Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Doğalgaz Enerjide Pazartesi sendromu! - Enerji Haberleri

        Olcay AYDİLEK / GAZETE HABERTÜRK

        Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, “soğuk alarmı” verdi. Türkiye’de yarından itibaren daha da etkili olacak dondurucu soğuklar nedeniyle doğalgaz tüketiminin rekor seviyelere ulaşması bekleniyor. Enerji Bakanlığı, arz-talep dengesini sağlamak için bazı doğalgaz santrallerine, “yedek yakıta geçin” talimatı verdi. Bu santraller, perşembe günü itibariyle doğalgaz yerine fueloil ya da motorin ile elektrik üretmeye başladı.

        Enerji Bakanlığı, pazartesi gününe hazırlanıyor. Hafta başında özellikle İstanbul dahil bazı büyük tüketim bölgelerinde, havaların daha da soğuyacağı ve evsel tüketimin katlanacağı öngörülüyor. Pazartesi günü artacak tüketime göre hazırlıklarını yapan Enerji Bakanlığı, ilk adımı hafta içinde attı. Yap-işlet (Yİ) ve yap-işlet-devret (YİD) doğalgaz santrallerine, “yedek yakıta” geçilmesi talimatı verildi. Bu santraller, son 4 gündür doğalgaz yerine fuel-oil ya da motorinden elektrik üretiyor.

        Enerji Bakanlığı, başlayacak haftada doğalgaz tüketimini izleyecek. Tüketimdeki gerçekleşmeler çerçevesinde gerekirse bazı doğalgaz santrallerinde elektrik üretimini daha önce olduğu gibi kısacak.

        Üretimin yarı yarıya düşürülebileceği belirtiliyor. Böylece, gazda arz-talep dengesi sağlanacak.

        TÜKETİM YÜKSELDİ

        Kaynaklar, tüketimin son günlerde hızlı biçimde arttığını belirterek, 1 Ocak’ta günlük 174 milyon metreküp olan ülke geneli gaz tüketiminin, 18 Ocak’ta 202 milyon metreküpe, 19 Ocak’ta da 218 milyon metreküpe kadar çıktığını söyledi. Tüketimin, sonraki günlerde de artmaya devam ettiği kaydedildi. Kaynaklar, tüketimin artması nedeniyle bir çeşit “depo” işlevi de gören boru hattındaki gazın da önemli ölçüde kullanıldığını belirterek, “Son günlerde aldığımız önlemle (yedek yakıt uygulaması) boru hatlarında daha çok gazın birikmesi de sağlanacak” dedi.

        "200 MİLYONUN ÜZERİ SÜRDÜRÜLEBİLİR DEĞİL"

        Doğalgaz sektörü temsilcileri, Türkiye’deki günlük doğalgaz tüketiminin 200 milyon metreküpün üzerine çıkması ve bu durumun bir haftadan fazla devam etmesi halinde sistemde gaz sıkıntısı riskinin arttığına işaret etti. Gaz sektörü temsilcileri, bunun depo ve gaz kaynaklarıyla doğrudan ilişkisi bulunduğunu belirterek, “Enerji Bakanlığı, bu nedenle tüketimin bu seviyenin üzerine çıkması durumunda müdahalede bulunuyor. Sistem güvenliğini sağlıyor” dedi. Kaynaklar, kısılmaması halinde günlük tüketimin 230 hatta 240 milyon metreküpe kadar çıkabileceğini söyledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ