Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Elektrik Kıbrıs Rum Elektrik İdaresi'nden KKTC’ye 2 milyar Euro fatura - Enerji Haberleri

        Kıbrıs Rum elektrik dairesi (AİK), Türklerin 1964’ten günümüze ödemediği elektrik faturalarının gecikme faiziyle birlikte 2 milyar Euro’yu aştığını bildirdi.

        Rum Meclisi Denetleme Komitesi’nin dün gerçekleştirdiği toplantıda, Rum Sayıştayının, AİK’in 2014 yılına ait ekonomik durumuna yönelik raporunu ele aldı. Toplantıda Türklerin AİK’e yönelik borcu ve KKTC ile AİK’in elektrik şebekelerinin bağlanması konusu da gündeme geldi. DHM'den derlenen bilgiler ışığında AİK Yönetim Kurulu Başkanı Theodulu, bu konunun siyasi düzeyde görüşüldüğünü ve bazı olumlu gelişmelerin olacağının görüldüğünü ifade etti.

        1964'TEN 2014 YILINA KADAR276.1 EURO BORÇ

        Rum Meclisi Denetleme Komitesi üyeleri, Kıbrıslı Türklerin, 1964’ten 2014 yılına kadar olan dönem için AİK’e 276,1 milyon Euro borçlu olması konusunu gündeme taşırken bu miktarın yüzde 7 faiz uygulamasıyla toplam borç tutarnın 2,05 milyar Euro olduğunu iddia etti.

        Komiteye sunulan verilere göre bölgede 300 Türk ve 620 Rum hanesi bulunurken, Kıbrıslı Türkler için her hanenin elektrik tüketim ortalamasının 10 bin 635 kWs (kilowatt saat), Kıbrıslı Rumlar için ise 3 bin 640 kWs olduğu bildirildi.

        Rum yönetimi, 1974’teki Kıbrıs Barış Harekatı’yla ikiye bölünen adada elektrik şebekesinin tek olmasından ötürü KKTC topraklarının tümüne elektrik vermeye devam etmişti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ