Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Elektrik Sinop Nükleer Santrali'ni kim yapacak? - Enerji Haberleri

        Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Sinop'a yapılacak nükleer santral işini Japonya'nın aldığı haberleriyle ilgili, ''Japon basınında çıkan haberler çok erken, bu yarış hala devam ediyor'' dedi.

        SONA YAKLAŞILDI

        Japon Nikkei Gazetesi'nde ''Japon ve Fransız şirketlerinin Sinop'u kazandığı'' şeklinde çıkan haberlerin anımsatılması üzerine Bakan Yıldız, şunları söyledi: ''Japon basınında çıkan haberler çok erken, bu yarış hala devam ediyor. Sinop'a nükleer santral yapımı için Çin, Japonya, Güney Kore ve Kanada olmak üzere 4 ülke ile müzakere yapıyorduk. Biz nükleer santral projelerine Hazine garantisi vermiyoruz. Kanada bunu kabul edememiş ve yarıştan kopmuştu. Yeni bir gelişme olarak; Güney Kore de Hazine garantisi ve sermaye yapısıyla ilgili bazı sıkıntılardan bahsetti, biz de 'bunlar bizim kırmızı çizgilerimiz' dedik. Taviz veremeyeceğimiz 5 başlığı Güney Kore de geçemedi. Sonuç olarak Güney Kore de bu yarıştan koptu. Şu anda Çin ve Japonya ile çok yoğun görüşmelerimiz devam ediyor ve sona yaklaşıyoruz.''

        JAPONYA BASINI NE YAZDI?

        Japonya'nın önde gelen ekonomi gazetesi Nikkei, Sinop'ta yapılması planlanan Türkiye'nin ikinci nükleer santraliyle ilgili ihaleyi Mitsubishi ile Fransız enerji şirketi Areva SA'nın kazandığını duyurdu.

        Japonya'nın Mitsubishi firması ile Fransız enerji şirketi Areva SA, Sinop'ta yapılacak ikinci nükleer santral için teklif sunmuştu. Ancak Ankara - Paris hattında yaşanan Ermeni iddialarına ilişkin gerilim nedeniyle bu ihaleye Fransa dışında başka bir ülkenin katılabileceği iddiaları bulunuyordu. Nükleer santralin inşasına Japonya'nın yanı sıra Çin, Güney Kore ve Kanada da talip olmuştu. Nikkei gazetesi, Japonya Başbakanı Şinzo Abe ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan arasında önümüzdeki ay yapılacak görüşmenin ardından sürecin resmiyet kazanacağını yazdı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ