Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Elektrik Eski beyaz eşya tasfiyesine destek! - Enerji Haberleri

        Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) Başkanı Özcan Aydilek, enerji verimliliği düşük beyaz eşyanın tasfiyesi için devlet teşviki fikrine ilişkin, "Böyle bir dönüşümün sadece üretici firmaların çabalarıyla gerçekleşmesi mümkün değil. Bu anlamda devlet teşviki şart" dedi.

        Aydilek, enerji tüketimi yüksek ürünlerin piyasadan çekilmesi için devlet teşviki fikrini çok olumlu bulduklarını belirterek, Avrupa'nın birçok ülkesinde 150-200 euroya kadar devlet sübvansiyonu ve enerji tasarrufu sağlayan ürünler için de vergi kolaylıkları bulunduğunu söyledi. Türkiye'deki yıllık elektrik tüketiminin yaklaşık yüzde 24'ünün konutlardan kaynaklandığını anlatan Aydilek, bunun da yarısının beyaz eşya kullanımına ilişkin olduğunu söyledi.

        Beyaz eşya kaynaklı elektrik tüketiminin yıllık 28 milyar kilovatsaate karşılık geldiğine işaret eden Aydilek, bunun yüzde 60'ının buzdolaplarında kullanıldığını ifade etti.

        6 MİLYAR KİLOVATSAAT ENERJİ TASARRUFU

        Aydilek, Türkiye'de şu anda 25 milyon civarında çalışan buzdolabı bulunduğunu dile getirerek, bunun 15 milyonunun kullanımının 10 yılın üzerinde ve enerji verimliliği düşük buzdolapları oluştuğunu belirtti. Söz konusu buzdolaplarının, A plus modellerle değiştirildiği takdirde yıllık 6 milyar kilovatsaat enerji tasarrufu sağlanacağına dikkati çeken Aydilek, "Bu, Keban Barajı'nın bir yılda ürettiği enerjiye eşit. A çift plus ile değiştirilirse yıllık tasarruf 8 milyar kilovatsaat olur ki bu da Atatürk Barajı'nın yıllık elektrik üretimine eşit. Dolayısıyla bu konuda bizim biran önce gerekli çalışmaları yapmamız lazım" değerlendirmesinde bulundu.

        "DEVLET TEŞVİKİ ŞART"

        Böyle bir dönüşümün sadece üretici firmaların çabalarıyla gerçekleşmesinin mümkün olmadığını belirten Aydilek, bu anlamda devlet teşvikinin şart olduğuna işaret etti. Enerji tasarrufu konusunda tüketici bilincinin de yetersiz olduğunu, bu konuda çalışma yapılması gerektiğini vurgulayan Aydilek, birçok kişinin "konutlarda enerji tasarrufu" denildiğinde, gereksiz olan ışığın söndürülmesini anladığını belirtti.

        Bakanlığın fikrine ellerinden gelen tüm katkıyı vermeye hazır olduklarını dile getiren Aydilek, "Başarılı olması için TÜRKBESD'in ve Bakanlığın el ele çalışmasında yarar var" diye konuştu. Aydilek, devlet teşviki uygulaması hayata geçtiği takdirde 10 yıl gibi bir sürede eski ürünlerin piyasadan çekilebileceğini ifade etti.

        Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Malatya'da katıldığı bir toplantıda eski beyaz eşyaların tümüyle piyasadan çekilmesini teşvik etmeyi düşündüklerini, henüz karar vermeseler de bir model üzerinde çalıştıklarını belirtmişti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ