Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Elektrik EPİAŞ elektrikte maliyet bazlı fiyat oluşumuna veri desteği sağlayacak - Enerji Haberleri

        Enerji Piyasaları İşletme AŞ (EPİAŞ) Genel Müdürü Hasan Hüseyin Savaş, hazırlığı süren veri ve analiz platformu sayesinde, şeffaf bir piyasa yöntemiyle maliyet bazlı gerçek elektrik fiyatının oluşmasını sağlamaya çalıştıklarını söyledi.

        Savaş, halen hem piyasa katılımcıları hem de kamuyla verilerini paylaştıklarını ve bu platformu büyüterek geliştireceklerini ifade etti.

        Savaş, veri ve analiz platformuyla birlikte Kamu Aydınlatma Platformu'na (KAP) benzer bir yapının gelecek dönemde elektrik piyasası için de oluşturulacağını belirterek, "Piyasada faaliyet gösteren 868 katılımcı var, sektörün daha sağlam ve şeffaf bir yapıya kavuşması için hem kamu hem özel sektörün bu sürece katkı sunması gerekir" dedi

        EPİAŞ'ın, elektrik piyasasında fiyatın ne olacağına ilişkin öngörü, yönelim ve etkisinin olmayacağına dikkati çeken Savaş, şöyle konuştu:"Sağlıklı, şeffaf bir piyasa yönetimini sağlamak suretiyle gerçek elektrik fiyatının, maliyet bazlı fiyatın çıkmasına yol açan bir sitemi işletmiş olacağız. Piyasadaki maliyet bazlı fiyatın rekabet ortamını çok sağlıklı bir şekilde oluşturarak, herkesin kendi maliyet ölçekli fiyatlama mekanizmasını ortaya koyup gerçek fiyatın, piyasa fiyatının ortaya çıkmasına yönelik şeffaf bir platform sağlamış olacağız. Bilginin birçok kişi tarafından aynı anda, bilgi asimetrisi olmadan elde ediliyor olması, yatırımcının, piyasa katılımcılarının ve üreticilerin daha sağlıklı karar almasına yol açacak.

        Dolayısıyla, piyasanın şeffaflığını ve güvenilirliliğini, piyasaya teveccühü artıran bir unsur olacak. Serbest tüketiciler ile vatandaşlar açısından ise bu bilgi çok net bir şekilde yayınlandığında bir sonraki aşamada, tüketici en uygun fiyat teklif eden tedarikçisini bu sistemden temin edebilecek."

        Genel Müdür Savaş, piyasa verilerinin şeffaf bir şekilde paylaşılmasıyla üreticilerin daha sağlıklı karar alabileceğini sözlerine ekledi.

        Eylül ayında EPDK tarafından elektrik piyasası işletim lisansının 49 yıllığına EPİAŞ'a verilmesinin ardından, spot elektrik piyasasında gerçekleşen tüm alım satım işlemleri EPİAŞ tarafından yürütülüyor.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ