Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Madencilik İthal kömüre frene basıldı - Enerji Haberleri

        Bakanlar Kurulu, ithal kömür için ek mali yükümlülüğü artırdı. Buna göre ithal kömürün ek mali yükümlülüğü 55 dolar artırıldı. Hükümetin, yeni yerli kömür modeli kapsamında Çayırhan sahasının özelleştirilmesi amacıyla ihale ilanına da çıkıldı. 15 Aralık’ta son teklifler alınacak. Bölgeye, 800 megavat gücünde santral inşa edilecek. Saha, elektrik alım garantisiyle özel sektöre santral yapmak kaydıyla devredilecek. Resmi Gazete’de dün yerli kömüre dayalı santral yatırımlarıyla ilgili iki önemli karar yayımlandı. Bakanlar Kurulu kararıyla ağustos ayında ithal kömür için getirilen ek mali yükümlülük tutarı artırıldı. Bitümenli taşkömürünün elektrik üretimi amaçlı ithalatında ton başına 15 dolar olan ek mali yükümlülük, 70 dolara yükseltildi. Avrupa Birliği üyesi ülkelerden, EFTA üyesi ülkelerden, İsrail, Makedonya, Bosna-Hersek, Fas, Batı Şeria ve Gazze Şeridi, Tunus, Mısır, Gürcistan, Arnavutluk, Ürdün, Şili, Sırbistan, Karadağ, Kosova, Güney Kore, Morityus ve Malezya’dan kömür ithalatlarında ek mali yükümlülük yok.

        TEMİNAT 50 MİLYON TL

        İhaleye, yalnızca tüzel kişiler ile ortak girişim grupları katılabilecek. Gerçek kişiler ve özel yatırım fonları, en az bir tüzel kişinin bulunduğu ortak girişim grubunda üye olarak yer alabilecek. Geçici teminat bedelinin 50 milyon lira olarak belirlendiği ihalenin ön yeterlilik ve son teklif verme tarihi 15 Aralık 2016 olarak belirlendi. İhaleye katılmak için gizlilik taahhütnamesi de imzalanacak.

        70 DOLAR NE ANLAMA GELIYOR?

        Ton başına 70 dolarlık ek mali yükümlülük, kömür ithalatını frenlemeyi hedefliyor. Bu da ithal kömürün daha pahalıya yurda sokulması anlamına geliyor. Böylece, ithal kömürden elektrik üreten santralların maliyeti artacak. Bu santralların ürettiği elektrik de pahalıya mal olacak. Yerli kömürden elektrik üretiminin teşvik edilmesi için böyle bir uygulamaya gidiliyor.

        DEVLETE SATILACAK BİRİM FİYAT YARIŞACAK

        Resmi Gazete’de, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın, 1 milyar doların üzerinde yatırım yapılacağını açıkladığı Çayırhan kömür sahasının özelleştirilmesine yönelik ihale ilanı da yayımlandı. Söz konusu saha, işletme hakkı devir yöntemiyle elektrik alım garantisine dayalı olarak özel sektöre devredilecek. Açık eksiltme usulü ile yapılacak ihalede, devlete satılacak birim elektrik fiyatı yarıştırılacak. En ucuz elektrik fiyatını teklif eden, sahaya santral kurup devlete elektrik satacak. İhaleyi kazanan firma ile Elektrik Üretim AŞ (EÜAŞ) arasında elektrik satış anlaşması imzalanacak.

        DENİZ ÇİÇEK / GAZETE HABERTÜRK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ