana, Amerikalı bir avukattan, Tunuslu bir Muhasebeciye, İngiliz bir tekstilciye kadar çok geniş bir müşteri portföyümüz var. Proje sonuna kadarda %12 ‘lik bu denge bozulmaz. Artırmayı düşünmüyoruz, bu dengede yani yaklaşık bütün projenin %12’si yabancı misafirlerimiz olacak.

        Nihan Urel : Peki yabancı müşteriler sizi nasıl buluyor ?

        Cenk Hayırlıoğlu: Biz Kuveyt, Dubai, Suudi Arabistan’da ofisler açtık ve burada çok ciddi iş birliklerimiz var ve bunlar vasıtasıyla direk yabancı müşterilerimize ulaşabiliyoruz. Adı geçen ülkelerde reklam yapıyoruz, basınlarında yer alıyoruz ve fuarlara katılıyoruz. Bunlar hem keyifli çalışmalar hem de Ülkemizin tanıtımına katkı sağlıyoruz.

        Viaport Venezia

        Tel: 444 8 842

        E-Posta : info@viaportvenezia.com

        Proje hakkında bilgi almak için tıklayın
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ