Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Haberin Var Mı? 45 gün içerisinde kara yoluyla 2 milyondan fazla kişinin gelmesi bekleniyor - Haberin Var Mı? Haberleri

        Avrupa'daki Türk işçilerin yaz tatillerini geçirmek için Türkiye’ye gelişleri Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü’ne bağlı Kapıkule, Hamzabeyli ve İpsala Sınır Kapısı’ndaki yoğunluğu arttırdı. Gümrük personelinin tüm izinleri kaldırılırken, son 24 saatte Türkiye’ye 6 bin araçla yaklaşık 30 bin kişi giriş yaptı.

        Avrupa’daki Türk işçilerinin yaz tatillerini geçirmek için Türkiye’ye girişleri başladı. Karayolunu tercih ederek Bulgaristan sınırındaki Kapıkule, Hamzabeyli Sınır Kapısı ile Yunanistan’a açılan İpsala Sınır Kapısı’ndaki yoğunluğu arttırdı. Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Müslüm Yalçın, alınan tedbirler sayesinde uzun kuyruklar oluşmadan Türk işçilerini kolaylıkla Türkiye’ye girişlerinin yapıldığını söyledi.

        İŞLEM SÜRESİ 6 DAKİKA

        Türkiye’ye girecek her araç için gümrük, pasaport ve bagaj kontrolünün yaklaşık 6 dakika sürdüğünü ifade eden Yalçın, Türk işçilerinin Avrupa’nın çeşitli yerlerinden yoğun olarak gelmeye başladığını söyledi. Yalçın, şöyle konuştu:

        "Gelenlerin sayısı her yıl yaklaşık yüzde 10 oranında artış gösteriyor. Aldığımız tedbirlerle Türk işçileri beklemeden, gümrük işlemleri, pasaport ve arama süresi 6 dakikadır. En kısa sürede Türkiye’ye girişlerini yapmaya çalışıyoruz. Kapıkule’de 12 peron açık, personel izinlerini kaldırdık. Hızlı bir trafiğe rağmen kuyruk olmuyor. Diğer ülkeleri de bu konuda uyarmıştık, herhangi bir sıkıntı yok. Gelecek olan işçilerimiz Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü internet sitesinden (trakya.gtb.gov.tr) gümrük sahalarımızda canlı kameralara bakarak yoğunluğu görebilirler."

        45 GÜNDE 2 MİLYON KİŞİ BEKLENİYOR

        Türkiye’ye karayoluyla gelecek olanların 45 gün içerisinde 450 bin araçla 2 milyon kişiyi aşması bekleniyor. Yoğunluğun başladığı sınır kapılarından son 24 saatte yaklaşık 5 bin araçla gelen 30 bin kişinin giriş işlemi yapıldı. Türk işçileri geçtiğimiz yıl yaşanan sıkıntıların bu yıl yaşanmadığını ve diğer ülkelerden de kolaylıkla geçtiklerini ifade etti.

        Türk işçilerinden 27 yaşındaki Aysel Örnek, Avusturya’da yaşadığını belirterek, "Bayramda Türkiye’de olmak çok güzel. Ailemizi de göreceğimiz için çok mutluyuz. Avusturya’dan geldik, memleketimiz Sinop’a gidiyoruz. Her yıl yaşanan sıkıntıları bu yıl çekmedik. Diğer ülkelerde pek kuyruk beklemedik" dedi.

        Almanya’dan gelen 34 yaşındaki Metin Kale, rahat bir yolculuk geçirdiklerini belirterek, "Yaz ayları geldiğinde Vatan hasreti çekmeye başlıyoruz. Oralarda duramıyoruz, memlekete gelmek için çok heyecanlanıyoruz. Şuana kadar çok rahat geldik. Herhangi bir sıkıntı yaşamadık. Şimdi memleketimiz olan Bartın’a gideceğiz" dedi.

        BÖLGE MÜDÜRÜ GINGERS İLE GEZİYOR

        Dünyanın en büyük ikinci kara ulaştırma sınır kapısı olan Kapıkule’de Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Müslüm Yalçın, yoğunluğun yaşandığı dönemlerde kuyruk oluşmaması için bizzat gümrük sahasına iniyor. Elektrikli bisikletle personelini denetleyen ve gelen Türk işçileriyle sohbet ederek sıkıntılarını soran Yalçın, "Gümrük sahası çok büyük olduğu için personelin kullanması için elektrikli ‘ginger’ dedikleri bisiklet almıştık. Ben de yoğun olduğu dönemlerde büyük sahayı dolaşmak için bunu kullanıyorum" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ