Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Irak petrolünü Ürdün'e taşıyacak projede ilk adım - Enerji Haberleri

        Ürdün Enerji ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dr. İbrahim Saif, Irak ile Ürdün arasında, petrol ve doğalgaz taşıyacak boru hattı yapılmasını öngören projede ilerleme kaydedildiğini belirterek, "Boru hattının Irak'taki Basra ile Necef şehirleri arasında kalan ilk aşaması için 2017'de sınır belirleme ve inşaat çalışmalarına başlanacak." dedi.

        Saif, AA muhabirine Irak ile Ürdün arasındaki boru hattı projesiyle ilgili gelişmeleri değerlendirdi.

        Söz konusu proje ile Irak'ın Basra şehrinden Ürdün'ün Akabe limanına bir boru hattı yapılacağını anlatan Saif, "Birkaç hafta önce Bağdat'ta Iraklı meslektaşımla bir araya geldik, önemli gelişme sağladık. İki ülke arasındaki boru hattının, Irak'taki Basra ile Necef şehirleri arasında kalan ilk aşaması için 2017 yılında sınır belirleme ve inşaat çalışmalarına başlanacak. Yakın zamanda da boru hattı için yapılan ihalenin kazanan firmasını açıklayabilecek konuma geleceğiz." ifadesini kullandı.

        Saif, bu projeyle hem doğalgaz hem de petrolün Ürdün'ün Akabe limanına taşınacağı iki ayrı hat yapılacağına işaret ederek, "Yani bu bir çift boru hattı olacak." dedi.

        Uluslararası şirketlerin projeye ilgi duyduklarını ifade eden Saif, söz konusu şirketler, boru hattıyla taşınması planlanan petrol ve doğalgaz miktarı ve maliyet konusunda ayrıntı vermekten kaçındı.

        İhale sürecinin Iraklı makamlar tarafından yürütüldüğünü ifade eden Saif, projenin kalan kısmıyla ilgili duyurunun da gelecek yılın başlarında yapılmasını beklediklerini söyledi.

        Saif, geçen ay Irak'a gerçekleştirdiği ziyaret kapsamında, Irak Petrol Bakanı Cebbar el-Laibi ile görüşmüştü.

        El Laibi görüşmeden sonra yaptığı yazılı açıklamada, sınırdaki kentlerde güvenlik ve istikrarın sağlanmasından sonra Ürdün'e ham petrol tedarik edilmesi, petrol boru hattı projesi için takvim belirlenmesi ve iki ülke arasında bilgi alışverişi sağlanması konularında iş birliği yapacaklarını belirtmişti.

        Açıklamada, iki bakanın, petrol boru hattının Irak'tan Ürdün'ün Akabe Limanı'na kadar uzatılmasını ele aldığı bildirilmiş, Türkiye'nin Ceyhan Limanı'na petrol akışı sağlayan boru hatlarının yanı sıra her iki hükümetin Ürdün'e de boru hatları yapılması projesine hazır olduğu kaydedilmişti.

        Irak, Ürdün ve Mısır arasında geçen yıl "Basra- Akabe Petrol Boru Hattı" projesi kapsamında petrol ve doğalgaz alanlarında iş birliğini artırmak için de bir mutabakat zaptı imzalanmıştı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ