Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Doğalgaz Barbaros Hayreddin Paşa Akdeniz'e iniyor - Enerji Haberleri

        Adını, Kanuni Sultan Süleyman döneminde Preveze'de Haçlı donanmasını bozguna uğratarak Akdeniz'i bir Türk gölü haline getiren ve hayata 1546 yılında gözlerini yuman Osmanlı Kaptan'ı Derya'sı Barbaros Hayreddin Paşa'dan alan Türkiye'nin yeni sismik araştırma gemisi, önce Karadeniz'e hemen ardından da Akdeniz'e doğru demir alacak.

        Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin yeni sismik araştırma gemisi Barbaros Hayreddin Paşa Gemisi'nin, Karadeniz ve Akdeniz'de yerin 8 kilometre altındaki jeolojiyi tarayacağını, bu bölgelerde petrol ve doğal gaz adına ne var ne yok az çok görüleceğini belirterek, ''Petrolle alakalı gerçekçilik politikamız var. Bir şey bulunmadan, sondajı yapılmadan 'bulduk' demiyoruz. Ama bu geminin vereceği doneler son derece önemli olacak'' dedi.

        ARAMA BÜTÇESİ 13.5 KATINA ÇIKTI

        Bakan Yıldız, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürü Mehmet Uysal ile birlikte Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın hizmete aldığı Türkiye'nin yeni sismik araştırma gemisi ''Barbaros Hayreddin Paşa Gemisi''ni basın mensuplarına tanıttı.

        Yıldız, geminin kaptan köşkünde yaptığı açıklamada, Türkiye ekonomisinin büyüdüğünü, çok ciddi bir tüketim artışı olduğunu, israf etmeden tasarruflu kullanılacağını aynı zamanda refah seviyesinin arttırılacağını söyledi.

        Petrol ve doğal gazın dünyada 2050 yılına kadar Uluslararası Enerji Ajansı'nın verilerine göre, liderliğini koruyacağını belirten Yıldız, Türkiye'nin ithal ettiği kaynakların yerli kaynaklar haline gelmesiyle alakalı, hem arama hem de sondaj faaliyetlerini arttırması gerektiğine değindi.

        Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı olarak arama faaliyetlerinin bütçesini 13,5 katına çıkardıklarını aktaran Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:

        ''Bu şu demek; varsa mutlaka bulma ihtimalimizi daha da arttırıyor demek. 780 bin kilometrelik kara parçamızda ve 280 bin kilometrekarelik denizlerdeki alanlarımızda bu aramaları devam ettirmemiz gerekiyor. Kamu ve özel sektör olarak kara parçalarında farklı yerlerde aramaları devam ettiriyoruz. Denizlerdeki sismikleri yapabilmemiz için iki ve üç boyutlu bu faaliyetlere devam etmemiz gerekiyordu. İçinde bulunduğumuz sismik arama gemisinden dünyada 10 tane var. 18 ayrı milletten teknik personel bu gemide çalışıyor. Heyetimiz üç yıl yabancılarla çalışacak. Personelin yarısı Türk. Üç yıl sonra yabancı personel gemiden ayrılacak. Gemi, üç yıl içinde kendisini amorti edebilecek ticari kabiliyete sahip.''

        ÖNCE KARADENİZ'E

        Geminin bugün yola çıkacağını ve ilk olarak Karadeniz'de kısa bir çalışma yapacağını belirten Yıldız, TPAO'nun yaptığı planlamaya göre orada alınması gereken sismik verilerin olduğunu aktardı.

        Yıldız, geminin Karadeniz'deki bu çalışmanın ardından Akdeniz'e geçeceğini söyledi.

        Geminin maliyetinin 130 milyon dolar olduğunu anlatan Yıldız, personel ve ekipman giderleri için üç yıl boyunca toplam 20 milyon dolar para verileceğini kaydetti.

        SONDAJ PLATFORMU DA HAZIRLANIYOR

        Taner Yıldız, aramalar arttırıldıkça petrol veya doğal gaz bulgusuna rastlanırsa Başbakan Erdoğan'ın Tuzla Tershanesi'nde üretilebilecek ve sondaj yapabilecek bir petrol platformunun inşa edilmesi talimatını verdiğini belirtti.

        Bir sondaj platformunun günlük kirasının 1 milyon dolar olduğunu ifade eden Yıldız, istenilen hedefe ulaşılması halinde sondaj yapabilen petrol platformunun inşa edebileceğini aktardı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ