Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji 'Yerli kaynakları sisteme kazandıracağız' - Enerji Haberleri

        Deniz ÇİÇEK / GAZETE HABERTÜRK

        Enerji Bakanı Berat Albayrak, Türkiye’nin önde gelen yerli kömür ve yerli kömürden elektrik üreten şirketlerinin sahipleriyle bir araya geldi; sektörün sorunlarını dinledi. Yerli kömüre yönelik önemli mesajlar veren Albayrak, yerli enerji kaynaklarının sisteme kazandırılmasında kararlı olduklarını vurguladı. Albayrak, sektör için yeni yol haritası belirlediklerini kaydetti. 3 saat süren toplantıda söz alan sektör temsilcileri ise madencilik alanında yapılan yeni düzenlemelerin maliyetleri çok artırdığını ifade ederek, yerli kömürün avantajının kalmadığını söyledi. Firmalar, asgari ücretteki artış ve ürettikleri elektriğin fiyatındaki düşüş nedeniyle sektörün büyük bir yükle karşı karşıya kaldığını anlattı.

        YENİ VE GERÇEKÇİ İŞ MODELİ HAZIRLIĞI

        Bakan Albayrak, sorunların farkında olduklarını belirterek, “Yerli kaynakların sisteme kazandırılması için özel sektör ile dayanışma içinde olacağız. Sistemin rahatlaması için üzerimize düşeni yapacağız. Ancak sorunlar tek taraflı çözülmez, biz üzerimize düşeni yaparken sizlerin de ülkenin menfaatlerini düşünerek bu sorunların çözümünde üzerinize düşenleri yapmanız gerek” ifadesini kullandı.

        Yeni iş modeli için “Yeni ve gerçekçi” tarifini yapan Albayrak, “Arz güvenliği ve çeşitliliği için amacımız yerli ve yenilenebilir kaynaklarımıza öncelik... Teknoloji transferini ve yerli üretimi de iş modelimizin bir unsuru olarak görüyoruz” dedi.

        Albayrak, toplantıda dile getirilen sorunlarla ilgili bürokratlarına çalışma talimatı verirken şöyle konuştu: “Yerli kaynakları değerlendirmek için finansman modelinde de çeşitliliği ve yerelleşmeyi önemsiyoruz. Bu kapsamda halka arz modelleri dahil kaynak ve varlıklarımızın tabana yayılmasını da arzuluyoruz.”

        DOLMABAHÇE’DE BÜYÜK BULUŞMA

        Enerji Bakan Yardımcısı Ali Rıza Alaboyun ile EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz’ın da yer aldığı, Başbakanlık Dolmabahçe Ofisi’nde gerçekleşen toplantıya; Ciner Grubu Başkanı Turgay Ciner, Aksa Holding Başkanı Cemil Kazancı, Limak Holding Başkanı Nihat Özdemir, Hattat Holding Başkanı Mehmet Hattat, Çelikler Holding Başkanı Tahir Çelik, IC İçtaş Enerji Başkanı Serhat Çeçen ve EnerjiSA CEO’su Yetik Mert’in de aralarında yer aldığı 20 kadar şirket sahibi ve temsilcisi katıldı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ