Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Enerji borsası fiyatlara nasıl yansır? - Enerji Haberleri

        Borsa İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Kemal Yılmaz, Borsa İstanbul bünyesinde faaliyete geçmesi planlanan enerji borsasına ilişkin "Enerji borsasıyla etkin, sürdürülebilir ve sağlıklı bir fiyat mekanizması oluşacağı için, bu üreticiye de tüketiciye de avantaj olarak yansıyacak" dedi.

        Yılmaz, Enerji Piyasaları İşletme Anonim Şirketi'nin (EPİAŞ) faaliyete geçmesinin enerji fiyatlarında istikrar için önemli bir adım olacağını söyledi. Enerji fiyatlarında fiyatın sağlıklı bir şekilde oluşmasının enerji tüketicileri açısından büyük önemi bulunduğunu anlatan Yılmaz, EPİAŞ'ın alıcı ve satıcılar arasında interaktif bir borsa olacağını belirtti. Yılmaz, EPİAŞ'ın sağlayacağı faydalara de değinerek, "İster kişi olun, ister kurum olun mutlaka enerji kullanıyorsunuz ve bunun sizin için bir maliyeti var. Bu maliyetin rasyonel bir şekilde belirlenmesi ve fiyatlanması için organize bir mekanizmanın oluşmasının sağlıklı olduğunu düşünüyoruz. Nasıl Borsa İstanbul organize bir borsa, buna benzer bir şekilde EPİAŞ'da organize bir borsa olacak ve burada elektrik sözleşmeleri alıcı ve satıcı arasında hisse senetleri olduğu gibi işlem görecek" değerlendirmesinde bulundu.

        Yılmaz, enerji borsasının enerji fiyatlarına etkilerine ilişkin, "Enerji borsasıyla etkin, sürdürülebilir ve sağlıklı bir fiyat mekanizması oluşacağı için bu üreticiye avantaj olarak yansıyacak, haliyle birim kullanıcıya da tüketiciye de avantaj olarak yansıyacak. Dolayısıyla bir bütüncül kazanç söz konusu burada. Tabi bir piyasanın derinleşmesi için bir zaman gerekir. 2014'ün Martında alım satım devreye alındıktan sonra hemen bunu beklemek rasyonel değil. Dolayısıyla 2015 yılının başından itibaren bu etkinin görülmesini beklemek daha sağlıklı" ifadelerini kullandı.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ