Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Petrol ve altın fiyatları çöktü (23.11.2015) - Enerji Haberleri

        HABERTURK.COM / EKONOMİ SERVİSİ

        Amerikan Merkez Bankası'nın (Fed) 2015 yılındaki son toplantısı yaklaştıkça piyasalarda da tansiyon yükseliyor.

        2 yıldır faiz artışına yönelik yapılan sözlü yönlendirmelerin sonuna gelindiği ve 15-16 Aralık tarihlerinde yapılacak Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında 'yumuşak' bir artış yapılacağı beklentilerinin yükselmesi yeşil banknota değer kazandırırken karşısındaki ekonomik enstrümanların tamamını baskıladı.Euro, Dolar karşısında yedi ayın en düşük seviyelerine indi.

        Fed Dolar Endeksi Kasım ayında 12 yılın zirvesini görürken, emtia grubunda sert düşüşler yaşanıyor. Emtia üreticisi ülkelerin para birimleri de Dolar karşısında değer kaybetti.

        Sanayi metalleri ile birlikte emtia fiyatlarındaki düşüşe öncülük eden petrol bugün kayıplarını genişletti.

        Batı Teksas (WTI) tipi ham petrolün varil fiyatı yüzde 3,17 değer kaybederek 40,57 Dolara geriledi. WTI gün içinde en düşük 40,50 Doları gördü.

        Avrupa'nın petrol göstergesi olan Brent tipi ham petrolde de düşüş sert oldu. Brent petrol yüzde 2 üzerinde gerileyerek 43,57 Dolara kadar düştü.

        Bunun yanında bakır 2009'dan bu yana en düşük seviyesine gerilerken, nikel yüzde 4 üzerinde değer kaybetti. Güne 1.078,65 Dolardan başlayan spot altının ons fiyatı ise 1.067,58 Dolara geriledi.

        (Grafikte WTI fiyatlarının 1 günlük hareketi gösterilmektedir.)

        VENEZUELA: PETROL 20 DOLARA DÜŞEBİLİR

        Büyük petrol üreticilerinden olan Venezuela, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) pazarı dengelemek için adım atmaması halinde ham petrol fiyatlarının 20 Dolar seviyelerine düşebileceği uyarısında bulundu.VenezuelaPetrol Bakanı Eulogio Del Pino, Suudi Arabistan ve Katar'a yaptıkları 88 dolar/varil denge fiyatı önerisinin iki ülke tarafından değerlendirildiğini belirtti.

        POTAYA İRAN GİRDİĞİNDE NE OLACAK?

        Bu arada İran Petrol Bakanı Bijan Namdar Zanganeh, OPEC'in artan İran üretimini de hesaba katması gerektiğini söyledi. İran, ülkeye yönelik yaptırımların kalkmasının ardından beş ile 6 ay içinde üretimi günlük 1 milyon varile çıkarmayı hedeflediğinin sinyallerini vermişti. 12 üyeli OPEC, arz fazlalığına çözüm olabilecek bir tavan rakam belirlenmesini görüşmek üzere 4 Aralık'ta Viyana'da toplanacak.

        PETROL FİYATLARINDA DÜŞÜŞ SÜRECEK Mİ?

        NoorCM Menkul Değerler analistleri, petrol fiyatlarındakibaskılanmanın temel nedenlerininmakroekonomik görünümünküresel talep için iç açıcı olmaması ve dolardaki güçlenme olduğunu kaydetti. Analistlere göre fiyatlardaki baskılanma 41 dolar altında derinleşerek40 dolar seviyelerine doğru devam edebilir.

        NoorCM tarafından yapılan teknik analizde petrol fiyatı beklentileri şu şekilde oldu: "Piyasa 41- 40 dolar bandında düşük eğilimde fiyatlamalarını sürdürürken birtaraftan da kritik desteklerden gelecek tepki alımları ile yönünütekrar yukarı çevirmeye çalışacaktır. Petrolün gün sonu kapanışını 41dolar kademesi altında kısmen düşük gerçekleştirmesini bekliyoruz.Aşağı yönlü baskılanmalarda 40 dolar kademesi piyasayı tutmayısürdürürken, yukarı yönlü olası toparlanmalarda ise piyasa 43 dolarseviyesine doğru hız kesmeye devam edecektir."

        FONLARDAKİ DURUM

        Hedge fonlar OPEC'in ham petrol fiyatını 40 dolar üzerinde tutmak için herhangi bir adım atmayacağını düşünüyor. Yatırım uzmanlarının WTI'daki net uzun pozisyonları geçtiğimiz hafta yüzde 17 düştü.

        Petrol fiyatları küresel arz fazlalığının devam edeceği süpekülasyonları ile geçtiğimiz yıl yüzde 46 civarında düşmüştü.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ