Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji 'Türkiye, bölgesinde bir enerji ticareti merkezi haline gelebilir' - Enerji Haberleri

        Alman enerji şirketi EWE Türkiye Holding AŞ Genel Müdürü Frank Quante, Avrupa'nın azalan kaynakları dikkate alındığında enerji ticaretinde Türkiye'nin rolünün giderek arttığını belirterek, "Türkiye’nin enerji güvenliğinde artan altyapı olanakları Avrupa’nın enerji pozisyonuna katkıda bulunma kabiliyeti ile birlikte daha da önem kazandı." dedi.

        Enerji sektörüne ilişkin değerlendirmelerde bulunan Quante, Türkiye'nin belirsizlik ve istikrarsızlıkların yaşandığı dönemlerde bile diğer boru hattı rotalarına göre güvenli bir alternatif olarak görüldüğünü söyledi.

        Quante, Türkiye’de kuzeyden güneye ve doğudan batıya uzanan, hem planlama aşamasında hem de tamamlanmış pek çok boru hattı projesi bulunduğunu ve enerjideki bu gelişmelerin Türkiye'nin bir enerji dağıtım merkezi olma konusundaki potansiyel rolünü desteklediğini anlattı.

        Türk Akımı Projesi'nin 23. Dünya Enerji Kongresi sırasında İstanbul'da imzalandığını anımsatan Quante, şöyle devam etti:

        "Bu, Türkiye’yi Avrupa için kayda değer bir transit ülkesi haline getirecek önemli bir adım. Hiç şüphesiz, bu kaynakları ticarileştirecek projeler geliştirerek Türkiye, bölgesinde bir enerji ticareti merkezi haline gelebilir. Bölgesinde bir enerji ticareti merkezi gelmesi halinde, yalnızca bir rota olmasının ötesinde Türkiye bölgede piyasa fiyatlarını etkileyebilecek bir konuma kavuşabilir. Türkiye’nin konumu ve pazar hacmi bu hedefin gerçekleştirilmesinde ülkeye önemli avantajlar sunuyor. Eğer gerekli altyapı tamamlanabilirse, Türkiye bu avantajları kullanabilir. Kısaca, Türkiye’nin enerji güvenliğinde artan altyapı olanakları, Avrupa’nın enerji pozisyonuna katkıda bulunma kabiliyeti ile birlikte daha da önem kazandı."

        "TÜRKİYE PİYASASI LİBERALLEŞMEYE DOĞRU İLERLİYOR"

        Quante, Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki büyük farkın enerji tüketiminden kaynaklandığını, Türkiye'nin tüketimi artarken AB'nin azalmaya başladığını aktardı.

        Türkiye’de gayrisafi yurt içi hasılanın enerji tüketimiyle paralel bir şekilde arttığına işaret eden Quante, "Türkiye daha ziyade önemli ölçüde kapasite tesis etme aşamasındayken, Avrupa’daki gündem bunun tam tersine enerji tasarrufuna yoğunlaşıyor. Türkiye’nin enerji verimliliği konusundaki yüksek potansiyelini değerlendirmesi gerektiğini düşünüyorum. Bir diğer farklılık ise pazarların liberalleşmesinde. Türkiye bu yönde de ilerliyor ve biz bundan memnuniyet duyuyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

        Türkiye'nin doğalgaz tüketiminde de 2002'den bu yana yıllık ortalama yüzde 8 artış gözlemlendiğini vurgulayan Quante, bunun da ticaret merkezi oluşturulması açısından doğal bir avantaj sağladığını söyledi.

        Dünya çapında halen, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Henry Hub, Avusturya’da Orta Avrupa Gaz Ticaret Merkezi, Hollanda’da TTF, İtalya’da PSV, İngiltere’de NBP, Belçika’da Zeebrugge ve Almanya’da Gaspool gibi doğalgaz ticaret merkezleri önem arzediyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ