Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Tayfunla çalışan rüzgar türbinleri Japonya'nın 50 yıllık elektriğini karşılayabilir - Enerji Haberleri

        Kitleleri imha eden bir doğal afet olan tayfun, Japon mühendisin geliştirdiği türbin sayesinde ülkesinin 50 yıllık enerji ihtiyacını karşılayacak kaynağa dönüştü. Japon mühendis Atsushi Shimizu, tayfunun bu gücünü yararlı bir enerjiye dönüştürecek rüzgar türbini geliştirdi.

        Atsushi Shimizu, bir dizi türbinin, Japonya'nın 50 yıllık ihtiyacını karşılayacağını söylüyor. Shimizu’ya göre helikopter şeklindeki bu türbin, yakaladığı bir tayfunun enerjisini kullanarakJaponya’nın 50 yıllık enerji ihtiyacını karşılayabilir. Oldukça dayanıklı bir malzemelerden oluşan türbinin güneşten elde edilen enerjiden daha yüksek enerji üretebileceğini söyleyen Shimizu, ‘Japonya, aslında güneşten ziyade daha çok rüzgar gücüne sahiptir ve geliştirdiğim bu rüzgar türbini, güneşin enerjisinden faydalanmak için kurulan onlarca sistemden çok daha etkili’ açıklamasında bulundu.

        2013'te Challenergy adlı yeşil enerji şirketini kuran Shimizu'ya göre, Japonya'nın Avrupa'dan ithal ettiği rüzgar türbinleri, ülkenin iklimine uygun değil. Özellikle, tayfunlardan dolayı hasar görmek gibi bir talihsizlikleri var. Bu noktada özel yapım rüzgar türbinleri devreye giriyor. Teknoloji, henüz gerçek bir tayfunla karşılamamış olsa da, ayarlanabilir pal hızları ve her yöne dönebilen yapısı sayesinde, tahmin edilemez ve şiddetli rüzgarlara dayanması için tasarlandı.

        Cihaz, kısaca havanın dönen bir cisim etrafından dolanması ve aynı anda basınç uygulaması olan, magnus etkisiyle çalışıyor. Türbin etrafındaki "kanatların" dönerek hakeret üretmesine izin veriyor. Merkez çubuk sıkılıp gevşetilerek, kanat hızları ayarlanabiliyor.

        Shimizu, bu söylediklerinde pek de haksız sayılmaz. Zira Japonya, bu yıl içerisinde toplam 6 tayfun felaketine maruz kaldı. Japonya’daki yeşil teknoloji firması Challenergy’nin de sahibi olan Shimizu, rüzgarın Japonya için süper bir güç olacağına inandığını belirtti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ