Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Doğalgaz Doğalgazı kaça alıyorsunuz ki bize 350 dolara satıyorsunuz? - Enerji Haberleri

        Yavuz SEMERCİ / GAZETE HABERTÜRK

        Petrolün varil fiyatı 30 doların altına indi. 2014 yılı Haziran ayında 115 dolar civarındaydı. Tepe noktasına varmıştı. Müthiş bir değer kaybı yaşanmış. Düşüş hiç kuşkusuz Türkiye’nin lehine. Enerjisinin (petrol, doğalgaz, kömür) yüzde 74’ünü ithal eden bir ülke olunca düşen fiyatlar işimize geliyor. En azından cari açık rakamlarını aşağıya indiriyor. Doğalgaz fiyatları da petrolün varil fiyatına endeksli. Doğalgaz sözleşmelerindeki fiyat resmi olarak açıklanmıyor. Sözleşmeler gizli. Yine de biliyorduk. Bir yıl önce bin metreküp doğalgaza ortalama 450 dolar ödüyordu Türkiye... Yani metreküpü 45 sent idi. Şimdi bu rakam kaça inmiştir? Eğer dolardaki düşüş yüzde 75’i bulduysa, doğalgazın fiyatı petrole endeksliyse ki öyle, metreküpü 11 sente düşmüş olmalı. Hadi bu kadar inmesin. Diyelim ki 20 sent olsun. Peki biz evlerimizde kullandığımız doğalgaz için ne ödüyoruz?

        Şimdi soruyorum: Hesabım doğruysa 200 veya 250 dolar üzerinden alınan doğalgaza, biz neden 350 dolar ödüyoruz? Arada bu kadar anormal fiyat farkı olur mu? Yanlışsam beni düzeltin. Değilsem insaflı, mantıklı bir yanıt alabilir miyim?

        İRAN RÜYASI...

        İran’a yönelik ambargonun kaldırılması Türkiye’yi olumlu etkiler mi? Elbette. Bölgesel kalkınmışlığı artıracak her adım bize olumlu yansır. Ancak İran ile ilişkinin sağlam ve karşılıklı çıkara dayalı şekilde yeniden kurulması gerekiyor. Sanıyoruz ki İran’ın kasalarından dolar fışkırıyor ve ambargo kalkınca adamlar bizim ülkeden ihtiyaçlarını satın alacaklar. Öyle bir şey yok. Öncelikle İran’da ekonomi kamu elinde. Yani ülkeyi yönetenler atılacak adımlara karar veriyor. Sınır ticaretimiz artacak ama orada bir sanayicinin gidip yatırım yapmasını ve milyonlarca doları riske etmesini beklemeyin. İran daha fazla doğalgaz ve daha fazla petrol satmadan ülkesini büyütemez. Öyle ise daha fazla petrol, daha fazla doğalgaz alacağımızı söyleyerek masaya oturabiliriz. Yani ülkeyi yönetenler önce masaya oturacak.

        Yine de hemen sevineceğimiz bir gelişme var. Artık adamlar bize sattığı petrol ve doğalgazın parasını dolar üzerinden hemen alabilecekler. Eskiden bu para TL cinsinden kamu bankalarımıza yatırılıyordu. Onlar da bu parayı kendi ülkelerine götürmek için Reza Zarrab gibi aracılarla yok altın, yok mal aldım diye dolambaçlı yollar izliyorlardı. Aradan da birileri komisyon filan alıyordu. Artık o devir kapandı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ