Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Haberin Var Mı? SSK ve BAĞ-KUR emeklilerine intibak kesinlik kazanıyor - Haberin Var Mı? Haberleri

        1- 0.9 milyon emekli Temmuz'da zam alacak. Tahminlere göre maşlar yüzde 5.5 artacak.

        2- Maaşı 1.100 TL'nin altında olan SSK ve Bağ-Kur emeklilerine ayrıca seyyanen zam var.

        3- Çalışan emeklilerden daha az destek primi kesilecek. Yüzde 5 kazanç sağlanacak.

        4- Tüm emeklilere 900 lira banka promosyonu yolunu açacak dava start alacak.

        5- 2000 ve sonrasında emekli olanlara 355 TL'ye varan intibak zammı için karar verilecek.

        İşte emeklilerin yaz aylarında karşılaşacağı gelişmeler:

        HERKESE ZAM:

        Tüm SSK ve Bağ-Kur emeklileri, Temmuz'da, bu yılın ilk 6 aylık döneminde gerçekleşen enflasyon kadar zam alacak. Uzmanlar, 6 aylık enflasyonun yani maaş zammının yüzde 5-5.5 civarında olacağını tahmin ediyor. Sabah'ın haberine göre memur emeklileri ise Temmuz'da, toplu sözleşme çerçevesinde yüzde 3 zam ve enflasyon farkı alacak. Memur emeklilerinin Temmuz'da fark alması için ilk 6 aylık enflasyonun yüzde 3'ü aşması gerekiyor. 6 aylık enflasyon yüzde 5.5 çıkarsa, enflasyon farkı yüzde 2.5 olacak. Memur emeklileri yüzde 3 zam artı yüzde 2.5 fark alacak.

        SEYYANEN 100 LİRA:

        Enflasyon zammının ardından maaşı bin 100 liranın altında kalan SSK ve Bağ-Kur emeklileri, Temmuz'da ayrıca seyyanen zam da alacak. Bin lira ve altında maaşı olanlara 100 lira, bin liranın üzerindekilere de maaşları bin 100 lirayı geçmeyecek şekilde zam yapılacak.

        DESTEK PRİMİ AZALIYOR:

        Emeklilerden ticari faaliyette bulunanlar, ayrıca Sosyal Güvenlik Destek Primi kesintisinin azalmasıyla kazançlı çıkacak. Kesinti, Temmuz'dan itibaren yüzde 15'ten yüzde 10'a indirilecek. Uygulamayla, 630 bin 485 emeklinin maaşında yüzde 5 artış sağlanacak. Aylık kazanç ortalama 50, en çok 153 lira olacak.

        İNTİBAK BELLİ OLUYOR:

        2000 yılı ve sonrasında emekli olanları ilgilendiren intibak için açılan davalarda karar aşamasına gelindi. İşçi, Memur ve Bağ-Kur Emeklileri Derneği'nce açılan dava 29 Haziran'da, Türkiye Emekliler Derneği'nin (TÜED) davası da 2 Temmuz'da görülecek.

        TÜED'in açtığı davada bilirkişinin intibak talebini haklı görmesi umutları artırdı. Çıkacak intibak kararı, 50 ila 355 lira arasında zam yolunu açacak.

        PROMOSYONDA SÜREÇ BAŞLIYOR:

        Emeklilerin banka promosyonu alması için süreç başlıyor. Emekli-Sen'in açtığı ve Ankara 3'üncü İş Mahkemesi'nde görülecek dava, önümüzdeki günlerde başlayacak. Davadan çıkacak olumlu bir karar tüm emeklilere promosyon yolunu açacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ