Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Haberin Var Mı? THY nasıl dünyanın en iyisi olur? - Haberin Var Mı? Haberleri

        Güntay ŞİMŞEK- GAZETE HABERTURK

        Havayolu değerlendirme kuruluşu Skytrax 2015 ödülleri 2 hafta önce Paris Airshow’da açıklandığında Türk Hava Yolları’nın (THY) birçok kategoride ilk 3’te yer almasına rağmen, bazı alanlarda 10’a girememesi dikkatimi çekti.THY, kabin personeli, kabin temizliği, en iyi havalimanı servisi, en iyi business class, en iyi business ve ekonomi koltuğu gibi alanlarda ilk 10’da yok. Dolayısıyla nerelere ağırlık vereceği belli. Atilla Doğudan yönetimindeki THY Do&Co ile özel yolcu salonu ve ikramın her türünde dünya liderliğine oynarken, eksik kaldığı alanlarda gerekli atılımı yaparsa, başarı da kendiliğinden gelecektir.

        Mesela bir rekora imza atarak 5 yıl üst üste Avrupa’nın en iyi havayolu olan THY, “Dünyanın En İyi Havayolları” kategorisinde, bu sene bir basamak ilerleyerek Emirates’i geçip 4’üncü oldu. Ancak bundan sonraki aşamada beş yıldızlı havayolları arasına girerek dünyanın en iyisi olabilmesi için Skytrax ödül kategorilerine göz attığımızda ne yapması gerektiğine dair yol haritası yeterli ipucu veriyor.

        THY Genel Müdürü Temel Kotil ile beraber Paris Airshow’daki törende milli havayolu adına 4 ödül aldıktan sonra dünyanın en iyisi nasıl olacağımızı tartıştık. Daha sonra yaptığım araştırmada dünyanın en iyisi olabilmesi için THY’nin zayıf noktalarını tespit ettim. Buyurun beraber göz atalım.

        EN İYİ BUSİNESS CLASS

        1. Singapore Airlines

        2. Qatar Airways

        3. Cathay Pacific

        4. ANA All Nippon Airways

        5. Etihad Airways

        6. Garuda Indonesia

        7. Qantas Airways

        8. Emirates

        9. Turkish Airlines

        10. Oman Air

        - Havayollarının en fazla gelir sağladıkları, reklam ve tanıtımlarında en fazla kullandıkları business class kategorisinde THY’nin zirveyi zorlaması için çalışması lazım.

        DÜNYANIN EN İYİ HAVAYOLU

        1. Qatar Airways

        2. Singapore Airlines

        3. Cathay Pacific Airways

        4. Turkish Airlines

        5. Emirates

        6. Etihad Airways

        7. ANA All Nippon Airways

        8. Garuda Indonesia

        9. EVA Air

        10. Qantas Airways

        - THY’nin adını yazdırdığı en iyi havayolları arasındaki konumunu daha yukarıya taşıyabilmesi için bundan sonra çok daha titiz olması, her alanda standartlara dikkat etmesi şart.

        EN İYİ HAVALİMANI SERVİSİ

        1. ANA All Nippon Airways

        2. EVA Air

        3. Garuda Indonesia

        4. Asiana Airlines

        5. Cathay Pacific

        6. Thai Airways

        7. Singapore Airlines

        8. Korean Air

        9. Dragonair

        10. KLM

        - Havalimanı servis kalitesi için THY’nin merkez üssü olan TAV’ın işlettiği Atatürk Havalimanı başta olmak üzere uçtuğu tüm meydanlarda yolcusunu uçuş öncesi ve sonrası memnun edecek atılımlara ihtiyaç var.

        EN İYİ KABİN PERSONELİ

        1. Garuda Indonesia

        2. Cathay Pacific

        3. Singapore Airlines

        4. Asiana Airlines

        5. Malaysia Airlines

        6. Qatar Airways

        7. EVA Air

        8. ANA All Nippon Airways

        9. Thai Airways

        10. Hainan Airlines

        - Görüldüğü üzere ilk onda yer almayan THY’nin, kabin personeliyle hizmet standartlarını yakalayabilmesi için bu konuya eğilmesi gerekiyor.

        EN İYİ ECONOMİ CLASS

        1. Asiana Airlines

        2. Singapore Airlines

        3. Qatar Airways

        4. Garuda Indonesia

        5. Cathay Pacific Airways

        6. ANA All Nippon Airways

        7. Emirates8. Turkish Airlines

        9. Thai Airways

        10. EVA Air

        -Tek merkezden dünyanın en fazla noktasına uçan THY’nin, geniş ağıyla ekonomi yolcusu çekmekte sıkıntısı yok ama memnuniyeti artırarak bunu doluluk oranlarına yansıtması gerekiyor.

        EN TEMİZ HAVAYOLU

        1. EVA Air

        2. Singapore Airlines

        3. ANA All Nippon Airways

        4. Cathay Pacific

        5. Asiana Airlines

        6. Garuda Indonesia

        7. Japan Airlines

        8. Hainan Airlines

        9. Korean Air

        10. Hong Kong Airlines

        - En temiz havayollarının tamamı Doğulu şirketler. THY bu noktada Doğu-Batı dengesini tam yakalayamamış ve Batılı havayollarıyla birlikte temizliğe daha fazla önem vermesi gereken tarafta kalmış.

        YOLCU BEKLEYENLERİN SUÇU NE!

        Atatürk Havalimanı’ndaki kapasite sınırlarını zorlayan yoğunluk hepimizin malumu. Hatta öyle ki, bu kadar sınırlı alandaki yoğunluk dünyanın hangi havalimanında olsa mutlaka çeşitli problemler yaşanır. TAV yönetimi yıllardır iki haneli büyüyen yoğunluğa alıştığı için inanılmazı başararak yolcu memnuniyetini üst sınırlarda tutuyor.

        Ancak dikkatimi çeken, gelen veya giden yolcu tarafına gerekli özen gösterilirken, özellikle dış hatlarda gelişte yolcu karşılamada ciddi kargaşa yaşanıyor. Trafiğin yoğunlaştığı bazı zamanlarda yolcu karşılayanlar adeta birbirlerinin üzerine çıkarak çıkış yapan yakınlarını bulmaya çalışıyor. Bazen 2-3 saati bulan bu bekleme anlarında ise kafeler dışında oturacak yer çok az.

        Ellerinde yolcu isimleri veya şirket levhalarıyla tur operatörleri, turizmciler ve yolcu yakınları, gelen yolcuları karşılamak için ciddi zorluklar yaşıyor. Teklifim şu: Dış hatlar gelişe 3 basamaklı bir karşılama platformu konsun. Dünyanın en yoğun bazı havalimanlarında, yolcu karşılayanların çıkış noktalarında oturarak misafirlerini bekledikleri alanlar mevcut. Atatürk Havalimanı’nda böyle bir şeye ihtiyaç var, birazcık kafa yorulursa iyi bir çözüm bulunabilir

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ