Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Suudiler petrol üretiminde ABD’yi geçip zirveye çıktı - Enerji Haberleri

        Suudi Arabistan, petrol üretiminde ABD’yi geride bırakarak bu alanda dünyanın en büyüğü oldu. Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) aylık Petrol Piyasası Raporu’na göre, ağustos ayında Suudi Arabistan’ın toplam ham petrol ve petrol ürünleri üretimi günlük ortalama 12.6 milyon varile ulaştı.

        ABD ise günlük 12.2 milyon varilde kaldı. Böylece Suudi Arabistan, Nisan 2014’ten sonra yeniden zirveye çıktı. Düşük petrol fiyatları nedeniyle ABD’nin günlük petrol üretimi mayıs ayından bu yana ortalama 460 bin varil azaldı. Suudi Arabstan’ın günlük petrol üretimi ise ortalama 400 bin varil arttı.

        YATIRIMLAR AZALDI

        IEA’nın 2016 Dünya Enerji Yatırım” raporuna göre, dünyada enerji yatırımları geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 8 düşerek yaklaşık 1.8 trilyon dolara geriledi. Düşüşte, petrol ve doğalgaz kaynaklarının yer altından çıkarılması için yapılan yatırımdaki yüzde 25 azalma etkili oldu.

        Yatırımdaki düşüşe rağmen, toplam küresel enerji yatırımı içerisinde yüzde 46’lık en büyük yatırım alanı 832 milyar dolar ile petrol ve doğalgaz oldu. Petrol ve doğalgaz çıkarılması için 583 milyar dolar yatırım yapılırken, bu iki kaynağın işlenmesi ve altyapısı için 249 milyar dolar harcandı. Dünyada kömür yatırımı 68 milyar dolar ile toplam yatırımın yüzde 4’ünü oluşturdu. Enerji verimliliği için yapılan harcamanın toplam enerji yatırımı içindeki payı yüzde 12 oldu.

        GAZETE HABERTÜRK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ