Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Cumhurbaşkanı Erdoğan G20 toplantısında konuştu - Enerji Haberleri

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, G20 Enerji Bakanları Toplantısı'na katıldı. Cumhurbaşkanı ErdoğanG20 Enerji Bakanları Toplantısı'nda önemli açıklamalarda bulundu

        İşteCumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasının satırbaşları:

        - Gelişmiş ve yükselen küresel mesellerin tartışılmasına imkan tanıyan G20 platformU çok önemli. Bugün dünyanın nereden nereye geldiğini çok yakından izliyorum. Esas hedefimiz krizlere sebep olacak sebeplere önlem almaktır. Bugün G20 ülkeleri olarak temel meselemiz güçlü, sürdürülebilir ve kapsayıcı olmaktır.

        - Kamu-Özel iş birliği ile birçok alt yapı yatırımlarını hayata geçirdik, geçirmeye devam ediyoruz. Artan eşitsizliklerin giderilmesine, dezavantajlı grupların ekonomiden pay almasına önem veriyoruz. Sağlam sürdürülebilir dengeli ve kapsayıcı büyüme G20'nin temel hedefidir. Kadınların ekonomi içerisindeki rolünü kuvetlendirmek için kadın G20'yi hayata geçirdik

        - Küresel alt yapı yatırım ihtiyacının çok büyük bölümünü enerji oluşturuyor. Dünya genelinde enerji talebinin artmaya devam edeceği açıktır. Bütün bunlar için sürekli olarak araştırmaya önem vermek zorundayız. Alt yapı yatırımlarının teşvikine olan ihtiyaç giderek artmaktadır. Enerjiye erişim konusuna özel önem veriyoruz. Bunun yanında iş dünyası ile Afrika ülkelerini biraraya getiren bu konferasın katkı sağlamasını ümidediyorum.

        - Kapsayıcılık bağlamında kobilerin küresel ekonomiye entegre olmaları üzerine önemli çalışmalar gerçekleştirdik. Enerji anlamında başarılı işler yapmanın yatırımları artırmaların yolunu kamu ve özel sektörden geçtiğini biliyoruz. Özel sektörün dinamizmi kamu ile birleştirdiğinizde başarılı projeler ortaya çıkmaktadır. Alt yapı yatırımları kapsamında özellikle enerji yatırımları kapsamına önem veriyoruz. Uluslararası enerji ajansı 2035'e kadar enerji ihtiyacını 48 trilyon dolar olarak hesaplıyor.

        - Afrika ülkelerinin yakaladığı büyüme hızı gelişmiş bazı ülkelerin üzerindedir ancak enerjiye erişimde sorunlar yaşanmaktadır. Bu yüzden ülkelerin desteklenmesi gerekmektedir. Afrika ülkeleriyle enerji alanında yakın iş birliği yaptık. Enerjiye erişim şefaflık verimsiz fosil yakıt ve enerji verimliliği üzerine durduk. Bilhassa enerjinin yatırım ve finasman boyutu çok önemli. 2015 kritik bir yıl bunun için yenilenebilir enerji ve enerji verimliliğinin artırılması öncelikli konularımız arasındadır. Yenilenebilir enerji maliyetlerinin düşmeye devam etmesi geleceğimiz bakımından çok önemlidir. Dünyanın önde gelen ekonomileri arasında finansal ve makro ekonomik konularda daha güçlü bir koordinasyon mevcutsa bunda gerçekten G20'nin çok büyük bir payı var.

        - Esas hedefimiz de krizlere sebep olan ortamı önleyecek tedbirleri almak ve küresel ekonomiye ilişkin iş birliğini kurumsal bir yapıya kavuşturmak olmalıdır. 3T yani; tedarik, transit ve tüketici özellikler büyük önem arz ediyor.

        - Enerji konularına stratejik bakış açısıyla yaklaşmak zorundayız. Bilhassa enerji güvenliği küresel gündemin üst sıralarında yer alıyor. Şu anda TANAP hızla devam ediyor yürüyor. Burada bir dayanışma var. TANAP'a ortak ülkelerin el ele vermesi TANAP'a yatırım sürecini hızlandıracaktır. Küresel enerji meselelerini çok boyutlu olarak ele almamız gerektiğine inanıyorum. G20 ülkelerinin bu alanda işbirliğini geliştirmeleri için zemin hazırdır.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ