Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Yerli türbin Terkos’a kuruldu - Enerji Haberleri

        DENİZ ÇİÇEK / GAZETE HABERTÜRK

        Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile TÜBİTAK’ın işbirliği içinde yürüttüğü Türkiye’nin ilk “Milli Rüzgâr Santralı” (MİLRES) Projesi’nde sona yaklaşıldı.

        Proje kapsamında geliştirilen prototip türbin, İstanbul’da Terkos Gölü civarına kuruldu.500 kw gücündeki türbinin şebeke bağlantısının da kısa sürede yapılması bekleniyor. Bu aşamadan sonra yerli rüzgâr türbininin ticarileşmesine dönük çalışma yapacak.

        Milli Rüzgâr Enerji Sistemleri projesinde, prototip türbin üretimi tamamlandı. Tamamen milli imkânlarla geliştirilen türbin, İstanbul Arnavutköy’de Terkos Gölü civarına kuruldu. 500 kw gücündeki prototip türbinin, yakında bulunan trafodan şebeke bağlantısının yapılması amacıyla EPDK Elektrik Dairesi Başkanlığı’na izin başvurusundabulunuldu. Projede yeni hedef, 2.5 mw ve üzeri türbinler geliştirerek bunların ticarileşmesini sağlamak.

        Projenin uzun dönemli hedefi toplam 40 gigavat rüzgâr enerjisi kapasitesi kurulumu içinyurtdışına çıkacağı hesaplanan 40 milyar dolarlık kaynağın yüzde 25’inin yerli türbin teknolojileri ile karşılanması. Böylece 10 milyar dolarlık kaynağın yurtdışına çıkması önlenmiş olacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ