Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Enerji verimli ürünlere internet satışında etiket zorunluluğu getirildi - Enerji Haberleri

        Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, ev tipi fırın, soğutucu, çamaşır ve kurutma makinesi, televizyon, klima, lamba ile elektrik süpürgelerinin internetten satılması durumunda da enerji etiketi taşımasının zorunlu hale getirildiğini belirterek, "Tüketici, online olarak satın almak istediği ürünün enerji sınıfını görme imkanına sahip olacak, yani enerji verimli ürünlere e-ticaretten de ulaşabilecek" dedi.

        "VATANDAŞ DAHA AZ ELEKTRİK FATURASI ÖDEYECEK"

        Avrupa Birliği mevzuatına uyum çalışmaları çerçevesinde, bakanlık tarafından uygulamaya alınan çevreye duyarlı tasarım (eko-tasarım) düzenlemeleriyle, evlerde kullanılan cihazların daha az enerji tüketeceğine dikkati çeken Işık, "Bu durum vatandaşın faturasına yansıyacak. Ev hanımlarının en büyük yardımcıları olan çamaşır ve bulaşık makineleri, buzdolapları, fırınlar ve elektrikli süpürgeler aynı işi daha az enerjiyle yapacak, vatandaş daha az elektrik faturası ödeyecek" diye konuştu.

        Işık, bakanlığın çalışmalarını tamamladığı yeni düzenlemeyle ev tipi fırın, soğutucu (buzdolabı), çamaşır ve kurutma makinesi, televizyon, klima, lamba ile elektrik süpürgelerinin internetten satılması durumunda da belirlenen formatta enerji etiketi taşımasının zorunlu hale getirildiğini belirtti.

        "ENERJİ TÜKETİMİ DÜŞECEK"

        Söz konusu ürün gruplarının internetten satışlarında da 1 Ocak 2016 tarihi itibarıyla, enerji etiketi bulundurmasının mecburi hale getirilmesinin hedeflendiğine işaret eden Işık, "Bunun için internet ortamında satılacak her ürün için satıcıların elektronik etiket ve elektronik bilgi formu temin etmesi gerekiyor. Böylece tüketici online olarak satın almak istediği ürünün enerji sınıfını görme imkanına sahip olacak, yani vatandaş enerji verimli ürünlere e-ticaretten de ulaşabilecek" ifadelerini kullandı.

        Bakanlığın en fazla elektrik tüketen ürünlere yönelik yaptığı düzenlemelerle, enerji tüketiminin düşeceğinin altını çizen Işık, atmosfere daha az sera gazı salınımı olacağını ve çevre dostu ürünlerin kullanımının artacağını kaydetti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ