Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Madencilik Bakan Yıldız'dan Soma'da devlete kömür diye taş satıldı iddiasına tepki - Enerji Haberleri

        Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Soma'da devlete kömür diye taş satıldığı yönündeki iddialara tepki gösterdi. Yıldız, "Herkes taş olduğunu görmüyor, bir tane haberi yapan gazete görüyor. Böyle bir şey olmaz" dedi.

        Bakan Yıldız, Türkiye Petrolleri ile Shell'in Batı Karadeniz'de yapacakları sondajı gerçekleştirecek geminin İstanbul Boğazı'ndan uğurlanması törenine katıldı. Burada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yıldız'a Sayıştay'ın Soma ile ilgili raporu soruldu. 301 maden işçisinin öldüğü madeni işleten Soma A.Ş.'nin devlete kömür diye taş gönderdiği iddialarının hatırlatılması üzerine Yıldız, "O haber hem haber yapanların, hem de yaptıranlar açısından mahcup olacakları bir şekilde sonuçlanmıştır. Bütün TKİ çalışanları, oradaki görevli arkadaşlar, görevlendirilen arkadaşlar sözleşmenin dışında herhangi bir tasarrufta bulunamazlar, bulunmaları halinde onların müeyyideleri ve bir kısım cezalar var. Onlarla mutlaka karşı karşıya gelirler. Herkes taş olduğunu görmüyor, bir tane haberi yapan gazete görüyor. Böyle bir şey olmaz. Birçok teknik detayı var. Rakamların önemli bir kısmı yanlış, '8 bin ton civarında kömür taş olarak dışarı atılmıştır' deniyor. Hayır, her kalorifik değerin karşılık geldiği rakamlar ayrı ve kullanılacakları yerler ayrı. Bir kısmı termik santralde kullanılıyor. Oradaki yaklaşık 1 milyon tona yakın kömürün termik santralde kullanıldığı yazmıyor, herhalde işine gelmediği için yazmıyor. Sanayide kullanılıyor, üç temel yerde kullanılıyor. O yüzden her kalorifik değerin düşüşünden dolayı, siz ocaktan çıkardığınız andan itibaren bunun elemesi var, yıkaması var, ayrıştırması var. Her kömür ocağı için geçerli olan bir konu" dedi.

        "SİZ ASLINI ASTARINI BİLMEDEN..."

        Devlete kömür diye taş satıldığı yönündeki habere tepki gösteren Bakan Taner Yıldız, "Ama siz aslını astarını bilmeden böyle bir haber yapıp 'bunu toparlaması gerekenler toparlasın' derseniz bu habercilik anlayışına da aykırıdır. Kalorifik değerli itibariyle tasdik edilir ve her kalorifik değerin karşılık geldiği para miktarı da vardır orada. Bütün kömürler aynı bedelle satın alınmazlar. 3.8 milyon TL müteahhide bu yüzden eksik ödeme yapıldı. Yalnızca sözleşmede belirtilen kalorifik değerlere uyduğu veya uymadığı için. Uyduğu için de farklı miktarlar ödeniyor. Bütün bunlarla alakalı sözleşmeye aykırı bir durum varsa onun tarafımızca tespit edileceğini bilmeniz lazım. Ama kömürün yarısının çöpe gittiği gibi abuk sabuk haberciliği o yayını yapan yayın organına yakıştıramadım. Bence tartışılır bir hale geliyor bu tür haberler. O gazeteyi inanıp okuyanlar var" diye konuştu.

        Yıldız, çıkan haberlerde "TKİ zarar etmiştir" diye yazıldığını ancak kurumun bir yılda 159 milyon TL kar elde ettiğini vurguladı. "Bunun hangi gayeyle yapıldığının perde arkasını bildiğim için benim açımdan bunun izahı son derece kolay ama sizin açınızdan biraz zor olduğunu görüyorum" diyen Taner Yıldız, şunları söyledi: "Bunların işlemesi, ayıklaması, tasnifiyle alakalı oran yüzde 40 ila 60 arasında verilen aralığın üzerinde çıkmıştır Soma'da. Altında da çıkabilirdi. Ama onun da hakediş karşılığı ona göre verilecektir. Biz her zaman insana dayalı, insan kaynaklarına dayalı, işletmeye dayalı her konuda sözleşmelere uyulup uyulmadığını, uyulmayan yerler de olabilir varsa onu arkadaşlarımız ortaya koyar. Ama buradaki hem rakamların, hem de yaklaşım şeklinin yanlış olduğunu söylüyorlar."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ