Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji 23. Dünya Enerji Kongresi İstanbul'da gerçekleştiriliyor - Enerji Haberleri

        İlki 1924’te düzenlenen 23. Dünya Enerji Kongresi bu yıl Türkiye'de gerçekleştiriliyor. Dün İstanbul Kongre Merkezi'nde başlayan 23. Dünya Enerji Kongresi, 13 Ekim'e kadar devam edecek.

        Harita

        3 yılda bir düzenlenen kongre, 1977'den sonra ilk kez İstanbul'da düzenleniyor.

        23. Dünya Enerji Kongresi Dünya Enerji Liderleri, Geleceğin Enerji Liderleri ve Enerji Üçlemi zirveleri gibi özel oturumlarla dünyanın her yerinden gelen ve ulusal, bölgesel ve küresel düzeylerde sürdürülebilir enerji sunmak için seçenekler arayan Enerji Bakanları, iş, finans ve akademi dünyasının liderleri arasında diyalog oluşturulmasını sağlıyor.

        23. Dünya Enerji Kongresi'nin ana teması bu yıl “Yeni Ufukları Kucaklamak”. Kongre “Dünya Enerji Liderleri”, “Geleceğin Enerji Liderleri” ve “Enerji Üçlemi” gibi özel oturumlarda enerji bakanları, iş, finans ve akademi dünyasının liderlerini biraraya getirdi.

        80 ÜLKEDEN 250'NİN ÜZERİNDE KONUŞMACI

        80 ülkeden 250’nin üzerinde bakan ve üst düzey özel sektör temsilcisi konuşmacı olarak katıldığı 23. Dünya Enerji Kongresi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayelerinde ve Enerji Bakanlığı evsahipliğinde gerçekleştiriliyor.

        "Yeni Ufukları Kucaklamak (Embracing New Frontiers)" temasından hareket eden kongrede Türkiye'yi Başbakan Binali Yıldırım ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak temsil ediyor.

        Kongre kapsamında dün ilk olarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı kongrenin amaç ve katılımıyla ilgili bilgi veren bir basın toplantısı düzenledi.

        Bugün ise kongrede konuşmaların başlangıcında liderler 15 Temmuz darbe girişiminde hayatını kaybeden şehitler için saygı duruşunda bulundu.

        "BARIŞ İÇİN PAYLAŞALIM"

        23. Dünya Enerji Kongresi'nin ikinci gününde ilk olarak Dünya Enerji Konseyi Başkanı David Kim konuşma yaptı. Ardından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak konuşma yapmak üzere kürsüdeki yerini aldı.

        Enerji Bakanı Albayrak'ın konuşmasındaki 'Yeter ki paylaşalım. Kaynakların daha adil kullanımı için, barış için paylaşalım.' sözleri salonda alkış aldı.

        "FİYATLAR BAĞLAMINDA ÇOK YÜKSEĞE ÇIKMAYALIM"

        Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın ardından Başbakan Binali Yıldırım, 23. Dünya Enerji Kongresi Açılış Oturumu'na katıldı. Başbakan Yıldırım konuşmasında enerji kaynaklarındaki fiyatlandırmaya değinirken yeni nükleer santrallerin gündemde olduğuna değindi.

        Başbakan Binali Yıldırım (solda), Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan (ortada), Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev (sağda)
        Başbakan Binali Yıldırım (solda), Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan (ortada), Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev (sağda)

        Başbakan Yıldırım konuşmasında; 'Enerji arzının güvenliği ve makul fiyatlarla erişim her ülke için ulusal güvenlik meselesi haline gelmiştir. Ancak fiyatlar bağlamında çok yükseğe çıkmayalım. İstikrarı sürdürelim. Enerji arzının güvenliği, çeşitliliği ve enerji kaynaklarına güvenli ve makul fiyatlarla erişim güvenlik kapsamına gelmiştir.' ifadesinde bulundu.

        "PETROLDE FİYATLAR ADİL OLMALI"

        Başbakan Yıldırım'ın ardından Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, ardından Venezüela Devlet Başkanı Nicolas Maduro konuşma yaptı. Venezüela Devlet Başkanı Maduro; petrolün önemine vurgu yaparken 'Petrol üreticileri bir anlaşmaya varmalı, fiyatlar daha adil olmalı, yatırımcılar teşvik edici noktada olmalı' dedi.

         Image Title 1  Image Title 2
        Description

        Venezüela Devlet Başkanı Nicolas Maduro (solda), Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı (sağda)

        "TANAP PROJESİ TARİHİ BİR ANLAŞMADIR"

        Venezüela Devlet Başkanı Maduro'nun ardından Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev konuşma yaptı.

        Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev konuşmasında; 'Dünyanın en büyük gaz yatağı Azerbaycan'dadır. TANAP projesi tarihi bir anlaşmadır. Ondan sonra Trans Adliyatik Kemeri'dir. Türkiye bu projede liderliğini gösterir. Enerji denildiğinde Türkiye ve Azerbaycan'ı nazara almamak mümkün değildir' dedi.

        "TÜRK HALKINI TEBRİK EDİYORUM"

        "BARIŞ İÇİN ELİMİZDEKİ İMKANLARI KULLANALIM"

        Rusya Devlet Başkanı'nın hemen ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da konuşmasını yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında enerji alanındaki yatırımlara değinirken, 3. nükleer santralin gelecek projeler içinde olduğuna vurgu yaptı.

        'Gelin birlikte mücadele edelim'

        Erdoğan, Orta Doğu'daki gelişmelerle ilgili devlet başkanlarına seslendi ve 'Gelin barış için elimizdeki imkanları kullanalım' ifadesinde bulundu. Terör örgütleriyle ilgili yaptığı konuşmada ise Erdoğan; 'Diğer devletlerden destek beklemek hakkımız. Suriye ve Irak'ta da aynı hakka sahip olduğumuzu düşünüyorum' dedi.

        Konuşmanın ardından aile fotoğrafı çekildi. Fotoğrafta Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sağ tarafında Rusya Devlet Başkanı Putin'in ve sol tarafında ise Venezüela Devlet Başkanı Maduro'nun olduğu gözlendi.

        HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ