Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Altın fiyatları artacak mı? - Para Haberleri

        BİLAL EMİN TURAN

        HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ

        bturan@haberturk.com

        Yeni bir yıla girdik girmesine fakat yatırımcı bir türlü önünü göremiyor. Bir taraftan ülkelerin borç sorunu diğer taraftan kur savaşları, işsizlik, düşük faiz, kurtarma paketleri ve şeffaflıktan uzak yanıltıcı açıklamalar... Bunların hepsi 2011'in zorlu geçeceğinin bir göstergesi olarak karşımızda duruyor. Asıl sorun bu zorlu yolda yatırımcının nasıl kâr edeceği(edebileceği)!

        Engellerle dolu bu rotada yatırımcısına göz kırpan yine emtia piyasası gibi duruyor. Bunun da başında tabi ki altın geliyor. Hakkında çok dedikodu çıktı; 'fiyatta balon oluştu' denildi, 'yukarı trend hareketi desteksiz' denildi. Fakat gelinen noktada altın yatırımcısını üzmedi. 2010'da yerli yatırımcı külçe altın yatırımdan reel olarak yüzde 20'ye yakın kazanç sağladı. Uluslararası piyasada ise 2009'un sonlarında 1090 dolar seviyelerinde bulunan altın bin 400 doların üzerine çıkarken, 2010 süresince, rekor üstüne rekor kırdı. İşte bu dönemde, ülkeler 1988'den bu yana ilk kez net alıcı konumunda oldu ve bazı kaynaklara göre Rusya'nın altın alımı 135 tona ulaştı. Yani talep yoğun bir yıl geride kaldı.

        Şimdilerde ise kâr realizasyonuyla temkinli seyreden altının ons fiyatı bin 380 dolar seviyelerinde bulunuyor. Yeni yılla birlikte bin 350'li seviyelere doğru bir çekilmeye de geçen günlerde şahit olduk.

        YIL SONU HEDEFİ

        Peki altında geçen yıl görülen bu performans bu yıl tekrarlanacak mı ya da yatırımcı açısından cazibesini koruyabilecek mi? Bu yılın ilk altı ayında ya da yıl sonunda altın hangi seviyelere ulaşacak? Konuyla ilgili bir çok kuruluş 2010 yılı sonlarına doğru rapor yayınladı ve tahminlerini sıraladı. Bu tahminler de genelde 1.400-1.600 dolar bandında oldu. Yani genel anlamda altın açısından iyimser bir tablo karşımızda duruyor.

        Son araştırma raporu ise Londra merkezli GFMS'den geldi. GFMS, küresel altın, gümüş, platin ve paladyum pazarları araştırma konusunda uzmanlaşmış, değerli metallerle ilgili danışmanlık yapan dünyanın önde gelen şirketlerinde biri. Avustralya, Hindistan, Çin, Fransa, İspanya ve Rusya gibi ülkelerde ise temsilcilikleri bulunuyor.

        Söz konusu firmanın öngörüsüne göre altın bu yıl yatırımcısına yüzde 20'ye varan kazanç kapısı sunuyor. Buna göre, altın vadeli işlemlerde yılın ilk yarısında bin 500 dolara kadar yükselecek. Kârlar kısa süreli realize edilse bile bu yükseliş 2011 sonuna hatta 2012 başlarına kadar sürecek. Bu yılın sonunda ise altın ons fiyatının bin 600 dolara ulaşabileceği tahmin ediliyor.

        İLK 15 GÜN ALTINA YARAMADI

        Yılbaşından bu yana altın vadeli işlemlerde yüzde 2.5 değer kaybetti. Bunda portföylerin tekrar gözden geçirilmesi ve ABD ekonomisine ilişkin açıklanan verilerin olumlu algılanması, kaygıların azalması ve sonrasında doların güç kazanması etkili oldu.

        TALEP NEDEN ARTACAK?

        Söz konusu danışmanlık şirketi bu artışta, düşük faiz oranlarının, Avrupa ülkelerinin, ABD'nin ve Japonya'nın yüksek borçluluk düzeyinin, Amerika'daki niceliksel iyileştirme kararlarının dolara yansımalarının etkili olacağına işaret ediyor. Ayrıca daha dün Sıfırcı Hocalar ABD'yi yüksek borç yüzünden uyardı.

        Evet Portekiz, İspanya ve İtalya’nın tahvil ihraçları görece ortamı biraz sakinleştirdi. Fakat, borç krizinin derinleşme olasılığının hâlâ gündemdeki yerini koruyor olması risk iştahını azaltıyor. Bu da değerli metallere olan talebi önümüzdeki günlerde artıracak gibi duruyor.

        Öte yandan, doların değer kaybetmesi de altın fiyatlarındaki yükseliş destekleyebilecek. Her ne kadar AB dünyanın en sorunlu bölgesi gibi dursa da ABD’deki yüksek işsizlik oranı ve toparlanmanın yavaş olması yatırımcıların kafasını karıştırıyor.Diğer yandan ABD'nin hızlı bir faiz artırım hamlesi altın yatırımcısını üzebilir.

        1.690$

        Goldman Sachs da 2011'in sonunda altının bin 690 dolara ulaşacağını ve artışın daha da süreceğini öngörüyor. Goldman'a göre 2012'de altının ons fiyatı bin 750 dolara ulaşarak zirve yapacak.

        REKORA DEVAM

        PricewaterhouseCoopers (PwC) tarafından hazırlanan ''2010 Global Gold Price Survey Report-Küresel Altın Fiyatı Araştırma Raporu''na göre ise 2011 yılında da altında rekor fiyatlar devam edecek. Dünyada altın madenciliği şirketlerinin yaklaşık yüzde 75'i altın fiyatlarının 2011'in dördüncü çeyreğine kadar artmaya devam edeceğini, fiyatın da bin 400 ve 3 bin dolar arasında olabileceğini tahmin ediyor.

        Rapora göre, altın üreticilerinin yüzde 82'si de üretim seviyelerinin artmasını bekliyor. Raporda, özellikle Amerikan Doları ve Euro gibi baskı gören para birimleri ile ilgili endişelerin altın fiyatlarının yükselmesine etki etkilediğine işaret edildi.

        Büyük bütçe açıkları ve artan borç seviyesinin geleneksel olarak güçlü küresel para birimleri üzerinde baskı yarattığının altı çizilen raporda, ''Sonuç olarak giderek güç kaybeden dövizleri tutmak yerine, artan sayıda ülke altın almaya devam edebilir" yorumu yapıldı.

        5 BİN DOLAR İDDİASI!

        Bazı analistler 1980 yılında 850 dolar olan altının ons fiyatının bugünkü değerinin 2000-2500 dolar arasında olması gerektiğini savunuyor. Bundan farklı düşünenler ise şu andaki ekonomik görünümün 30 yıl öncesine kıyasla çok daha büyük olduğunu belirterek altın fiyatının 5 bin dolar olması gerektiğini ifade ediyor.

        İŞTE DİKKATE ALINMASI GEREKEN ALTIN TAHMİNLERİ: (Dolar/ONS)

        KURUM-ŞAHIS 2011 2012

        Morgan Stanley....................(1.315-1.512 arası)

        Goldman Sachs...........................1.690 1.750

        Societe Generale.........................1.485

        BNP Paribas................................1.500 1.600

        Barclays Capital..........................1.490 1.300

        Bank of America-

        Merrill Lynch...............................1.425

        Canadian Imperial Bank of

        Commerce (CIBC).........................1.600 1.700

        Scotia Capital*............................1.500 1.700

        UBS (Ortalama Tahmin).................1.400 1.250

        Citigroup(Kısa ve Orta Vadede).......1.450

        Deutsche Bank.............................1.450

        Avusturyalı Erste Bank................ - 2.300

        Londra Külçe Piyasası

        Birliği (LBMA)................................1.457

        UniCredit SpA...............................1.400 1.600

        Jeffrey Nichols**(Orta Vadede)...(2000-3000 arası)

        PricewaterhouseCoopers.............(1.400-3.000 arası)

        *Londra Külçe Piyasası Birliği'ne üye kuruluş.

        **Amerikan Kıymetli Madenler Müşavirler Müdürü.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ