Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Bağdat yoksa Ankara var! - Enerji Haberleri

        Irak Kürt Bölgesel Yönetimi(IKBY) Petrol ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Ali Hüseyin Belu, ''Her gün bölgeden çıkan petrolün 15 bin varilini Türkiye'ye gönderiyoruz. Bağdat'ın kuzeyde çalışan petrol şirketlerinin parasını vermediği takdirde de Türkiye'ye gönderilen petrol miktarını yükselteceğiz ve elde ettiğimiz gelir ile şirketlerin parasını ödeyeceğiz'' dedi.

        Bağdat hükümetinin kuzeyde petrol çıkaran şirketlerin parasını ödememesi üzerine IKBY Türkiye'ye yaklaşık bir ay önce 150 tankerle ham petrol ihracatına başladı.

        Türkiye'ye ham petrolü taşıyan tankerlerin, Türkiye'den doğalgaz yükleyerek tekrar Kuzey Irak'a geldiği ve şu anda tanker sayısının 500 ulaştığı ve her geçen gün de bu sayının arttığı kaydedildi.

        IKBY Petrol ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Ali Hüseyin Belu, günlerdir Türkiye'ye tankerlerle petrol göndermeye devam ettiklerini, amaçlarının ham petrolü işlenmiş petrolle değiştirmek olduğunu söyledi.

        Bağdat hükümetinin IKBY'nin işlenmiş petrol hisselerini vermemesi nedeniyle böyle bir yola başvurduklarını ifade eden Belu, ''Bugün göndermiş olduğumuz petrolün miktarı günlük 15 bin varil. Yakında bu miktarı günlük 20 bin varile çıkaracağız'' diye konuştu.

        Bağdat hükümetinin kendilerini böyle bir yola sevk ettiğini savunan Hüseyin Belu, şunları kaydetti:

        ''Her gün bölgeden çıkan petrolün 15 bin varilini Türkiye'ye gönderiyoruz. Bağdat'ın, kuzeyde çalışan petrol şirketlerinin parasını vermediği takdirde de Türkiye'ye gönderilen petrol miktarını yükselteceğiz. Bağdat bölgemizde çalışan petrol şirketlerinin petrol çıkarma çalışmalarının parasını ödememeye devam ederse, biz de bu paranın karşılanması için bu sevkıyata devam edeceğiz. Türkiye'ye başlayan petrol ihracatı gün geçtikçe artıyor zaten.''

        'BAĞDAT ANLAŞMAYA UYMADI'

        Kuzey Irak'ta geçen yıl Eylül ayında Bağdat hükümetiyle yapılan anlaşma gereği IKBY hükümetinin antlaşma maddelerine uyarak her gün 200 bin varil petrol çıkardığını kaydeden Hüseyin Belu, şöyle konuştu:

        ''Bağdat hükümeti, kuzeyde faaliyet gösteren petrol şirketlerine petrol çıkarma parasını vereceğine dair verdiği sözünü tutmadı. Anlaşmaya göre Bağdat hükümeti, çıkarılan petrol karşılığı 3 etapta kuzeyde çalışan petrol şirketlerinin hak edişlerini ödeyecek. İlk hak ediş ödemesi Eylül 2012, ikinci hak ediş ödemesi Eylül ayının 25'inde ve üçüncü hak ediş ödemesi de 2013 yılının başında olacak şeklinde anlaşılmıştı. Kuzeyde çalışan petrol şirketleri 1 milyar dolar para istiyordu. Bağdat da bu ödemeyi taahhüt ettiğini açıklamıştı.''

        Bağdat hükümetinin, birinci hak edişi ödediğini hatırlatan Hüseyin Belu, Bağdat'ın daha sonra kuzeyde çıkarılan petrolün 200 bin varile ulaşmadığını gerekçe göstererek ikinci ve üçüncü ödemeleri yapmayacağını açıkladığını kaydetti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ