Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Haberin Var Mı? Yunanistan'daki ekonomik kriz Türklere yaradı - Haberin Var Mı? Haberleri

        Yunanistan'da ekonomik kriz nedeniyle turizm sektöründeki fiyatların düşmesi Türk turistlerin taleplerinde artışa neden olurken, özellikle Ramazan sonrasında komşuyu ziyaret edenlerin sayısında büyük artış yaşanabileceği tahmin ediliyor. Yunanistan'daki mali krizin turizm sektöründeki etkilerini AA muhabirine değerlendiren Prontotour Pazarlama Müdürü Sarp Özkar, komşuda krizin baş göstermesinden bu yana seyahat taleplerinde dikkat çekici bir artış olduğunu belirtti.

        Kriz nedeniyle Yunanistan'da "her şeyin ucuzladığı" algısının Türk turistlerin tercihlerindeki değişimi sağladığını dile getiren Özkar, bunun turizm sektöründe doğal bir çıktı olduğunu kaydetti. Türkiye'den Yunanistan'a olan turların her geçen yıl istikrarlı bir şekilde yükseldiğine dikkat çeken Özkar, özellikle Yunanistan için son 3 ay içerisinde şirketlerine gelen çağrılarda yüzde 15 oranında artış olduğunu söyledi. Özkar, geçen yıla oranla bu yıl Yunan adaları ve Yunanistan kültür turlarında yüzde 60 oranında yükseliş yaşandığına dikkat çekerek, yıl sonuna kadar bu oranın yüzde 72'ye varmasını beklediklerini belirtti.

        Komşuya bu ilginin en önemli nedeninin Yunanistan ekonomisindeki kriz dolayısıyla yeme-içme ve turistik tesis fiyatlarının son derece uygun rakamlara gerilemesi olduğunu ifade eden Özkar, "Turizm sektörünün geneline bakacak olursak, geçtiğimiz yıl Türkiye'den toplam 900 bin kişinin Yunanistan'ı seyahat ettiği tahmin ediliyor.

        Bu yıl ise bu oranın yüzde 15'lik artışla 1 milyonu geçeceği tahmin ediliyor" dedi. Yunanistan'a olan turların vizeli ve vizesiz Yunan adaları gemi turları, Mikanos ve Girit'e yapılan uçaklı tur paketleri, araçlarıyla Yunanistan ana karasında olan Dedeağaç, İskeçe, Taşöz ve Halkidiki gibi deniz kenarı kasabalara yapılan seyahatler ve tur operatörleri vasıtasıyla Selanik, Atina, Kavala, İskeçe ve Dedeağaçlı programlarından oluştuğu bilgisini paylaşan Özkar, son dönemlerde ise en popüler turlar arasında 199 avroya satılan 4 günlük, konaklamalı ve Atina'nın da dahil olduğu Selanik-Kavala tur paketi olduğunu anlattı.

        TÜRK TURİSTLERE YARADI

        Yunanistan'a gidecek Türk turistlere yanlarına yetecek kadar nakit para almalarını öneren Özkar, "Bankamatiklerden istenildiği kadar para çekilemiyor. Bu nedenle herkesin maddi önlemini alarak seyahatine çıkması gerekiyor" diye konuştu.Kriz nedeniyle fiyatların düşmesinden dolayı turizm alanında olumlu bir etkinin yaşandığını dikkat çeken Özkar, kriz nedeniyle geçen yıla oranla yüzde 30'ların üzerinde bir potansiyel artışının yaşandığını tahmin ettiğini belirtti.

        Özkar, mali sıkıntı yüzünden otel ve restorant fiyatlarında yüzde 30'lara kadar fiyat avantajı yaşandığını, bu rakamın aşağısına bir daha gelinmesinin zor olacağını kaydederek, Türkiye'den ramazan sonrasında Yunanistan'a yönelik turların artacağını anlattı.Özkar, Yunanların Türkiye'ye seyahatlerinin artmadığı fakat azalma da yaşanmadığını belirtti. Yunan turistlerin İspanya, Almanya, Fransa gibi ülkeler yerine, en yakın komşusu olması ve fiyatların da uygunluğu nedeniyle Türkiye'ye gelmeyi tercih ettiğini ifade etti.

        RAMAZAN SONRASINDA ARTIŞ BEKLENTİSİ

        Anı Tur Turlar Koordinatörü Hakan Öksel ise şengen ülkeleri arasında en kolay vize alınması, uçak, deniz ve kara yolu ile gidilmesi açısından Yunanistan'ın Türk turistleri için önemli bir turizm destinasyon olduğunu vurguladı. Geçen yıl şirket olarak yurt dışı operasyonlarında komşunun payının yüzde 15 olduğunu, ancak kriz nedeniyle bunun özellikle ramazan ayından sonraki artışla yüzde 25'lere kadar çıkacağını tahmin ettiklerini söyleyen Öksel, düzenledikleri turların, paketin içeriğine göre 69 ila 299 avro arasında değiştiğini dile getirdi.

        Öksel, kriz nedeniyle Yunanistan'daki nakit sıkıntı yüzünden, Türk turistlere yanlarında kendilerine yetecek kadar nakit götürmeleri tavsiyesinde bulundu.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ