Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Doğalgaz Rusya’dan gazda yeni hamle için ‘özel’ hazırlık - Enerji Haberleri

        Olcay AYDİLEK / GAZETE HABERTÜRK

        Uçak krizi sonrasında Türk Akımı Doğalgaz Boru Hattı Projesi’ni rafa kaldıran Rusya, doğalgazda yeni bazı hamlelere hazırlanıyor. Rus Gazprom’un, Türkiye’de özel sektöre sattığı 10 milyar metreküplük doğalgazda 1 Ocak 2015’ten geçerli olmak üzere yaptığı yüzde 10.25’lik indirimi sürdürmeme kararı aldığı belirtildi. Gazprom’un, doğalgaz ithal eden özel şirketlerin ortaklık yapısına ilişkin de bazı taleplerini ilgili birimlere ilettiği kaydediliyor.

        HABERTÜRK, Ankara’da enerji koridorlarında konuşulan ve doğalgazda hesapları altüst edecek iki önemli gelişmeyi açıklıyor. Kulisleri hareketlendiren iki önemli başlık şöyle:

        BAZI GRUPLAR DEVRE DIŞI KALSIN: Gazprom, özel sektörün kontrolünde bulunan yıllık 10 milyar metreküplük gaz ithalat kontratlarında kritik bazı değişiklikler istiyor. Gaz ithalat şirketlerinde ortaklık yapılarının değişmesi için bastırıyor. Bazı grupların, gaz ithalat şirketlerindeki ortaklıklarına son verilmesini talep ediyor.

        İNDİRİM SONA ERDİ: Gazprom, özel sektör gaz ithalatçılarına 1 Ocak 2015’ten geçerli yüzde 10.25 oranında indirim yapmıştı. Gazprom’un, bu indirimi sürdürmeyi düşünmediği, bu konuda gerekli bildirimleri ilgili ithalatçı firmalara yapmaya başladığı öğrenildi. Sektörden bir yetkili, “İthalat yapan bir şirkete bildirimde bulunulduğunu, bu şirketin de müşterilerine durumu ilettiğini öğrendik” dedi.

        KARAR SEKTÖRÜ NASIL ETKİLER?

        Sektör kaynaklarına göre Gazprom’un yüzde 10.25’lik indirimi sürdürmeme kararının üç nedeni olabilir: Türkiye ile yaşanan gerilim. BOTAŞ’tan sonra özel sektörün de tahkime gitme ihtimali. Petrol fiyatlarının, dolayısıyla gaz fiyatlarının düşmesi. Kaynaklara göre özel sektör açısından fiyat yönüyle sorun yaratabilecek bu karar tüketiciyi doğrudan etkilemeyecek. Kaynaklar, Gazprom’un ithalatçı şirketlerde ortaklık yapısı konusundaki değişiklik talebine ilişkin de “Gazprom’un, siyasi bağlantısı olduğunu düşündüğü bazı grupların gaz ithalat şirketlerinin dışında tutulmasını istediği yönünde duyumlar geliyor” diye konuştu.

        6 ŞİRKET-10 MİLYAR METREKÜP

        Bosphorus Gaz, Enerco Enerji, Batı Hattı, Kibar Enerji, Avrasya Gaz ve Shell Enerji, Rusya’dan yapılan anlaşma doğrultusunda yıllık 10 milyar metreküp doğalgaz ithal ediyor. Şirketler, ithalat için Batı Hattı olarak bilinen gaz boru hattını kullanıyor.

        PETROLZEDE ÜLKELER IMF'NİN KAPISINI ÇALMAYA BAŞLADI

        Dibe vuran petrol fiyatları nedeniyle bütçe sorunu yaşamaya başlayan ihracatçı ülkeler Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) yardım istemeye başladı. Fonun kapısını ilk çalan Azerbaycan oldu. IMF ve Dünya Bankası yetkilileri, 4 milyar dolarlık acil yardım fonuna ilişkin görüşmek üzere Azerbaycan’a gitti. İhracatının yüzde 95’i petrol ve doğalgazdan oluşan Azerbaycan’da enerji fiyatları sebebiyle kur krizi yaşanmış,ülkenin para birimi manat yüzde 35 değer kaybetmişti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ