Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Doğalgaz Kur ve petrol fiyatı gaz indirimini eritti - Enerji Haberleri
        1

        Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 2 ülkenin doğalgaz indiriminde mutabık kaldığını açıklarken, gözler indirim oranı ile bu indirimin vatandaşa yansıyıp yansımayacağına çevrildi.

        2

        Doğalgaz fiyatında indirim konusunda mutabakat sağlanırken, Rusların daha önce açıkladıkları yüzde 10.25’lik oranın üzerine çıkıp çıkmayacakları merak konusu oldu.

        3

        GAZBİR Başkanı Yaşar Arslan, Rusya’nın 1 puan daha fazla indirimin sürpriz olmayacağını belirtirken, dolarda ve son dönemde petrol fiyatında yaşanan artış nedeniyle bu indirimin şimdiden eridiğini söyledi.

        Deniz ÇİÇEK/ANKARA

        4

        Doğalgazda indirim oranını miktar belirleyecek

        Gazprom Başkanı Aleksey Miller, dün yaptığı açıklamada, Türk Akımı Doğalgaz Boru Hattı Projesi kapsamında Türkiye’ye doğalgaz fiyatında yapılacak indirimin, Rusya’dan alınan doğalgazın miktarına göre belirleneceğini söyledi.

        5

        Sputnik’in haberine göre, Miller, Rossiya 24 televizyonuna demecinde, “Türk Akımı projesinin hayata geçirilmesiyle ilişkili olarak bir indirim mekanizması üzerinde anlaşma sağlandı. Bunun nasıl bir mekanizma olduğunu kısaca anlatabilirim:

        6

        Bu mekanizma doğalgazımızın Türk pazarına sevkıyat miktarıyla ilişkili olacak” dedi. “Türk Akımı, planlanandan önce tamamlanabilir” diyen Miller, şöyle devam etti: “Projenin her iki kolunun da Aralık 2019’a kadar tamamlanması planlanıyor. Projenin denizden geçecek kısmını Gazprom finanse edecek.”

        7

        Gelecek 10 yılda petrol fiyatı 55-70 $ arası olur

        BP Üst Yöneticisi (CEO) Bob Dudley, petrol fiyatlarının düzelmesinin bütün dünyanın lehine olduğunu belirterek, “Petrol fiyatları gelecek 10 yıl boyunca varil başına 55 ile 70 dolar arasında devam edecek diye düşünüyorum” dedi.

        8

        Dudley, 23. Dünya Enerji Kongresi’nde yaptığı konuşmada, petrol fiyatlarının varil başına 25 dolar veya 100 dolar olmasının dünya için iyi olmadığını ve dengenin sağlanması gerektiğini kaydetti. Dudley, petrolün varil fiyatının ocakta 27 dolarlara kadar düştüğünü hatırlattı.

        9

        Önceki gün imzaları atılan Türk Akımı’nın takvimi netleşiyor

        Rusya ile Türk Akımı’nın gerçekleşmesi için imzalar önceki gün atılırken Enerji Bakanı Albayrak, “İlk hat iç piyasa için geçerli, 2018 sonuna kadar hayata geçmesi planlanıyor. İkinci hattın çalışmaları sonlandıktan sonra doğalgazın Türkiye’den satılması daha anlamlı olacak” dedi.

        10

        Enerji Bakanı Berat Albayrak, AHaber’de katıldığı programda önceki gün Rusya Enerji Bakanı Aleksander Novak ile imzaladığı Türk Akımı’na yasal zemin hazırlayan sözleşmeyi değerlendirdi.

        11

        “Türk Akımı geçen yıl 24 Kasım olayları öncesinde belli bir noktaya gelmişti ama görüşmelerin durmasından sonra rafa kalkmıştı” diyen Albayrak, “Dün Türk Akımı’nın imzalarını atarak hayata geçirmiş olduk, bu anlaşma ile iki boru hattı geçişi var. İlk hat iç piyasa için geçerli, 2018 sonuna kadar hayata geçmesi planlanıyor.

        12

        İkinci hat için ise çalışmalar sonlandıktan sonra Türkiye üzerinden doğalgazın satılması daha anlamlı olacak. Rusya ile ilişkilerimiz samimi ve olumlu adımlar atıyoruz. İkinci hattın daha çok Rusya’yı ilgilendirdiğini söyleyebiliriz, Avrupa’nın en çok gaz üreten 2. ülkesiyiz” dedi.

        13

        G20 ve Kremlin görüşmelerinde yapılan müzakerelerin etkisini bugün yaşadıklarını da belirten Bakan Albayrak, “Rusya ile kazankazan politikası üzerinden devam ettik, her projeye olumlu olarak baktık” diye konuştu. “Kongre vesilesiyle Cumhurbaşkanı’mızın da öncülük ettiği bu harekette karamsar tabloyu düzeltmek için somut adımlar attık” diyen Albayrak, şöyle konuştu:

        14

        “Dünyada 1.1 milyardan fazla insan elektrik enerjisinden mahrum bir şekilde yaşıyor. Tüm doğal kaynak ve zenginlikleri barış için paylaşmak istedik.”

        15

        Türk Akımı boru hattı, Dünya Enerji Kongresi kapsamında açılan stantta tanıtıldı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ