Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Akaryakıt Enerji şirketlerinden sonra otomotivi de vurdu - Enerji Haberleri

        Naime SERT / GAZETE HABERTÜRK

        Otuz doların altına inerek sudan ucuz hale gelen petrol fiyatları, üretici ülkeler, enerji şirketleri ve bankalardan sonra otomobil üreticilerini de kaygılandırmaya başladı. Elektrikli otomobil üreticisi Tesla’nın CEO’su Elon Musk düşen petrol fiyatlarının elektrikli ve benzinli otomobil üretimini vuracağını öngördü. Düşük petrol, ABD’nin otomotiv pazarında trendi değiştirdi. Son 7 yıldır yakıt tüketimi düşük otomobillerin tercih edildiği pazarda, 2015 yılında yakıt tüketimi yüksek büyük pick-up ve SUV’lara ilginin artmasıyla birlikte bu segmentten 17.5 milyon araç satıldı.

        1 MİLYONLUK HEDEFİN HENÜZ YARISINA BİLE ULAŞAMADI

        "2020'YE DEK 40-60 DOLAR OLUR"

        Kuveyt’in Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) temsilcisi Nawal al-Fuzaia, arz fazlası ve yavaşlayan talebe bağlı olarak petrol fiyatlarının 2020 yılına kadar 40-60 dolar aralığında işlem göreceğini ileri sürdü.

        Oxford Economics’in çalışmasına göre petrol fiyatlarının 20 dolara inmesi halinde pek çok ülkede büyüme yüzde 0.25 ile yüzde 0.50 arasında düşecek. 20 dolarlık petrolün Rusya ekonomisindeki büyüme oranını yüzde 2.6, Suudi Arabistan’ın büyüme oranını ise yüzde 2.4 düşüreceği hesaplanıyor.

        MADALYONUN ÖTEKI YÜZÜ PARLAK DEĞİL

        Petrol ihracatçısı ülkelerin gelişmekte olan ülkelere yatırım yaptığına dikkat çeken Citigroup, 2015 yılında ülke varlık fonlarının Türkiye ve Hindistan gibi ülkelere yaptığı yatırımların 50 milyar dolar azaldığına dikkat çekti.

        KAZANANLAR

        Aralarında Türkiye, Hindistan ve Polonya’nın da bulunduğu petrol ithalatçıları petroldeki düşüşten olumlu etkileniyor. ABD’de ise petrol ihraç eden bölgeler sıkıntı yaşasa da düşük enerji fiyatları ülke ekonomisi için olumlu. Düşük petrol fiyatlarının Çin’in yavaşlayan büyüme oranını da yükselteceği, Hindistan’ın yüzde 7’nin üzerinde büyümesini sağlayacağı tahmin ediliyor. Düşük petrol fiyatlarının Avrupa’da da büyümeye destek olacağı öngörülüyor. Havayolu endüstrisinin 2015 yılı kârının 33 milyar dolarla rekora ulaştığı hesaplanıyor. Bu rakam 2014 yılına göre yüzde 90 artışa işaret ediyor. 2016 için beklenen rakam ise 36 milyar dolar.

        KAYBEDENLER

        ENDİŞELENENLER

        Düşük petrol fiyatları, tüketici fiyatları üzerinde de baskı yaparken merkez bankalarını deflasyon tehlikesine karşı adım atmaya zorluyor. Japonya’nın büyümeyi desteklemek için bu hafta yeni bir teşvik paketi açıklaması bekleniyor. Mart ayında ek parasal teşvik açıklayabileceğinin sinyalini veren Avrupa Merkez Bankası’nın da (ECB) düşük enflasyonla mücadelesini zorlaştırabilir. Başta kaya gazı üreticileri olmak üzere enerji şirketlerinin iflası ve işten çıkarmaların devam etmesi işsizlik oranını artıracak. ABD’de işsizlik rakamlarının yükselmesinin ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz artışı politikasına devam etmesini zorlaştırması bekleniyor.

        DÜNYA BANKASI 2016 İÇİN FİYAT TAHMİNİNİ 37 DOLARA ÇEKTİ

        BENZİN DÜNYADA YÜZDE 60, TÜRKİYE'DE YÜZDE 16 UCUZLADI

        Haziran 2014-Ocak 2016 arasında benzin fiyatı dünyada ortalama yüzde 60, Türkiye’de ise yüzde 16 düştü. Petrol Sanayi Derneği Genel Sekreteri Niyazi İlter’e göre bunda kur ve sabit vergi payının yanı sıra, hammaddenin akaryakıttaki payının yüzde 25-30 ile sınırlı olmasının etkisi var. Öte yandan Akademetre’nin araştırması benzinli araç sahipleri aylık ortalama 354.6 lira, dizel araç sahiplerinin 370.3 lira akaryakıt harcaması yaptığını ortaya koydu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ