Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Son Dakika! Kalyon - Hanwha Grubu kazandı - Enerji Haberleri

        Karapınar Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı GES ihalesinde en düşük teklifi 6,99 dolar/cent ile Kalyon - Hanwha Grubu verdi.

        İHALE KAPSAMINDA NELER OLDU?

        Karapınar Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) ihalesi, 4 konsorsiyumun katılımıyla Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığında yaklaşık bir saat evvel başlamıştı.

        Karapınar Enerji İhtisas Endüstri Bölgesinde bulunan ve bin megavat kapasite tahsisli Karapınar YEKA-1 GES ihalesine, Limak- CMEC- Hareon Solar Ortak Girişim Grubu, Kalyoncu- Hanwha Grubu, Çalık Enerji - Solargiga Ortak Girişim Grubu ve AKC Güneş Ortak Girişim Grubu katılmıştı.

        Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Abdullah Tancan, ihale komisyon başkanlığı yapıyordu.

        REKLAM

        Sonuç itibarıylaKarapınar Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı GES ihalesinde en düşük teklifi 6,99 dolar/cent ile Kalyon - Hanwha Grubu verdi.

        PROJE ÖZELLİKLERİ NEDİR?

        Proje kapsamında; Türkiye'de yılda minimum 500 megavat fotovoltaik modül üretim kapasitesine sahip fabrika kurulumu gerçekleştirilecek ve 10 yıl boyunca da Ar-Ge yapmak şartıyla Karapınar YEKA'da bin megavatlık bağlantı kapasitesi tahsisi yapılacak.

        Sözleşme imzalanmasını takip eden 21 ayda kurulacak olan fabrikada üretilecek fotovoltaik modüller sahada kullanılacak.

        Proje ile 1,3 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirilmesi beklenirken, kurulacak santralden yılda yaklaşık 1,7 milyar kilovatsaat elektrik üretilecek ve 600 bin evin ihtiyacı karşılanacak.

        Şartnamede, ilk 500 megavattaki yerlilik oranının yüzde 60, ikinci 500 megavattaki yerlilik oranının da yüzde 70 olması hedefi yer alıyor.

        Açık eksiltme usülüyle gerçekleştirilen Karapınar Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) GES ihalesinde kilovatsaat başına en düşük teklifi 6,99 dolar/cent ile Kalyon - Hanwha Grubu verdi.

        REKLAM

        YATIRIM TUTARI 1.3 MİLYAR DOLARI AŞABİLİR

        Enerji Bakanı Berat Albayrak, bugün ihalesi gerçekleşen Karapınar güneş santralinde yatırım tutarını 1.3 milyar doları aşacağını söyledi.

        Albayrak ihaleyi Türkiye enerji sektörü açısından "devrim iteliğinde" ve "yenilenebilir enerjide çok kritik bir kavşak" sözleriyle tanımladı.

        Konya Karapınar'da 1,000 MW kapasiteli güneş enerjisi santrali ihalesinde en iyi teklifi Kalyon ile Güney Koreli ortağı Hanwha verdi.

        İhale Komisyonu Başkanı Enerji Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Abdullah Tancan, Kalyon-Hanwha grubunun kWh başına 6.99 sent ile en iyi teklifi vererek ihaleyi kazandığını açıkladı.

        Albayrak, ihaleye ilişkin yatırım tutarının 1.3 milyar doları aşacağını belirtirken önümüzdeki aylarda rüzgar enerjisi için de benzer bir ihale yapacaklarını da sözlerine ekledi.

        Albayrak'ın verdiği bilgilere göre ilgili yatırım yaklaşık 1,500 kişilik istihdam da sağlayacak.

        İHALE SADECE BİN MEGAVATLIK BİR SANTRAL İHALESİ DEĞİL

        Kalyon Holding Enerji Grubu Başkanı Murtaza Ata, Karapınar Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) ihalesinin Türk ekonomisi açısından oldukça önemli olduğunu belirtti.

        Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığında gerçekleştirilen Karapınar YEKA ihalesinde en düşük teklifi veren Kalyon- Hanwha Grubu adına açıklama yapan Kalyon Holding Enerji Grubu Başkanı Murtaza Ata, ihalenin, Bakanlığın özellikle son 1 yıldır üzerinde durduğu enerjide dışa bağımlılığın azaltılması yönünde çok önemli bir adımı olduğunu söyledi.

        Ata, "Biz bu stratejinin çok önemli olduğunu düşündüğümüz için yabancı ortağımızla birlikte burada çok önemli bir yatırım fırsatı olduğunu değerlendirdik. Hanwha Q Cells şirketinin Türkiye'de bu yatırıma giriyor olmasını Türkiye'nin geleceğine olan güvenini göstermesi açısından çok önemsiyoruz. Bir yandan yurt dışı enerji kaynaklarına bağımlık azalırken, yerli üretim de yapılacak. Özel sektör olarak bu trendin devam edeceğini düşünüyoruz" açıklamalarında bulundu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ